2000 2e helft

In juli 2000 schreef een grrl:

Ik zal in ieder geval proberen om af en toe een leestip door te geven van  boeken die ik mooi vond. Een zo'n boek is Girl in hyacinth blue van Susan Vreeland. Het zijn een aantal verhalen waarbij een schilderij van Vermeer  het middelpunt is. Het eerste verhaal is in het heden gesitueerd waar een  leraar een prachtig schilderij in bezit heeft waarvan hij denkt dat het een  onbekende Vermeer is, maar het schilderij is in de Tweede Wereldoorlog door  zijn vader gestolen van een Joodse, gedeporteerde familie. In de volgende  verhalen maak je dan steeds kennis met vorige eigenaren van het schilderij  door de eeuwen heen tot aan het moment dat het doek wordt geschilderd. Het  laatste verhaal gaat dan over het meisje dat model heeft gestaan. De moeite waard vond ik.

Een andere grrl had er ook van genoten en schreef:


Op verzoek een aanbeveling voor "De harde kern" van Frida Vogels. Het is om te beginnen erg veel leesplezier. Zo'n kleine 2000 blz. De harde kern bestaat uit drie boeken.( Twee paperbacks in foedraal voor f 25,-, maar er zijn ook deftiger uitgaven.) In de boeken probeert Frida tot de kern van haar eigen bestaan door te dringen, de knoop van haar leven te ontwarren, zoals ze het zelf noemt. Als een rode draad loopt er haar anders-zijn doorheen. Ze is anders in de zin van de seksuele geaardheid, maar ook haar uitzonderlijke begaafdheid maakt haar anders dan anderen. 


Een klassieker, zo mag je Bekentenissen van Zeno van Italo Svevo toch wel noemen. Een boek dat steeds weer opduikt in eeuwige literatuur top 100-en, omdat het door veel lezers, critici en auteurs tot hun favorieten-aller-tijden wordt gerekend. Zo schrijft Maarten 't Hart in 'Een deerne in lokkend postuur': "De enige verdienste van James Joyce was dat hij Italo Svevo had ontdekt". 't Hart zou Joyces 'Ulysses'- door Engelse critici uitgeroepen tot het beste boek van de 20e eeuw (en dat hij drie keer las)- dan ook 'ogenblikkelijk' willen inruilen voor 'Bekentenissen van Svevo'.

Italo Svevo beschrijft in 'Bekentenissen van Zeno' (oorspr. La coszienza di Zeno, 1923) zes belangrijke episodes uit het leven van Zeno Cosini, zakenman te Triëst. Hij doet dat middels de nauwkeurige aantekeningen die de hoofdpersoon op aanraden van zijn psychiater op papier heeft gezet.


In Juni kwam er een enthousiaste aanbeveling binnen:

Ik ben helemaal verwikkeld in "White Teeth" van Zadie Smith en ben zo benieuwd of nog iemand het aan het lezen is? Ik ben er erg van onder de indruk, vooral van het feit dat iemand van 24 (ja 24!) zo'n boek kan schrijven met zoveel inhoud, met zo'n mooie toon en humor, met zulke rake typeringen, met zulke verrassende opmerkingen over alles wat maar ter sprake komt. Het is zo'n multicultureel boek dat dat woord eigenlijk niet meer te gebruiken is, het is gewoon Engeland nu.  Wat een vaart! Salman Rushdie heeft gezegd "dit boek heeft 'bite' " en ook al had ik nog nooit van die uitdrukking gehoord weet ik wel zeker dat dat een prima typering is. Ik ben alleen bang dat in de nederlandse vertaling veel van het taalgebruik verloren gaat, dus als je het in het engels kunt lezen ....

---------

een andere grrl vertelde:


Over "Gewassen vlees" van Thomas Rosenboom werd behoorlijk negatief geschreven. Opmerkingen als "dit boek deugt niet" en "ik heb het rotboek weggegeven" inspireren niet bepaald tot het lezen van een volgend werk van dezelfde schrijver. Vandaar dat de eerste mails over Publieke werken begonnen met het overtuigen van de grrls toch vooral dit met de Libris Literatuur Prijs 2000 bekroonde boek te lezen.

De inhoud

Het boek speelt aan het eind van de 19e eeuw toen in Amsterdam het Centraal Station gebouwd werd en daartegenover het Victoria Hotel. In een van de huizen die zouden moeten wijken voor het Victoria Hotel woont de vioolbouwer Vedder, tevens schrijver (onder pseudoniem) van ingezonden brieven over de publieke werken in de stad. Deze Vedder wil, wanneer de stadsvernieuwing zijn eigen straatje betreft, niets liever dan voor zichzelf en zijn buurman eens flink onderhandelen over de prijs waartegen hij hun huizen zal verkopen.


Het begon allemaal met de aanbieding van een metertje Bach-CD’s bij het Kruidvat:


Na enig touwtrekken omdat 'Een vrouw trekt door Tibet' van Alexandra David-Neel *wel* voldoende stemmen had gekregen maar *toch* niet op de leeslijst stond, hakte onze 'lijstmem' de knoop door en besloot dat het donkere november best twee boeken van de maand kon hebben.

Of het aan het zachte winterweer lag is niet bekend, maar uiteindelijk bleef het aantal mails over dit boek maar beperkt. Wat niet betekent dat er niets over te zeggen viel...

Waar gaat het boek over?

"De Franse Alexandra David-Neel was al tijdens haar studie in aanraking gekomen met de Tibetaanse cultuur en literatuur en bracht een tijd door bij de Dalai Lama toen die Tibet was ontvlucht.


Subscribe to 2000 2e helft