Azië

continent image

 

 • Afghanistan

Hosseini, Khaled De vliegeraar van Kabul Een boek dat mij lang zal heugen en mij heel erg heeft geboeid, waarin zoveel ingrediënten zitten; jaloezie, eenzaamheid, liefde,verraad, agressie, liefde , de cultuur in Afghanistan, geloofsovertuiging en de intriges van vader en zoon. Het is zoals in het lied van Marco Borsato "Hoe haal je de oorlog uit de kinderen". (meer)
Duitzend schitterende zonnen Roman

Michener,James

De karavaan

Roman

Shamsie, Kalima Verbrande schaduwen Roman
 • Bahrein

George Hagen: 
De Nomaden Een tragi-comedie over het leven van een expat-familie, op zoek naar de ultieme carrière. Een familie die door moeder Julia en geadopteerde zoon Wil bij elkaar wordt gehouden in een steeds weer 'vijandige' omgeving. Boekgrrls recensie
 • Cambodja

Ung, Loung

First they killed my father

Non-fictie: An agonizing journey that began when the Khmer Rouge took over Phnom Penh on April 17, 1975. She was then five years old. Her father, a government official, now enemy of this regime of terror, had to hide his identity to protect his family.

 • China Algemeen  

Bock, Dennis De dochter van de communist

Roman

Chang, Jung

Wilde Zwanen

Familieportret

Dis, Adriaan van

Een barbaar in China

reisverhaal

Gong, Yuhong Tijdloos, over een verre rivier Herfst 2001 in Parijs. Lize M. Gong, de vermaarde schrijfster van immigrantenliteratuur, ontvangt een mysterieuze liefdesbrief die haar gedachten terugbrengt naar de dagen van haar jeugd in China. Haar gepassioneerde herinneringen nemen de lezer mee naar het roerige China van de jaren twintig en dertig, een periode waarin het land zijn eeuwenoude identiteit verloor. Meer bij Uitgeverij 521
Boekgrrls bespreking

Hergé

Kuifje en de Blauwe Lotus

Strip

Hong Kingston, M

De krijgsheldin

Een Amerikaanse Chinese, die schrijft over de sagen van Chinese vrouwen. Hetzelfde heeft ze gedaan over Chinese mannen met het boek "mannen uit China (veel minder interessant)

Janssen, Roel Karakter moord

Een boek waarvan je via een lekker verhaal ook heel wat opsteekt. Globalisering en China, onderwerpen die je regelmatig over je heen krijgt via kranten, radio en tv en waarvan je dan ook vaak denkt: "Maar hoe zit het dan eigenlijk allemaal precies in elkaar." Niet dat je na sluiting van dit boek er alles van weet, maar wel dat ik dacht de dingen wat beter op een rijtje te hebben. (meer)

Jian, Ma De Noedelmaker 'Elke week komen een schrijver van politieke propaganda en een professionele bloeddonor bij elkaar om te eten. Het is een onwaarschijnlijke vriendschap: de een lijdt voor zijn kunst, de ander is volgevreten en verdient goed geld. Tijdens zo?n maaltijd klaagt de schrijver over zijn nieuwe opdracht van de Partij: hij moet het verhaal optekenen van de gewone soldaat Lei Feng die zijn leven gaf voor de revolutie. Maar dat is niet waar hij over wil schrijven. Zijn gedachten worden bevolkt door de mensen die hij elke dag om zich heen ziet." (meer)
Menzies, Gavin 1421: Het jaar waarin China de Nieuwe Wereld ontdekte Voor iedereen met belangstelling voor China is dit boek een aanrader. Geen roman, maar een (droge) opsomming van feiten aan de hand van oude kaarten en eindeloos historisch onderzoek wordt bewezen dat de Chinezen voor Columbus, voor Magellan, voor Vasco da Gama en al die andere Europese ontdekkingreizigers waarvan wij zeggen dat ze de wereld op de kaart hebben gezet, allang alles, maar dan ook alles al afgevaren waren. Ongelooflijk interessant, regelmatig saai, zodat je schuin gaat lezen en doorbladeren om te komen bij die onderwerpen die echt weer interesseren, maar toch beslist een aanrader voor iedere China geïnteresseerde, of iemand met historische
belangstelling. (meer)
Min, Anchee The Last Empress Een zeer gedetailleerde beschrijving van het leven in de Verboden Stad in het 19e eeuwse China gecombineerd met menselijke emoties en innerlijke strijd van de hoofdpersonen maken dit boek tot een bijzonder tijdsdocument.
Lees verder...

Jie, Zhang

Zware vleugels

Roman

Roozenboom, A

De mythe van de Pekinees

Voornamelijk kritische interviews. boeiend

Theroux, Paul

China per trein

Reisverhalen

Mervin Peak
He was born, the son of a missionary, near the Yangtse River in China's Kiang-Hsi Province, in 1911 and lived there until the age of 12 when the family returned to England. The influence of his formative years spent in China – just after the 300-year-old Manchu dynasty was overthrown – are very apparent in Gormenghast.
Amsterdam Literary festival 2006
The Gormenghast Trilogy 

Al een week ben ik bezig met The Gormenghast Trilogy van Mervyn Peake en ik ben nu ergens op een derde van deel 2 beland. *zucht* Ik vind het geweldig, en ik ben er zeker nog een week mee bezig, wat ik helemaal niet betreur :-) Het houdt me een beetje van de straat en van de mailinglijst. Boekgrrls aanbeveling

Slauerhof, J

Schuim en As

literatuur

Visser, Carolijn

Buigend Bamboe

reisverhaal

Visser, Carolijn

In het land van een ander

reisverhaal

Viseer, Carolijn

Verre Reizen

Roman

Wang, Lulu

Het lelietheater

roman

Wen, Mayli Een vrouw op de drakentroon Historische roman over de laatste keizerin van China
Yan, Mo Grote borsten, brede heupen Een echte aanrader. Het speelt in China en doet een beetje denken aan 'Wilde Zwanen', maar is wat poëtischer. Boeiend geschreven, vooral aardig om de vergelijking te maken met 'Wilde Zwanen'. Beiden beslaan ongeveer een eeuw Chinese geschiedenis. Lekker lang genieten want het is een hele pil. (Een Boekgrrls-fan)

Zhang, X.L.

Doodgaan went

Roman

Zhang, X.L.

Eethuisje Amerika

Roman

Valens, Anton Ik wilde naar de rand van beijing In dit Chinese reisverslag toont Valens zich een alerte, onbevangen en geestige observator die in korte verhalen een breed en sfeervol panorama neerzet.

Xinran, Xue

Verborgen stemmen

van de blurb: Acht jaar lang presenteerde de schrijfster een radioprogramma in China, waarin zij vrouwen aan het woord liet komen. In dit boek llat ze de stemmen van de vrouwen doorklinken [........] Of het nu vrouwen van de vooraanstaande leden van de partij zijn of boerinnen uuit een afgelegen dorp, ze hebben allemaal een indrukwekkend levensverhaal. Ze vertellen over gedwongen huwelijken,seksueel misbruik, scheidingen van moeder en kind en hartverscheurende armoede.

En van die blurb is niks gelogen. Het greep mij al bij het eerste verhaal naar de keell. Vrouw zijn in China, niet alleen in vroeger tijden is moeilijk. Jr kunt, tenminste als je gestudeerd hebt 'gezelschapsdame' worden van zo'n bobo. Chinezen noemen deze vrouwen karpers. d.w.s snelle vissen. Je eigen vrouw is een gezouten kabeljauw omdat die lang goed blijft.[!?] Onthullend staaltje vrouwen'liefde'. (een boekgrrl)

 • Hong Kong

Elegant, R.

De dynastie

Familieroman

 • Fiji 

Gaarder:Jostein 

"Maya". 

