Rudyard Kipling: Kim

vertaald door Boukje Verheij

Dit boek is Kipling's meest succesvolle roman. Het werd uitgegeven in 1901 en is het verhaal van het weeskind Kimball O'Hara, die door het leven gaat als Kim - de Kleine vriend van heel de wereld - en opgroeit in Lahore, India, in de tijd dat dat nog een Britse kolonie was. Zijn Engels spreekt hij langzaam, maar zijn lokale talenkennis is groot. Een echt straatkind dat zich uitstekend heeft weten aan te passen, door maar uit de buurt van missionarissen te blijven, want daar moet hij niets van hebben.

Als hij op een dag een Lama uit Tibet tegenkomt gaat hij met de man op zoek naar " De rivier van de pijl", want als je je daarin wast dan ben je al je zonden kwijt. Hij is zo slim om voor zijn vertrek bij de paardenkoopman langs te gaan waarvoor hij wel vaker klusjes doet, want wil wat geld op zak hebben. Deze geeft hem zogenaamd de stamboom van een wit paard mee dat hij aan een Colonel Creighton moet geven in Umballah. Kim realiseert zich heel goed dat het hier om een andere boodschap gaat, maar vertrekt blij met het geld dat hij ervoor gekregen heeft op pad met de Lama. Een volkomen wereld vreemde man en een straatwijs jongetje van 11.

Als Kim in contact komt met het regiment van zijn vader wordt hij door hen geadopteerd en naar een goede school gestuurd die de Lama financiert. Tijdens de vakanties heeft hij toestemming om op pad te gaan met de Lama. Colonel Creighton van de etnologische dienst van het Britse leger traint hem tegelijkertijd als spion voor de Britse geheime dienst. En onder leiding van Hurree Babu, een Indiase spion van deze dienst, groeit hij uit tot een expert in zijn vak en weet hij beslag te leggen op de papieren van Russische spionnen in de Himalaya.

Het hele boek sleept je mee in de Indiase cultuur. Het is zo indringend beschreven dat je de warmte voelt, de geluiden hoort en de levenslessen van de Lama diep op je indringen, zoals ze dat ook bij Kim doen. Van het begin tot het eind waande ik me volkomen in een andere cultuur die diepe indruk op me maakte. Een absolute aanrader voor iedereen die van plan is India te bezoeken.

Eisjen

Nog meer over dit boek....: 

Recensie exemplaar
Uitgeverij Atheneum
ISBN 90 253 2758 3

Rudyard Kipling: Kim
Online Literature met informatie over de auteur en alle hoofdstukken online in het Engels.

Brits India (of Brits-Indië) was een Britse kolonie tot 1947. Deze kolonie besloeg het gebied dat de huidige landen India, Pakistan en Bangladesh. Ceylon (momenteel Sri Lanka) was een aparte kroonkolonie.
(Meer bij Wikipedia)

Lahore is nu de op één na (Karachi) grootste stad van de islamitische republiek Pakistan, en telt zo'n 6,5 miljoen inwoners. (Meer bij Wikipedia)

Tibet is tegenwoordig een autonome regio in China en grenst aan Bhutan, Nepal, India, Birma en (de rest van) China. In het verleden was Tibet een onafhankelijk land, dat ooit ook controle over China bezat
(Meer bij Wikepedia)

Lama is een titel voor een Tibetaans religieus leider (vergelijkbaar met een goeroe) De titel kan worden gebruikt om de autoriteit om les te geven aan te duiden (bijvoorbeeld de Dalai Lama) of als eretitel voor een monnik of non, vanwege grote geestelijke verwezenlijking.
(Meer bij Wikepedia)

schrijver: 

boektitel: 

Kim

isbn: 

9789041740342

genre: