Karin Luiten Koken met Karin - Handboek oven

Karin Luiten schreef al meerdere kookboeken variërend van kinderkookboeken tot kookboeken met een nostalgische inslag.
Nu is er dit kookboek waarin gerechten uit de oven besproken worden met recepten erbij. Karin meldt ons daarover in het voorwoord: 'Veel ovenboeken gaan vooral over taarten, met hier en daar een verdwaalde quiche. Dit boek pakt het anders aan en is eerlijk in tweeën verdeeld: de eerste helft is gewijd aan hartige gerechten, de tweede aan zoete.' Na een bespreking van diverse ovens en gebruiksvoorwerpen zoals mixer,bakpapier, braadslee, staafmixer etc. komen de recepten aan bod.

Haartige taarten
De recepten voor hartige gerechten, waarvan er soms twee op een pagina staan, worden soms voorzien van tekeningetjes. De paddenstoelesoep met dakje van bladerdeeg zit in een getekende soepkom rondom het gefotografeerde dakje. De auberginerolletjes liggen in een getekende schaal maar er staan ook mooie foto's in van de gerechten zoals de roast patatoes in een prachtige porseleinen schaal. De zalmlasagne met prei & wortel zit in een ovenschaal die op een mooie afgewerkte houten snijplank staat. De recepten variëren van groentegerechten en aardappelgerechten naar pastagerechten, quiches en vlees en visgerechten. Maar ook het brood bakken wordt niet vergeten evenals de heerlijke 'borreldingen'. Tussen deze categorieën in wordt steeds een gebruiksvoorwerp of een ovenweetje uitgelicht zoals o.a. het gebruik van de bakvorm, of het waarom van het voorverwarmen van een oven, of wat een kernthermometer is en hoe die gebruikt wordt, hoe je voorkomt dat bakvormen gaan roesten, het invetten van bakvormen en nog veel meer ovenzaken.

Zoete taarten
De recepten voor zoete gerechten beginnen met chocolade-eclairs. 'Een soort langgerekte soes, maar dan niet gevuld met slagroom maar met banketbakkersroom, pardon, crème pâtissière.' De meest schitterende en bijzondere taarten passeren de revue zoals frambozentaart met pistache, appel-dadeltaart, rabarbertaart. Maar ook de cakes komen ruimschoots aan bod, wat te denken van omkeer-mangocake met kokos & munt? Of de cranberrytulband?
Chocola wordt als aparte categorie genoemd en het water loopt je in de mond bij het zien van de choco-inzaktaart met kaneelroom of de chocotulband met gember. Koekjes, muffins en scones krijgen ook ruimschoots de aandacht en natuurlijk mag de schuimtaart niet ontbreken. In het boek staat een prachtige dubbeldekkerpavlova met aardbeien afgebeeld met het recept erbij en het lijkt niet al te moeilijk maar geeft wel een schitterend resultaat. De toetjes zijn ook zeer aan te bevelen. De appelcharlottekes (een Frans toetje maar dan met Hollandse boerenjongens) ziet er fantastisch uit. Vanzelfsprekend ontbreekt de crème brûlée (met gember) ook niet. Zelfs de tompoes komt in het boek voor evenals diverse heerlijke crumbles.

Het boek sluit af met het bespreken van diverse soorten deeg en hoe je deze het beste kunt maken en bewaren, opnieuw wordt alles duidelijk uitgelegd en voorzien van tekeningetjes van Karin.

Aparte presentatie
Het is een prima ovenkookboek, de ruim 150 recepten zijn niet moeilijk en de ingrediënten zijn niet extreem. De presentatie is erg apart, vooral dankzij de getekende afbeeldingen van Karin zelf. De foto's van de gerechten zijn mooi en tonen duidelijk het eindresultaat zonder al te veel poespas eromheen. Kortom, een zeer prettig kookboek, ook leuk om cadeau te geven.
Art direction: Freddy Vermeulen, Fotografie: Harold Pereira,
Illustraties en collages: Karin Luiten

Dettie

Nog meer over dit boek....: 

Karin Luiten

Inkijkexemplaar

antipakjesavond

Karin Luiten organiseert op zondag 2 december 2012 Antipakjesavond-matinee 
tussen 12 en 16 uur 
Kijk voor meer informatie en aanmelding op de speciale website www.antipakjesavond.nlof ga naar het 'Antipakjesavond-matinee facebook-event'

boekcover: 

schrijver: 

boektitel: 

Koken met Karin handboek oven

genre: 

uitgever: 

jaar van uitgave: 

2012