"De schrijver John Spooke kampt sinds zijn vrouw is overleden met een writer's block. Hij ontmoet op de Fiji-eilanden de evolutiebioloog Frank Andersen. Algauw merken ze dat ze het beiden moeilijk vinden te accepteren dat elke mens oeroude genen met zich meedraagt en toch maar zo kort te leven heeft.
Maya is een filosofische uitdaging en een boeiende roman in één" 

 • Filippijnen

Axelsson, Majgull

Rosario is dood

documentaire roman
artikel in de NRC

Axelsson, Majgull

Huis der Nevelen

Roman (artikel NRC)

Click To Download

India

 • Algemeen

Ars, Brigitte Hoe wikkel je een sari om
Een Nederlandse vrouw in India
In Hoe wikkel je een sari om doet Ars verslag van haar leven als westerse vrouw in het Zuid-Indiase Bangalore.
Lees verder op de website van de auteur

Davidson, Robin

Desert places

review New York Times Books

Shusaku, Endo Deep River (...) regarded as one of Endo's most important novels. When he died in 1996, only two novels were chosen to be placed inside his coffin. Deep River was one of them.
Hesse, Herman Siddharta, een Indische vertelling Als zoon van een Brahman en voorzien van de nodige intelligentie lijkt ook voor Siddharta een toekomst als Brahman weggelegd. Dit kan hem echter niet bekoren en zijn innerlijke onrust voert hem mee op het pad van enkele Samaans, woudlopers/bedelaars die niets nodig hebben. (lees verder bij de boekgrrls)
Rudyard Kipling Kim

Dit boek is Kipling's meest succesvolle roman. Het werd uitgegeven in 1901 en is het verhaal van het weeskind Kimball O'Hara, die door het leven gaat als Kim - de Kleine vriend van heel de wereld - en opgroeit in Lahore, India, in de tijd dat dat nog een Britse kolonie was. Zijn Engels spreekt hij langzaam, maar zijn lokale talenkennis is groot. Een echt straatkind dat zich uitstekend heeft weten aan te passen, door maar uit de buurt van missionarissen te blijven, want daar moet hij niets van hebben. Een absolute aanrader voor iedereen die naar India gaat. (lees verder bij de boekgrrls)

Mehta, Gita 

Raj

Historische roman die de overgang beschrijft van het haremleven naar het koloniale bestuur van begin 1900. Fascinerend epos

Mistry, Rohinton Family Matters Novelle

Naipaul, VS

Terug naar India

Reisverhaal

Roy, Arundhati The god of small things Boekgrrls bespreking
Shamsie, Kalima Verbrande schaduwen Roman
Swarup, Vikas De ongelooflijke lotgevallen van een arme geluksvogel. Ongelooflijk is het wel: een arme Indiase ober (18 jaar pas) doet mee aan een tv-quiz , beantwoordt alle twaalf vragen goed en wint een miljard roepie. Hoe het kan dat een vrij ongeletterde knul dit voor elkaar krijgt, lees je dan in twaalf hoofdstukken. Steeds blijkt een periode uit zijn leven bepalend geweest te zijn voor zijn kennis. Hij is bijvoorbeeld als bediende werkzaam geweest bij een ex-actrice. En de vraag gaat over die actrice, dus "toevallig" kent hij het antwoord. De twaalf verhalen vormen geven meteen een beeld van de Indiase samenleving, vooral van de onderkant ervan. (Een Boekgrrl)
Saskia v.d. Valk Het tiende meisje

"Een jonge nederlandse onderzoekster in een arm vissersdorp in Zuid-India raakt in de ban van de loomheid en de kleine vreugden van het leven van alledag." 

Sutcliffe, William

Are you experienced

Verhaal van 2 reizende jongeren door India

Vries, Dolf India in een rugzak “Ik heb nooit naar India gewild. Als de dood was ik voor dat grote, geheimzinnige land. De hele wereld heb ik afgereisd, maar met een boog trok ik om India heen. Mijn verzet heeft ruim acht jaar geduurd. Langzaam, heel langzaam begon het weg te ebben. Hoe dat precies gegaan is, weet ik nog steeds niet.
“Duizenden lezers zijn hem dankbaar dat hij gegaan is.

Click To Download

Indonesië Algemeen

Alberts, A

De eilanden

Autobiografische verhalen over de natuur en de bewoners (1952)

Bloem, Marion

Geen gewoon Indisch meisje
Vaders van betekenis
De leugen van de kaketoe
Lange reizen korte liefdes

Romans

Brouwers, Jerone

Bezonken rood

(1981) Herinneringen aan de gruwelen van het jappenkamp

Couperus, Louis

Stille Kracht

Roman (1900)

Daum, P.A.

