Tonke Dragt: Brief voor de Koning

Met ingang van november 2004 lezen een aantal boekgrrls regelmatig een kinderboek. Allereerste in de rij is het bekroonde Brief voor de Koning van Tonke Dragt.

Het verhaal speelt zich af in de riddertijd. De zestienjarige schildknaap Tiuri onderbreekt tegen alle regels in de nachtwake voorafgaand aan zijn ridderslag. Hij gaat in op het verzoek van een vreemdeling, om een geheime brief te bezorgen aan een onbekende ridder. Het verzoek blijkt een heel gevaarlijke opdracht wanneer de ridder in kwestie vermoord wordt. Tiuri zal nu in zijn plaats de boodschap moeten bezorgen bij de koning van het naburige rijk. Onderweg wordt Tiuri achtervolgd, bedreigd en gevangen genomen. Toch weet hij zijn opdracht tot een goed einde te brengen met de hulp van onverwachte bondgenoten. Tijdens zijn reis leert Tiuri veel over zichzelf, en over ware ridderlijkheid.

Fleur schreef al eerder een uitgebreide recensie die op de boekgrrls pagina is geplaatst.

*

De reacties van de boekggrls waren gemengd. Voor veel grrls was het een herbeleven van hun leeservaringen als kind. Toch stoorden enkelen zich ook danig aan de weinig heldhaftige rollen die de vrouwen in dit verhaal krijgen toebedeeld, en aan de stereotiepe beschrijving van de helden en de slechteriken.

Fleur en haar kinderen genoten van het boek: 

"ze hebben dit boek dan ook verslonden. Ik zelf vond naast het spannende verhaal ook opmerkelijk dat dit verhaal al zo lang geleden geschreven is. De auteur weet de spanning zo op te bouwen dat je het boek in één adem wilt uitlezen. Haar prachtige vertelstijl, duidelijke taalgebruik en heldere structuur zorgen voor een mooi geheel. De verschillende personages zijn goed uitgewerkt en niet stereotiep als goed of slecht gekarakteriseerd."

Janneke beleefde evenveel plezier aan het boek als in haar tienertijd:

"Het boek is een "avonturenverhaal" en als zodanig is het ook niet belangrijk dat de karakters niet zwaar worden uitgediept, en dat de rolverdeling tussen man/vrouw en goed/kwaad niet genuanceerd is. Het verhaal heeft vaart en spanning, en je hoopt mee dat Tiuri zijn opdracht zal kunnen vervullen. De wijze levenslessen die je onderweg mee krijgt, passen bij het ridderlijke thema maar zijn wezenlijk van alle tijden."

Katja vond het wat tegenvallen:

"Het trok me lang niet altijd verder, wat langdradig, veel herhaling, de cadans was niet de mijne, veel moraal. Even in het begin, bij het krijgen van de ring de schrik; Nee, toch, het wordt toch niet een 'In de ban van de ring', maar dat viel erg mee. En inderdaad de totale afwezigheid van vrouwen- of meisjes figuren die iets meer betekenis hebben dan alleen maar decoratie. Best een lekker kinderboek, maar de Griffel der Griffels had van mij naar Kuijer of Beckman gemogen."

Henriette verlangde na het lezen naar De geheimen van het wilde woud van Tonke Dragt: 

"Ik vind dit deel zo mogelijk nog mooier. Herlees de beide boeken regelmatig en nu geniet mijn dochter en van zo leuk kunnen we er samen over praten...!"

Marjo vond het een tijdloos boek en vroeg zich af: 

"Waarom zouden kinderen over 40 jaar anders zijn? Zijn de kinderen van nu wezenlijk anders dan wij vroeger? Dat valt toch wel mee. Maarover het boek: het was mijn eerste keer, en ik vond het fantastisch! Het is misschien niet meteen een queesteboek, zoals In de ban van de Ring, maar het heeft er veel van weg.Het is een éénadem-boek, en heeft terecht de Griffel der Griffels gewonnen!"

Bernique vond het moeilijk om onbevangen en onkritisch te kijken: 

"Heerlijk boek. En toch... en toch blijkt het niet meer mogelijk dezelfde soort golven van emoties te voelen als kind. Ik begrijp hélemaal dat dit boek het nog hélemaal is voor de kinderen van nu. Maar zelf zie ik nu (pas) de minpuntjes. Zoals de herhalingen van zinnen en gebeurtenissen in nieuwe hoofdstukken (wat ik vertragend vind werken), de zwart-wit tekening van de goede en de slechte mensen, de rol van vrouwen in het verhaal. Vrouwen komen bijna niet voor. De enige vrouwen die iets langer dan enkele zinnen in beeld blijven zijn jonkvrouwe Lavinia, van wie je aanvoelt dat zij vooral functioneel is als, ergens in de toekomst, Tiuri's bruid, en Mirian, hoofd van de huishouding van koning Unauwen, die dat natúúrlijk voortreffelijk doet. De hereniging van Tiuri met zijn vader krijgt redelijk veel aandacht, die met zijn steeds hevig ongeruste moeder helemaal niet. Maar meteen sla ik mezelf om de oren, want Tonke heeft het in 1962 geschreven en je moet het bekijken in het licht van die tijd. Hoe dan ook, ze heeft meesterlijk het leven in de tijd van de Middeleeuwen tot leven gebracht en de spannende avonturen van twee veelbelovende jongens spreken vanzelf enorm tot de verbeelding. Dat wordt nooit anders. Maar zou dit boek nog eens 40 jaar onverdeelde aandacht houden? Wat denken jullie?"

Mirjam was vroeger al niet zo dol op Tonke Dragt en dentk nu te weten waarom:

"diep gravend in mijn geheugen denk ik dat het komt doordat het niet mijn soort spannend was, of misschien vond ik de ontwikkelingen onlogisch..? dat weet ik niet meer zo. misschien moest ik maar eens beginnen met dat herlezen, dan kom ik er vast achter.

Jessica vond het boek lekker weglezen maar had wel wat puntjes van kritiek: 

"Niet te geloven dat het in 1961 al uitgekomen is, ik merk het totaal niet.Het is natuurlijk ook een behoorlijk tijdloos verhaal. Het enige negatieve punt aan dit boek, wat mij ook behoorlijk stoorde, is dat de vrouwen in dit boek niet meer dan een decoratieve bijrol hebben gekregen. Kasteelprinses, tante die heerlijk kookt en nieuwsgierig is en een bezorgde moeder. Geen enkele vrouw komt eigenlijk in beeld of speelt een noemenswaardige rol en dat verbaast me van een boek dat door een vrouw geschreven is. Misschien komt dit doordat het al in 1961 uitgegeven is? Anderzijds, als ik zo haar andere (latere) werken bekijk, zijn het alleen maar mannelijke hoofdpersonen.. toch wel vreemd eigenlijk. Is dit meer grrls opgevallen?"

*

Een mooi begin van de kinderboekenleeslijst. Zelf ben ik heel benieuwd of de enigzins oppervlakkige karakterbeschrijvingen en stereotiepe goed/slecht verdeling een kenmerk is van Tonke Dragt's boek alleen, of ook naar voren zal komen in andere, desondanks mooie, kinderboeken.

Janneke T.

schrijver: 

boektitel: 

Brief voor de Koning

isbn: 

9789025857301

genre: 

leeslijst: