Reisverhalen

Boek- en kookgrrl Jeannette schreef een uitgebreide recensie. Het geeft een inkijkje in een cultuur die ons totaal vreemd is


De ondertitel van het boek is "een drama in het Victoriameer", en ik durf er bijna niets over te vertellen, er zitten hier immers biogrlls die veel meer van dit boek begrijpen dan ik... Toch meer een poging, in de hoop dat ik geen bokken schiet.


Gisteren ontvangen, vandaag uitgelezen. "Praag, een wandeling" is een vlotlezend boekje waarin de schrijfster ons meeneemt naar een aantal plekken in Praag om ons te laten kennismaken met deze mooie stad. Ik ben nog nooit in Praag geweest (shame on me..?) en ben dat nu nog vaster van plan. Maar dit boek van Goldberg is geen reisgids; ik betwijfel dan ook of ik Praag op deze manier goed heb leren kennen, tenminste als toerist. Als ik naar Praag ga, zal ik nog zo'n gedegen kosmos of ANWB-reisgids nodig hebben, maar Golberg heeft dat ook helemaal niet beoogd. Voor in het boekje zit wel een globale tekening, maar daar op staan eigenlijk alleen die locaties die in het boek een rol spelen. Het is meer een boek waardoor je de geschiedenis van de stad en de mensen en mogelijk zelfs de ziel van deze stad beter begrijpt en beter kan plaatsen.


Met foto's van Kurt-Michael Westermann

Niet en oppervlakkig toeritisch verhaal dat wijst op de bezoekwaardige plekken in de stad. Maar het verslag van iemand die verder gekeken heeft dan zijn neus lang is en vooral heeft willen begrijpen. Direkt het eerste verhaal “Ontmoetingen met kamelen” was voor mij, die 16 jaar in Afrika heeft gewoond en ook verschillende malen in Marokko is geweest, een gevoel van herkenning. De verhouding tussen mens en dier, maar ook meteen het karakter van deze beesten is perfect neergezet. En de verhouding tussen de mensen onderling. De minachting voor de eens zo machtige en gevreesde ‘blauwe mensen’ (de Tuareg) is typerend. Een minachting die je in alle landen in en rondom de Sahara tegenkomt

Een bezoek aan de soeks is natuurlijk onvermijdelijk.


Het boek is een verslag van ruim 450 pagina’s van een tweetal reizen door Rusland die de schrijfster maakte met de jongvolwassen dochter van een Russische vluchteling die zich in Nederland vestigde. In die reizen krijg je een vergezicht voorgeschoteld op de geschiedenis van Rusland van de 20e eeuw, op het Russisch landschap en de Russische maatschappij van nu. Fascinerend!

In een heldere, gedetailleerde (maar zelden onnodig uitgesponnen) stijl beschrijft Anna Brouwer om en om de gesprekken met de familie van Polina (Polja voor intimi) die ze tijdens de eerste reis bezochten (de hoofdstukken heten dan ook veelal naar mensen) en de treinreis dwars door Siberië die ze de tweede keer samen maken (die hoofstukken heten in zowel Russisch als Nederlands naar de vertrek en aankomstplaats van de etappe).


Na enig touwtrekken omdat 'Een vrouw trekt door Tibet' van Alexandra David-Neel *wel* voldoende stemmen had gekregen maar *toch* niet op de leeslijst stond, hakte onze 'lijstmem' de knoop door en besloot dat het donkere november best twee boeken van de maand kon hebben.

Of het aan het zachte winterweer lag is niet bekend, maar uiteindelijk bleef het aantal mails over dit boek maar beperkt. Wat niet betekent dat er niets over te zeggen viel...

Waar gaat het boek over?

"De Franse Alexandra David-Neel was al tijdens haar studie in aanraking gekomen met de Tibetaanse cultuur en literatuur en bracht een tijd door bij de Dalai Lama toen die Tibet was ontvlucht.


Subscribe to Reisverhalen