Uit de suiker in de tabak

Literaire roman

Daum, P.A.

Goena Goena

Literaire roman (1884)

Daum, P.A.

Ups en downs in het Indische leven

Roman

Dis, Adriaan

Indische Duinen

(1994) Tweede-generatie roman over de zoon van indische repatrianten.

Haasse, Hella

Oeroeg

Roman (1948) Een interculturele jeugdvriendschap valt ten prooi aan de dekolonisatie

  Het tuinhuis Het is lang geleden dat een boek me zo greep. Na elk verhaal wilde ik het boek even wegleggen om in de sfeer te blijven, maar tegelijkertijd wilde ik doorlezen. De rustige stem van Haasse, de welgekozen woorden, haar betrokkenheid in distantie laten de verhalen doorklinken lang nadat ze zijn geëindigd. (meer)

Hulst, Wiecher

Van Sabang tot Merauke

Japin, Arthur

De zwarte met het witte hart

Roman

Kousbroek, Rudy

Het oost Indisch kampsyndroom

Essays (kwam er niet doorheen en tegelijk fascineerde het me)

Mikkers, J

De weg van regen

  

Multatuli

Max Havelaar

Roman (1860)

Nieuwenhuis, Rob

Vergeelde portretten

Een familie valt uiteen in de nadagen van de kolonialisatie

Perron, du E.

Het land van herkomst

 (1935) Een schrijver vertelt over zijn ontwikkeling in Batavia en Parijs

Székely-Lulofs, M.H.

Rubber

Jong echtpaar zoekt geluk in het decadente plantersmilieu van Sumatra (1931)

Springer, F

Bandoeng-Bandung

Novelle (1993). Een oudere politicus wordt geconfronteerd met zijn indisch verleden

Toer, Amoedja Ananta

Trilogie
Aarde der Mensen
Voetsporen
Kind van alle volken

Epos van een man die onder elk regime in de gevangenis terecht is gekomen. Vooral het eerste deel is prachtig. Hij heeft nog veel meer lezenswaardige boeken geschreven, o.a. Meisje aan het strand. Onthoudt die schrijver

Wolkers, Jan

De walgvogel 

(1974). Een soldaat verzet zich tegen de wreedheden van de politionele acties.

 • Bali

Weerlee, Duco van:

Indische koortsen

een rapportage vanuit Bali waar de hoofdpersoon een jongensliefde opvat, die de spanning tussen homo-erotiek en omgangsvormen tussen mannen in een andere cultuur zichtbaar maakt. Prachtig en poetisch.

 • Borneo

O'Hanlon, R.

Naar het hart van Borneo

  

 • Molukken

Dermoût, Marie

De tienduizend dingen  
Boekgrrls aanbeveling

Roman

Vuyk, Bob

Het laatste huis van de wereld

(1939) Twee pioniers op Boeroe

 • Nieuw Guinea

Springer, F

Bericht uit Hollandia &
Schimmen rondom Parula

Novelle

Monbiot, George

Gifpijlen

(over Iran Jaya)

 • Sumatra

Lanzing, Fred De Nisero-affaire historische roman

Zikken, Aya

Een tijger op de stoep
Terug naar de atlasvlinder
De tuinen van Allah

Romans

 • Japan

Basho

Smalle weg naar het noorden.
Het korte verhaal van een reistas.
Reisverhaal van een verweerd skelet.

Haiku en poëtische reisverhalen

Cesco, Frederica

In het teken van de rode zon
In het teken van de hemelse beer
In het teken van de blauwe vlam

Jeugdliteratuur gebaseerd op oude legendes uit Japan

Hayder, Mo Tokyo Tokyo, van Mo Hayder, leest als een speer. Ik had in het begin mijn bedenkingen en hoewel daar wat minpuntjes van zijn overgebleven is mijn uiteindelijke leesindruk positief: ik wilde het spannende verhaal graag snel uitlezen en werd niet teleurgesteld. (meer)

Downer, Lesley

Op Basho's smalle weg naar het hoge noorden

Reisverslag in het voetspoor van de 17e eeuwse dichter Basho. Zie onder zijn naam.

