Uitgeverij Signatuur

Een klein dun boekje van 98 pagina's maar oh zo mooi.

De filmvertelster speelt zich af in de Atacama-woestijn van Chili, de droogste ter wereld. Maria Margarita is de dochter van een invalide mijnwerker.
Net als iedereen in het afgelegen dorp, is ook een van háár favoriete bezigheden om naar de enige bioscoop te gaan die het dorp rijk is, waar films worden vertoond met Marilyn Monroe, Gary Cooper, Charlton Heston, of Mexicaanse films vol liedjes.


De speurtocht naar een viool wordt een speurtocht door de Europese geschiedenis in deze rijke en gecompliceerde roman van de Catalaande schrijver Jaume Cabré. Simone wilde het boek voor uitgever Signatuur recenseren.


Over het leven en werk van de Joodse acteur en regisseur Kurt Gerron is heel veel bekend. Op internet is een stroom aan informatie te vinden. Toch heeft Charles Lewinsky het aangedurfd een roman over Gerron te schrijven, die deels fictie is, maar in grote lijnen helaas maar al te waar gebeurd.

Lewinsky beschrijft in de ik-vorm het laatste deel van het leven van Kurt Gerron. Het boek begint met de opdracht die hij krijgt als hij in Theresienstadt gevangen zit: hij moet een propagandafilm maken over het kampleven. Gerron weet dat hij geen keus heeft, maar aarzelt desondanks: ‘wil ik nu sterven als een man of als schoft verder leven?’ Lewinsky laat Gerron in flashbacks terugkijken op zijn leven: zijn jeugd, de Eerste Wereldoorlog, zijn gloriejaren in Berlijn, zijn vlucht uit Duitsland in 1933 en de tijd daarna in Amsterdam tot zijn transport naar Westerbork in februari 1944 en nu dus Theresienstadt.


Schrijfster Threes Anna die, zelf op het eiland Texel woont, probeerde zich voor te stellen hoe het leven er uit zou zien als niets en niemand het eiland meer zou kunnen  bereiken. Dat lukte niet erg, de Waddeneilanden liggen daarvoor te dicht bij het vaste land. Daarom koos ze als locatie voor haar roman Het laatste landeen eiland ergens midden in een ijzige koude oceaan. Model voor deze setting stond één van de Faroëreilanden, een eilandengroep ten zuidoosten van IJsland. De mensen op deze bergachtige eilanden leven er voornamelijk van de visserij en de schaapteelt. InHet laatste land hebben de eilandbewoners een goed leven tot een even onverwachte als hevige storm grote schade aanricht en al het contact met de buitenwereld verbroken raakt.


Subscribe to Uitgeverij Signatuur