Londen

Zaterdag op de markt in Utrecht bij Adri (bekend bij meerdere Domgrrls - hij heeft een kraam met boeken - schuin tegenover de kraam met de lekkerste Turkse brood en olijven en feta) heb ik een 'Collector's Edition' van The Quincunx gekocht voor 2.50. Dit houdt in dat er een 10 pagina nawoord van de schrijver is. Geschreven in 1992 (nawoord dan, boek zelf is van 1989) en vol met fascinerende dingen over hoe hij het boek schreef, de struktuur en motieven enzovoort. Ik heb nu zin om dit boek te herlezen. Een lekker dikke pil (bijna 1200 pagina's).

Er is ongetwijfeld het een en ander over dit boek op internet te vinden - het deed veel stof opwaaien in de boekenwereld toen het uitkwam. Van de blurb:
'A brilliant and deeply eccentric attempt to reproduce an Early Victorian novel [...] The plot is so thick the spoon stands up in it [...] the sort of book that sends you into a trance of pleasure.'


Het is heel lang geleden dat ik zo verschikkelijk heb gelachen boven een boek. Voor een deel omdat het herkenbaar was, maar voor het overgrote deel omdat Brusse in staat is het probleem "zwanger willen worden en het lukt niet" zo ongelooflijk droog komisch te presenteren. Het probleem helemaal gezien vanuit het standpunt van de man, maakt het nog eens extra interessant. Vanuit de vrouw gezien ken je het maar al te goed. Van jezelf, van vriendinnen om je heen etc. Werkelijk de tranen liepen me over de wangen van het lachen terwijl ik in de zon de pagina's verslond. Toen mijn echgenoot verbaasd kwam informeren waarom ik toch in mijn eentje zo vreselijk zat te lachen, kon ik niet eens uit mijn woorden komen en was pas lanzaam in staat hem het e.e.a. te vertellen en ook bij hem verscheen toen een grote grijns op zijn gezicht.


Subscribe to Londen