John Boyne: De jongen in de gestreepte pyjama

Ik heb dit weekend het boek 'De jongen in de gestreepte pyjama' gelezen, geschreven door John Boyne. Ik had nog nooit van deze auteur gehoord. Is waarschijnlijk zijn debuut. Ik vond het een beklemmend, aangrijpend boek. Minpuntje: Het boek wordt geschreven vanuit het perspectief van de 9-jarige Bruno. Zijn taalgebruik en gedachtengang is soms wat wijs voor zijn leeftijd. Maar als je je daar overheen kunt zetten, is het beslist een aanrader.

Ik zag op de achterflap dat het boek is genomineerd voor de Ottakar's Children's Book Prize. Lijkt me een prijs voor een jeugdboek, maar dat is het volgens mij niet. Aan de boekcode te zien is het literaire fictie en de uitgever (Arena) geeft ook geen jeugdboeken uit. Wellicht is het in de oorspronkelijke taal (Engels) als jeugdboek uitgekomen, maar hier door de uitgever anders geclassificeerd.

Het verhaal speelt zich af in 1943, Berlijn. De 9-jarige Bruno komt thuis en ziet dat Maria, hun dienstmeisje, zijn spullen inpakt. Ze moeten vertrekken. Vader is commandant en moet in opdracht van 'de Furie' met zijn gezin gaan wonen in 'Oudwis'. Bruno weet niet wat dat is en heeft er absoluut geen zin in, weg van zijn school, zijn vrienden en hun mooie huis. In 'Oudwis' wonen ze in een sober huis. Maar het vreemdst van alles vindt Bruno dat er een groot hek langs hun huis loopt. Hij mag daar niet in de buurt komen. Hij ziet in de verte wel mensen lopen, allemaal in gestreepte pyjama's. Hij is in de veronderstelling dat het een vakantiekamp is. Zijn ouders willen er verder niets over vertellen. Verder bevalt het hem helemaal niet dat de hele dag soldaten hun huis in en uitlopen alsof het hun eigen huis is. Bruno wil later ontdekkingsreiziger worden en besluit op een middag om, ondanks het uitdrukkelijke verbod, toch op onderzoek uit te gaan.

Hij loopt uren langs het hek totdat hij in de verte een stipje ziet. Dat blijkt een jongen te zijn, Schmuel. De jongens raken aan de praat. Bruno is een beetje jaloers op Schmuel. Hij woont lekker aan de andere kant van het hek met een heleboel kinderen. Bruno vraagt zich zelfs af wat zijn familie verkeerd heeft gedaan dat ze niet aan de andere kant van het hek mogen komen. Schmuel vertelt dat hij uit Polen komt en dat ze nu in Polen zijn, hetgeen Bruno ook niet wist. Bruno gaat dagelijks naar het hek met eten en er ontstaat een vriendschap tussen beide jongens, al heeft Bruno nog steeds geen idee van wat er zich afspeelt in de barakken. Hij heeft het idee dat daar een soort gezellig dorp is. Schmuel vertelt wel eens iets, bijvoorbeeld dat hij de soldaten haat, maar daar durft Bruno, uit loyaliteit tegenover zijn vader, niet teveel over te vragen, bang om de vriendschap te verstoren

Bruno's moeder kan niet wennen in Auschwitz en vindt het bovendien geen goede plek om kinderen op te laten groeien, dus ze besluit met Gretel (zus van Bruno) en Bruno terug te gaan naar Berlijn. Bruno zal zijn vriend missen. Hij wil afscheid van hem nemen. Ze spreken af dat hij voor één keer onder het hek door zal gaan. Schmuel zal zorgen voor 'een gestreepte pyjama' voor Bruno, zodat hij niet opvalt. Schmuel vraagt Bruno om hem te helpen zoeken naar zijn vader, die al een paar dagen spoorloos is. Bruno legt zijn kleren voor het hek neer en trekt de meegebrachte 'pyjama' aan. Samen met Schmuel gaat hij het kamp in. Hij schrikt van wat hij daar ziet: mensen die allemaal net zo mager zijn als Schmuel en verdrietig naar de grond zitten te staren.

V

E

R

K

L

A

P

P

E

R

Als ze in een barak zijn, worden ze met alle aanwezigen bij elkaar gedreven en naar een 'donker gebouwtje' gedreven. Bruno denkt dat ze daar mogen schuilen tegen de regen. Gerustgesteld houdt hij de hand van Schmuel vast. Bruno wordt niet meer teruggevonden. Een soldaat vindt de kleren bij het hek....

Yvon

Nog meer over dit boek....: 

John Boyne was born in Dublin, Ireland, in 1971. He studied English Literature at Trinity College, Dublin, and was a student on the MA course in Creative Writing at the University of East Anglia under the late Professor Malcolm Bradbury, where he was awarded the Curtis Brown prize.

He began publishing short stories in his early twenties and was shortlisted for a Hennessy Literary Award for an early story published in The Sunday Tribune.

In January 2006, he published his fourth novel, The Boy In The Striped Pyjamas, which was shortlisted for the Waterstone's Children's Book Prize. The story of the friendship between two young books at a terrible time in human history, the novel has been a no.1 bestseller in Ireland for 5 weeks and is currently in the UK Top 15 Children's Fiction chart.
Meer op de Official website of John Boyne

De jongen in de gestreepte pyjama is een overrompelende roman met zó’n bijzondere inhoud dat we er niet te veel over willen zeggen.
Uitgeverij Arena

schrijver: 

boektitel: 

De jongen in de gestreepte pyjama

isbn: 

9789022558126

genre: 

leeslijst: