Oorspronkelijke titel: There But For The
Gelezen oktober 2012
Oorspronkelijke titel: There But For The
Gelezen oktober 2012
Gelezen augustus 2012
Gelezen september 2012
Ik wil graag het volgende boek voordragen: Als niet dan zou (There But For The) van Ali Smith
Het onderwerp is zó grappig en ik wil graag weten hoe dit verder gaat - jullie hopelijk ook:
Nog een nominatie voor de leeslijst: De huishoudster en de professor van Yoko Ogawa
Dit boek gaat over een professor in de wiskunde met een zwaar geheugenprobleem: hij kan zich dingen maar 80 minuten herinneren. Hij bedenkt foefjes om bepaalde dingen toch te kunnen onthouden, door middel van wiskunde. Zijn huishoudster en diens 10-jarige zoon ontmoet hij elke morgen voor het eerst (denkt hij) en langzamerhand ontstaat er een band tussen hen.
Geheugenproblemen zijn een dankbaar onderwerp voor schrijvers, en in dit geval lijkt het me heel mooi gebruikt om de relaties in een bij elkaar geraapt gezin te bekijken.
Meer info op bol.com.
Judith
Ga met de hoofdpersoon Ralf mee en laat je onderdompelen in het feestgedruis van de Venlose Vastelaovend. Dein mee op de muziek, accepteer die bekers bier, gooi die flesjes Flügel achterover, dans, swing en maak contact, kijk om je heen, laat je meesleuren. En geniet.
Duizelingwekkend, onontkoombaar, verslavend, maar vooral verwarrend helder is het verhaal van een bijna-dertiger die zich laat gaan op die speciale carnavalsavond, terwijl hij de beslissing neemt die zijn verdere leven zal bepalen.
Ralf was een schipperskind dat zijn ouders op hun schip achterlaat. Dat doet hij vrij rücksichtslos, hij belt niet terug.
Drank, muziek en seks zijn niet de enige bezigheden. Er is vooral de gemakkelijke omgang met andere carnavalsvierders. Niemand is wie hij of zij is, en tegelijk is iedereen zichzelf.
Dit boek heb ik gelezen en het was voor het eerst sinds lange tijd dat een boek me weer greep. De taal en de inhoud is prachtig.
Erik Menkveld weet heel mooi de vriendschap tussen componist Alphons Diepenbrock en recensent/componist Matthijs Vermeulen weer te geven. Beiden zijn sterke persoonlijkheden. Diepenbrock is aanvankelijk de leraar voor Vermeulen maar langzamerhand worden ze elkaars gelijken en soms overtreft de leerling de leraar. Ook het privéleven van de beiden heren is prachtig verwoord.
Echt een aanrader dat ik graag wil nomineren als samenleesboek.
Onderstaand de flaptekst van Het grote zwijgen door Erik Menkveld:
Amsterdam 1910. Het Paleis voor Volksvlijt. Tijdens een voorstelling raakt een beginnende recensent volledig buiten zichzelf door de muziek. ‘Waarom nodig je hem niet eens uit?’ zegt de vrouw van de componist, als ze een dag later de lyrische bespreking leest. ‘Je kent
Ik wil graag nomineren van Mary McCarthy: De Groep. Ik heb het gelezen in 1967. De oorspronkelijke druk is van 1963. Een nieuwe vertaling is van 2011, met een voorwoord van Candace Bushnell. Het gaat over 6 vrouwen die enige notie hebben: "Wat wil ik met mijn leven". Maar dan toch het geijkte patroon volgen van trouwen, kindjes krijgen. Ik heb toen eind zestiger jaren (ik ben van 1937) de 2e feministische golf aan den lijve meegemaakt en ik ben benieuwd of ik na 2e lezing nóg zo met deze vrouwen meeleef. Wij moesten het toen ook nog allemaal ondervinden...
Atty
Ik zocht net het boek Al te luide eenzaamheid van Bohumil Hrabal op en wat kwam ik als eerst tegen? Onze boekgrrls pagina hierover natuurlijk.
Paula's favoriete tekst.
Ik zou het best nog een keer lezen, vooral omdat ik nu weet dat de Engels titel 'Too Loud a Solitude' heet.
Elm@