Duits, Kjeld Vrouw breekt los Verhalen over het lot van de tienduizenden daklozen, kinderen die gepest worden op school, vrouwenmishandeling. Maar ook de mooie en inspirerende kanten van Japan. Zoals de opwindende religieuze festivals, jonge onafhankelijke vrouwen die doen wat ze willen en een genezend heetwaterbad verborgen in een rots in Nagano. 

Golden, Arthur

Dagboek van een Geisha

Historische roman

Hayder, Mo Tokio Wereldvreemd meisje dat Japans heeft gestudeerd, is geobsedeerd door de massaslachting in Nanking (1937) door de Japanners. Ze gaat op zoek naar een Chinese professor in Tokio, die haar zou kunnen helpen bij het vinden van een film uit die tijd, maar hij vraagt er wat voor terug. Ze komt natuurlijk in gevaarlijke situaties terecht, de Jakuzi spreekt ook een woordje mee en toen het uit was bleef ik met een een onbestemd gevoel achter. Er zijn mensen die kijken naar films als The Silence of the Lambs, ik hoor grrls iets vertellen over The Treatment, een ander boek van Mo en ik vraag me af waarom we dit soort dingen eigenlijk willen weten. Toch is het niet zo dat bijvoorbeeld oorlogsmisdaden nieuw voor me zijn en dat ik me er voor zou willen afsluiten. Laten we zeggen dat ik me er niet mee wil amuseren.
Hearn, Lian Het schijnsel van de maan Boekgrrls bespreking

Ishiguru, Kazuo

Toen we wezen waren 
Verluierde heuvels
(Boekgrrls aanbevelingen)

Romans

Kawabata, Yasunari Schoonheid en verdriet Boekgrrls bespreking

Kousbroek, Rudy

In de tijdmachine door Japan

Foto's en verhalen

Morley, John D.

De waterhandel

Roman over een Engelsman in het nachtleven van Tokyo

McPherson. J.A.

Crabcakes

Novelle (racial relations)

Mitchel, David

Number9dream
(Link gaat naar het eerste hoofdstuk van het boek bij Guardian Unlimited

Roman

Nothomb, Amélie

 

Met Angst en Beven
Boekgrrls bevelen aan 
Boekgrrls recensie

Humoristisch verhaal over verblijf in Japan

Gods ingewanden
(Boekgrrls bevelen aan)
 
De verloofde van Sado
Boekgrrls bevelen aan
roman

Oë, Kenzaburo

De dag dat de keizer hoffelijk mijn tranen droogde

Novelle

Shamsie, Kalima Verbrande schaduwen Roman
Yoshimoto, Banana Kitchen In Kitchen verhuist de jonge Mikage naar Tokyo, waar ze wordt geconfronteerd met de eenzaamheid van het leven in een grote moderne Japanse stad.
Ven, Pauline van de Het verhaal van de bamboesnijder Roman
Beroemd 9de eeuws sprookje in een originele uitwerking. Ook als e-boek.

Japanse Literatuur en Poëzie

 • Myanmar (was Birma)

Mason, Daniel

De pianostemmer

Oktober 1886 krijgt Edgar Drake een vreemd verzoek van het Britse ministerie van Oorlog. Hij moet zijn vrouw en zijn rustige leventje in Londen vaarwel zeggen en naar de jungle van Birma afreizen, waar een zeldzame Erard-vleugel gerepareerd moet worden. 
Engelse recensie

 • Nepal

Chen, Fen

Het verloren Sangri-la

een Chinees journalist die in Nepal werkt, beschrijft in de vorm van een soort avonturenroman hoe hij er leeft.(In het Nederlands geschreven, toen hij nog maar net hier als vluchteling was komen wonen)

Connell, Monica

De geur van pijnbomen

het relaas van een jonge antropologe die begin jaren tachtig van de vorige eeuw twee jaar doorbracht in een afgelegen bergdorpje in Nepal. Ze ging er zonder vooroordelen naar toe en werd opgenomen in een gemeenschap waar alles werd gedaan tegen de achtergrond van het landschap, het weer en de seizoenen. 

