Spanje

Er zijn nog zoveel boeken die ik wil lezen. Er moeten er toch meerdere zijn die ik de moeite waard vind om te nomineren. En het wordt deze, De bekentenis van Adrià van de Catalaanse schrijver Jaume Cabré.

Ik zal tevoren wel vast melden dat het een behoorlijke pil is. Meer dan 600 bladzijden. Maar toch. Centraal in het verhaal staat een viool. Een viool met een geschiedenis die maar liefst 7 eeuwen beslaat. Een roman waarin heden en verleden elkaar afwisselen. Een boek dat in Spanje in de top drie stond en daar enorm populair is. En dan ben ik ook nog op weg naar Catalonië ;-) Onzin natuurlijk. Maar ik lees alleen maar positieve verhalen over die boek. Dan moet het toch wel de moeite waard zijn.

Omschrijving van de uitgever:


De speurtocht naar een viool wordt een speurtocht door de Europese geschiedenis in deze rijke en gecompliceerde roman van de Catalaande schrijver Jaume Cabré. Simone wilde het boek voor uitgever Signatuur recenseren.


Onverwacht zeker. Je zult maar als 45 jarige met een 35 jaar oudere beroemde schrijver getrouwd zijn. Denken dat alles netjes onder controle is. Sex wil of kan hij niet meer. Sociale status volop. Het geld stroomt rustig binnen en jij kunt het rustig uitgeven. Je houdt er voor een vaste dag in de week een minnaar op na, want als hij het niet meer kan, hoeft dat nog niet te zeggen dat jij het niet meer wilt......., toch?


Vele duizenden lopen jaarlijks (een stuk van) de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Niet alleen vanweg het wandelen maar voor velen is het een tocht van bezinning.Wat wil ik met mijn leven, wat moet er anders? Dat soort vragen is voor veel mensen de essentie van deze tocht.


Voor iedereen met interesse in de ontwikkeling van het onderwijs, koloniale verhoudingen en de achtergrond van de Spaanse burgeroorlog, een absolute aanrader deze roman.

Van de achterflap.

'Gabriela López komt in 1923 van de kweekschool en wordt onderwijzeres in een plaatsje in het bergachtige noorden van Spanje. Haar ontwikkeling als vrouw, moeder en lerares speelt zich af tegen de achtergrond van de politieke situatie in de jaren twintig en dertig. Centraal in haar leven staat de periode van de Republiek: de jaren 31-38, waarin de 'verlichting' Spanje in zijn greep had en ook de vernieuwing van het onderwijs aan de orde was. Na de illusie van de Republiek kwam de Burgeroorlog en daarmee een hardhandig einde aan alle hoopgevende experimenten.'


Subscribe to Spanje