Tolstoj - Na het bal

deelbespreking van Arme Liza

Oef, dit verhaal veegt de vloer aan met de romantiek. Tolstoj schreef het in 1903 toen hij al 75 jaar was. Zijn schildering van een oude vertellende man heeft weer een mooi psychologisch detail, een oude man wil zijn verhaal kwijt en sluit zogenáámd aan op iets wat gezegd is. Hij wil aantonen dat het niet waar is dat een mens niet vanuit zichzelf kan begrijpen wat goed en kwaad is, (wat ook niemand beweerd had), dat het niet je milieu is waarin je dat leert, maar dat het de toevallige gebeurtenissen in het leven zijn. En dan volgt er een verhaal dat geweldig romantisch begint en onthutsend eindigt. Het kwaad in het ogenschijnlijk goede. Ik zie de personages voor me, terwijl het hele verhaal maar 9 bladzijden beslaat. De laarzen van de vader, de waaier van het meisje, de naakte rug van de Tataar. En ik heb koffie nodig voor de schrik. Wat een schrijver. Hij geeft een archetypisch beeld van wrede mannen die in de huiselijke kring evengoed voorbeeldige vaders kunnen zijn.

Jop

 

Nog meer over dit boek....: 

Leo Nikolajewitsj Tolstoj (Лев Николаевич Толстой) (9 september 1828 - 20 november 1910) was een Russisch schrijver die veel invloed heeft gehad op de Russische literatuur en politiek. Hij maakte als graaf deel uit van de russische adel.
Wikipedia

Leo Tolstoy is one of Russia's greatest authors. This site provides a biography, pictures, geneology, reading tips, and various other resources in hopes that more of us will discover Leo Tolstoy.

Russische Leeslijst Index
met de overige besprekingen van "Ame Liza"

schrijver: 

boektitel: 

Na het bal

genre: