Biografie

Enige tijd geleden keek ik op zondagochtend naar het boekenprogramma van de VPRO. Daar vertelde Aukje Holtrop over de door haar geschreven biografie (annex proefschrift) over Nienke van Hichtum. Ik was al onder de indruk van de film 'Nienke', dus besloot om me door de vuistdikke biografie heen te worstelen.

Het boek boeide me meteen en ik ben er in een sneltreinvaart doorheen gerold, vaak lezend met verbazing. Wat een bijzonder mens, die Nienke, of eigenlijk Sjoukje. Geboren in een domineesgezin in Friesland met een zeer beschermde jeugd, veel luxe. Ze trouwt met Pieter Jelles Troelstra, de advocaat. Hij stort zich op het socialisme en gaat de politiek in. Daardoor vervalt het gezin steeds meer in armoede.

 


Angela Merkel is per 24 november 2005 beëdigd als Bondskanselier, na een heftige strijd met Gerhard Schroeder, die al 8 jaar Bondskanselier was. Een biografie geschreven zonder medewerking en autorisatie van de hoofdpersoon is een hachelijke zaak. Het boek geeft een beeld van de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen van de DDR en de Bondsrepubliek, haar persoonlijke leven is onderbelicht in dit boek.


Er zijn al veel biografiëen geschreven naar aanleiding van leven en werk van Jane Austen. Waarom Carol Shields er een aan toevoegt is niet helemaal duidelijk, maar gedaan heeft ze het. De bewondering die Shields voor Austen heeft is evident. Als universitair docent literatuur heeft ze ongetwijfeld ook vaak en veel in haar boeken gegraven. Aardig is dat Shields, die zelf veel meer titels op haar naam heeft staan dan Austen, geen moment dier schrijfstijl probeert te imiteren. Shields eigen, soepele, tongue-in-cheek stijl maakt het boek prettig leesbaar.


Subscribe to Biografie