Kipp, Eva Bending Bamboo, Changing Winds Boekgrrls bespreking

Mathiessen, Peter

De Sneeuwluipaar

Verslag van een wandeltocht, jaren '70.

 • Ouzbekistan

Maalouf, Amin

De tragopan van Kohistan

In De tragopan van Kohistan trekt Marcel Kurpershoek door de Himalaya, Hindukush en Karakoram. Hier speelden Britse en Russische geheime agenten Kiplings Great Game.

 • Pakistan

Kurpeshoek, Marcel

Samarcande

Historische roman

Shamsie, Kalima Verbrande schaduwen Roman

Click To Download   Sri Lanka

Kipp en De Bruin Speaking Stones Boekgrrls bespreking

Ondaatje, Michael

Anil's Ghost

De hoofdfiguur is een vrouw, geboren in Sri Lanka en opgeleid in Amerika. Ze is een forensich antropoloog die met een opdracht van een internationale organisatie terugkeert naar haar land. Een roman over liefde, familie, identiteit en de zoektocht naar het verborgen verleden

 • Thailand

Visser, Carolijn

In het land van een ander

reisverhaal

 • Taiwan

Chen, Li

Traag Vuur

Gedichten

 • Vietnam  

Butler,Robert O.

A good scent from a strange mountain

Korte verhalen

Fallaci, Oriana

Niets en zo zij het

Ingrijpend verslag van oorlogsjournaliste over Vietnam-oorlog

Grey, Anthony

Saigon

Roman

Dana Sachs. 

Een huis in Hanoi : 
een Amerikaanse in Vietnam 

- Amsterdam : Muntinga, 2000. - (Sirene pockets ; 99) 

Visser, Carolijn

Hoge bomen in Hanoi

Reisverhaal

 • Zuid-Oost Azie

Cools, Derk

Met de hoed tegen het licht

Een verzameling 'reiskrabbels"


Waarvan wij droomden van Julie Otsuka is een vrij dun boek van 142 pagina's dat vertelt over Japanse vrouwen die als fotobruidje naar Californië vertrekken om daar een nieuw leven met de hun onbekende man te gaan leiden.

Op de boot kunnen de vrouwen nog dromen en fantaseren over hun nieuwe leven maar eenmaal in Amerika belanden ze in de harde werkelijkheid. De mannen vallen mee of tegen, zijn knapper of lelijker dan op de foto, hebben gelogen of waren te bescheiden, zijn liefdevol of wreed, rijk of arm. Meestal arm. Het huwelijk wordt een succes of een beproeving.
Doorheen het boek volgen we het leven van deze vrouwen die in het boek geen eigen identiteit krijgen. Dat maakt het verhaal des te aangrijpender. Een collectieve stem vertelt het verhaal over de vrouwen, hoe er over hen, de Japanse vrouwen, gesproken wordt. Ze zijn een groep, hebben geen (achter)naam, ze hebben zelfs hun eigen naam niet meer.


Waarvan wij droomden van Julie Otsuka is een vrij dun boek van 142 pagina's dat vertelt over Japanse vrouwen die als fotobruidje naar Californië vertrekken om daar een nieuw leven met de hun onbekende man te gaan leiden.

Op de boot kunnen de vrouwen nog dromen en fantaseren over hun nieuwe leven maar eenmaal in Amerika belanden ze in de harde werkelijkheid. De mannen vallen mee of tegen, zijn knapper of lelijker dan op de foto, hebben gelogen of waren te bescheiden, zijn liefdevol of wreed, rijk of arm. Meestal arm. Het huwelijk wordt een succes of een beproeving.
Doorheen het boek volgen we het leven van deze vrouwen die in het boek geen eigen identiteit krijgen. Dat maakt het verhaal des te aangrijpender. Een collectieve stem vertelt het verhaal over de vrouwen, hoe er over hen, de Japanse vrouwen, gesproken wordt. Ze zijn een groep, hebben geen (achter)naam, ze hebben zelfs hun eigen naam niet meer.


