Thriller

Marjo las voor ons De Tweeling, een broeierige roman, zich deels afspelend in Londen speelt, deels in Suffolk.


Is het een slecht boek, of is het slechts een kwestie van smaak dat het mij niet kan bekoren? Boekgrrl Marion kon het antwoord op deze vraag niet geven.


Een echte pageturner, de spanning neemt gedurende het boek steeds verder toe, zodat je uiteindelijk haast nagelbijtend door zit te lezen tot het einde.


In Zweden is de politie druk bezig met de beveiliging van premier Olof Palme. Palme heeft daar zelf geen boodschap aan, maar de politie krijgt veel signalen binnen dat diverse groeperingen het op Palme gemunt hebben.


De psychopaat, waar Alex naar op zoek is, is een wrede man en zijn opdrachtgevers ook. Hij doet alles voor geld, chantage, ontvoering, moord. Dit komt ook in het verhaal tot uitdrukking en daar ben ik niet zo dol op. Ik heb er genoeg aan te lezen dat iemand ontvoerd en/of gedood wordt, maar hoef niet tot in detail te lezen hoe dat in zijn werk gaat.


Als ik mijn eerste indrukken van dit boek in enkele woorden neer zou moeten zetten dan zou dat zijn: "spannend", "vreselijk interessant" en "ik wil meer weten".

Een historische thriller met als onderwerp het goudtransport dat de Nazi’s aan het eind van de tweede wereldoorlog organiseerden om al het gestolen goud, van de door hen bezette landen, uit handen te houden van de oprukkende gealliëerden. Eén van de begeleiders van dit transport is de hoofdpersoon Herman Wagenvoorde, employé van het Almelose filiaal van de Nederlandse Bank die via de "arbeitseinsatz" gedwongen wordt in Berlijn op het hoofdkantoor van de Reichsbank te werken.

Van de blurp:


De Acht gaat over een schaakspel dat de geschiedenis in zal gaan als het Montglane-spel. Het spel bevat een formule en wie hem ontcijferd kan beschikken over grenzeloze macht. Vele mensen raakten bezeten door het idee van deze formule en zijn er naar op zoek gegaan.


De Acht gaat over een schaakspel dat de geschiedenis in zal gaan als het Montglane-spel. Het spel bevat een formule en wie hem ontcijferd kan beschikken over grenzeloze macht. Vele mensen raakten bezeten door het idee van deze formule en zijn er naar op zoek gegaan.


Het is geen loeispannende thriller, als pageturner voldoet het maar matig, het is niet overweldigend goed geschreven en er worden je niet aan de lopende band weetjes gepresenteerd. De hoofdpersoon is een sympathieke politieman die wat onduidelijke mannelijke agenten en een paar superslimme dames om zich heen heeft verzameld voor zijn afdeling Kunstdelicten. Maar het verhaal is geworteld in oude en mysterieuze (kerk)geschiedenis en dat zal het boek wel het etiket ‘als de Da Vinci-code’ hebben opgeleverd. In Spanje verdreef Navarro worldbestsellerlijstenaanvoerder Dan Brown van de eerste plaats. En natuurlijk liggen er al filmplannen klaar. Je blijft doorlezen. Dat wél.

Er is een verhaal, maar omdat het boek eerlijk gezegd niet veel meer is dan het verhaal, neem ik het over van de achterflap. Dan verklap ik het minst.  


In deze debuutroman van Barbara Nadel maken we kennis met rechercheur Cetin Ikmen, een man van middelbare leeftijd, vader van acht, en binnenkort zelfs negen, kinderen. Hij voldoet aan het stereotiep van de rechercheur: eigenzinnig, knorrig en lust graag een borrel.


Subscribe to Thriller