Recensie-exemplaren

Een boek doordrenkt van muziek en muzikale verwijzingen. Boekgrrl Simone vindt het een aanrader voor mensen die over klassieke muziek willen lezen en er tegelijkertijd een mooi opgebouwd verhaal bij willen krijgen. Uitgeverij Nieuw Amsterdam stelde dit recensie-exemplaar beschikbaar.


Een roman over liefde, handwerken, bloggen en een grote vraag: wat zou jij doen met 18 miljoen? Orlando Uitgevers stuurde ons een recensie-exemplaar.


De speurtocht naar een viool wordt een speurtocht door de Europese geschiedenis in deze rijke en gecompliceerde roman van de Catalaande schrijver Jaume Cabré. Simone wilde het boek voor uitgever Signatuur recenseren.


A.W. Bruna gaf de boekgrrls de gelegenheid de vierde thriller van Danielle Hermans te recenseren. Opnieuw een thriller met typisch Nederlands cultuurhistorische elementen.


Over het leven en werk van de Joodse acteur en regisseur Kurt Gerron is heel veel bekend. Op internet is een stroom aan informatie te vinden. Toch heeft Charles Lewinsky het aangedurfd een roman over Gerron te schrijven, die deels fictie is, maar in grote lijnen helaas maar al te waar gebeurd.

Lewinsky beschrijft in de ik-vorm het laatste deel van het leven van Kurt Gerron. Het boek begint met de opdracht die hij krijgt als hij in Theresienstadt gevangen zit: hij moet een propagandafilm maken over het kampleven. Gerron weet dat hij geen keus heeft, maar aarzelt desondanks: ‘wil ik nu sterven als een man of als schoft verder leven?’ Lewinsky laat Gerron in flashbacks terugkijken op zijn leven: zijn jeugd, de Eerste Wereldoorlog, zijn gloriejaren in Berlijn, zijn vlucht uit Duitsland in 1933 en de tijd daarna in Amsterdam tot zijn transport naar Westerbork in februari 1944 en nu dus Theresienstadt.


Bloedbad van Nanking
Dertien meisjes van Nanjing speelt zich af in de winter van 1937 tijdens wat later het Bloedbad van Nanking zal heten. Gedurende deze ongekend wrede dagen in de oorlog tussen China en Japan vielen meer dan 300.000 doden. De roman is gebaseerd op het ware verhaal van Yans tante die één van de dertien meisjes uit de titel was. Zij maakte deel uit van een groep leerlingen van de St. Mary Magdalene school. De meeste van hen waren wezen en van twee  meisjes konden de ouders hen niet op tijd weghalen. Tijdens de belegering worden ze in veiligheid gebracht op het terrein van de Amerikaanse missiepost, waar Priester Engelmann er het volste vertrouwen in heeft dat de meisjes de volgende dag naar de vluchtelingenzone gebracht kunnen worden voor voedsel en hun verdere veiligheid. Maar daarin vergist hij zich.


Onderwijs niet vanzelfsprekend
Het verhaal van De regenboogbende speelt zich af op Belitung, één van de rijkste eilanden van Sumatra in Indonesië. Die rijkdom had het te danken aan de ontdekking van tin (en andere bodemschatten) in de drassige grond van dit door Nederland jarenlang gekoloniseerde gebied. Na de onafhankelijk werd het 
staatsbedrijf dat al deze rijkdommen exploiteerde overgenomen door de Indonesische regering. Die nieuwe regering nam niet alleen de winning over, maar ook de feodale manier van denken, waardoor de autochtone bevolking op basis van een kastenstelsel net als voorheen werd gediscrimineerd. Hoewel 


'De beste camouflage is je eigen persoonlijkheid, omdat niemand zal geloven dat die echt is'. Met dit citaat van Fjodor Dostojevski geeft Japin het thema van zijn nieuwe roman goed wer. Het boek gaat over bekeken en begluurd worden, verstoppen en in de schijnwerpers staan. 

Weijntje - Weijnanda - groeit op als middelste van 3 zussen. Haar vader verdwijnt op een dag. Moeder verdraagt het alleen zijn niet en gaat al gauw een relatie aan met Sijmen, die als fotograaf werkt op kermissen en jaarmarkten. Sijmen blijkt echter niet alleen 'kijker' van beroep, ook in het dagelijks leven doet hij niet liever dan gluren en begluren. Naarmate Weijntje opgroeit, ontdekt ze overal in huis gaatjes in de muren. Gaatjes waar Sijmen doorheen gluurt om haar te bespieden - in haar slaapkamer, in het toilet, in de badkamer. Nergens is ze veilig voor zijn blikken. 


Een mysterieuze Mayatekst verbergt een geheim, terwijl een slaapziekte zich tot een dodelijke epidemie ontwikkelt.

Wanneer antropologe Chel Manu een oude Mayacodex in handen krijgt waarvan het bestaan onbekend was, kan zij haar geluk niet op. Maar korte tijd later streft de man van wie zij de tekst kreeg een gruwelijke dood.

Niet ver daarvandaan krijgt viroloog Gabriel Stanton een patient te
zien met verschijnselen van fatale familiale insomnie. Deze zeldzame slaapziekte is genetisch bepaald, maar vreemd genoeg lijkt deze man de ziekte plotseling te hebben opgedaan. De ziekte ontwikkelt zich ook veel sneller dan zou moeten en binnen enkele dagen sterft de man. Wanneer kort achter elkaar meerdere patiënten met dezelfde verschijnselen worden opgenomen, blijkt dat het om een dodelijk virus gaat. Een virus waartegen geen genezing mogelijk is.

Tot zover even de achterflap.


Marijn, een studente aan de kunstacademie is op zoek naar een huis in Amsterdam. Ze wil niet zomaar een huis, ze wil er het liefst één met een granieten aanrechtblad en een hoog plafond, een ouderwets stevig huis dus. Aan het begin van de roman staan de weinig bezittingen die ze heeft al klaar in verhuisdozen, maar niet om naar de woning van haar dromen te verkassen. Nee, eerst gaat ze van een klein kamertje wat ze vergelijkt met het Achterhuis naar een kraakpand dichtbij het centrum. Deze woning grenst aan de achtertuin van Huib, een kunstenaar en tevens een oude liefde van Marijn, waarop ze nog steeds een beetje verkikkerd denkt te zijn. Ze fiets en loopt wat af in de stad waar het net zo'n chaos is als in haar leven. De chaos in de stad komt vooral door de aanleg van de metro en de stijgende zeespiegel.


Subscribe to Recensie-exemplaren