Vrijdag 22 maart overleed Aya Zikken op 93-jarige leeftijd. Ik heb twee ongelezen boeken van haar op de plank, 'Landing op Kalabahi' en 'Het huis op de plantage', en haar bekendste roman 'De atlasvlinder' staat al tijden op mijn wishlist. Het leek me dus een goed idee om deze schrijfster voor te dragen voor onze nieuwe leeslijst, hoewel er hier misschien weinig animo is voor "Indische literatuur". Lees toch even verder want er is een 'maar'. :)

Landing op Kalabahi is een licht geromantiseerde autobiografische roman uit 1996, over Aya Zikkens jeugdjaren op Sumatra en Java. Ze baseerde het als 75-jarige op de dagboeken die ze van haar elfde tot negentiende bijhield, omdat ze zich op reis naar Kalabahi teruggekeerd voelde naar haar jeugdjaren. Zikken is haar hele leven reislustig geweest. Ze zei daarover:


Stel je een Japanse voor, redelijk geletterd en geinteresseerd in de wereld om haar heen. Wat zal zij van Nederland weten? Wat algemeenheden: ze weet waar het ligt, dat Amsterdam de hoofdstad is, van voetbal, de tulpen en de molens natuurlijk, het drugsbeleid. Het internationaal gerechtshof in den Haag kent ze, als verwoed krantenlezer, ook. Enkele historische feiten, de Japans-Nederlandse handelsbetrekkingen, pijnlijke passages uit de recentere geschiedenis. En net als in Japan is er een monarchie.


In andere boeken en uit verhalen had ik over de Japans-Chinese oorlog gehoord. Daar wilde ik allang meer over weten. En, vraag me niet waarom, omdat ik alle boeken van Chinese schrijvers wil lezen (behalve Lulu Wang) kocht ik dit boek meteen toen ik het in de ramsj zag liggen. Het is een boek dat je wat doet.

In de zomer van 1937 veroverde het Japanse keizerlijke leger het Chinese Shanghai. In december 1937 viel het Japanse leger Nanking binnen en vermoordde 300.000 van de 600.000 burgers en soldaten in de stad. Dit staat bekend onder de naam De verkrachting van Nanking. Meer dan 20.000 vrouwen (sommige schattingen hebben het zelfs over 80.000 vrouwen) werden door groepen Japanners verkracht, doodgestoken met bajonetten of doodgeschoten, zodat zij geen getuigenis zouden kunnen afleggen. Daarvoor en daarna trok het Japanse leger over het platteland, moordend en verkrachtend. De wreedheden van de Japanners waren onbeschrijflijk.


vertaald door Boukje Verheij

Dit boek is Kipling's meest succesvolle roman. Het werd uitgegeven in 1901 en is het verhaal van het weeskind Kimball O'Hara, die door het leven gaat als Kim - de Kleine vriend van heel de wereld - en opgroeit in Lahore, India, in de tijd dat dat nog een Britse kolonie was. Zijn Engels spreekt hij langzaam, maar zijn lokale talenkennis is groot. Een echt straatkind dat zich uitstekend heeft weten aan te passen, door maar uit de buurt van missionarissen te blijven, want daar moet hij niets van hebben.


De achterflap (ongeveer):
'Elke week komen een schrijver van politieke propaganda en een professionele bloeddonor bij elkaar om te eten. Het is een onwaarschijnlijke vriendschap: de een lijdt voor zijn kunst, de ander is volgevreten en verdient goed geld. Tijdens zo'n maaltijd klaagt de schrijver over zijn nieuwe opdracht van de Partij: hij moet het verhaal optekenen van de gewone soldaat Lei Feng die zijn leven gaf voor de revolutie. Maar dat is niet waar hij over wil schrijven. Zijn gedachten worden bevolkt door de mensen die hij elke dag om zich heen ziet."

Dat is wel het boek dat we lezen; het verboden boek. Het gaat over de schrijver zelf en de bloeddonor. En het gaat over de mensen in de buurt van de schrijver. Het gaat heel af en toe over soldaat Lei Feng, een van de voorbeeldfiguren die Mao in het leven heeft geroepen.


Vertaald door: Froukje Slofstra

Lastig om een geweldig boek te beschrijven zonder iets te verraden, zodat er niets verdwijnt van het in spanning omslaan van de bladzijden. Die hoop op nog meer moois. Eerst dan maar eens gewoon de achterflap:


Subscribe to Azië