Voorbije dagen van Gretta Mulrooney

Beste grrls,

Een succesvolle greep uit het 'enorme' AKO-aanbod op Amsterdam CS:
Voorbije dagen van Gretta Mulrooney, Sirenepocket, 14,95. (oorspronkelijke titel: Araby) Rory, een Londense fysiotherapeut (geb.1962), kind van Ierse ouders die in Londen woonden, maar teruggingen naar Ierland, schetst een portret van zijn excentrieke, lastige maar grappige moeder. Ze is ernstig ziek en hij vertrekt naar Ierland om haar en zijn vader bij te staan. Het is een debuutroman, 'humoristisch en ontroerend', zegt de achterflap, die nu eens gelijk heeft. Waarom kunnen Ieren en Russen ernst en humor zo mooi combineren, maar Nederlanders nooit ofte nimmer? Het aardige was dat ik in deze moeder ook wel iets van mijn eigen moeder herkende. In de jaren vijftig en zestig konden huisvrouwen met een teveel aan energie weinig kanten op- nu zouden ze dat in hun werk buitenshuis kunnen gebruiken.

Rory's moeder heeft een obsessie voor medicijnen (maar als ze echt ziek wordt, houdt ze dat stil),lijdt aan ingebeelde ziekten, jaagt op koopjes in uitdragerijen en heeft een geweldige vraatzucht, vaak gevolgd door verschrikkelijke diëten. Ze heeft bizarre hobbies: kantklossen, kaarsen maken, schelpen op allerlei voorwerpen, zelfs kleren plakken, 'brandwerk', en wijn maken- en aan de suksesvolle oogst van vlierbessen en pastinakenwijn gaat de pastoor bijna ten gronde. Over één van haar uitvindingen: 'Haar pluizige wollen baret zat opvallend hoog, alsof ze opeens een rastafari was geworden, met opgebonden dreadlocks. Toen ze de baret afzette, zagen we een ronde koperen heetwaterkruik, met de dop als een navel in het midden. In de baret had ze een soort nest genaaid, met banden uit een oud flanellen laken, die met grote steken waren bevestigd.(...) Het was geweldig, zei ze, lekker warm. Nu kon haar niets meer gebeuren als ze de straat opging.(...) Gelukkig bleek de uitvinding in de praktijk niet te voldoen, omdat de koperen kruik de neiging had naar eén kant te zakken en als een gezwel boven haar rechteroor te blijven hangen. Daarom schonk ze het ding aan de kat en haar zes pasgeboren kittens, die nu centrale verwarming hadden in hun kartonnen doos.'

Zoon Rory begrijpt dat deze niet alledaagse vrouw, voor wiens omvang, scherpe tong en vreemde activiteiten hij zich als kind te pletter schaamde, juist heel bijzonder is.

 Trude

schrijver: 

boektitel: 

Voorbije dagen

genre: