Jacqueline Boysen: Angela Merkel

Angela Merkel is per 24 november 2005 beëdigd als Bondskanselier, na een heftige strijd met Gerhard Schroeder, die al 8 jaar Bondskanselier was. Een biografie geschreven zonder medewerking en autorisatie van de hoofdpersoon is een hachelijke zaak. Het boek geeft een beeld van de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen van de DDR en de Bondsrepubliek, haar persoonlijke leven is onderbelicht in dit boek.

Persoonlijk leven
Het boek begint met haar geboorte, in 1954 in Hamburg, en vlak daarna het vertrek naar Brandenburg in Oost-Duitsland, waar haar vader beroepen werd als dominee. Haar moeder was lerares Latijn en Engels, ze kiest voor een leven achter de schermen, het traditionele leven als moeder en als domineesvrouw. Angela heeft een jongere broer en zuster. Later woont het gezin op de Waldhof, een complex waar geestelijk gehandicapten actief ingezet worden bij tuinbouw en huishoudelijke taken. De oprichting van de Muur in 1960 verraste iedereen, de spaarzame contacten met de familie in het Westen zorgden ervoor dat ze wel geïnformeerd bleven over het leven aan de andere kant van de Muur. Angela studeerde natuurkunde in Berlijn en ontwikkelde zich tot een waardevolle academica. Ze trouwde jong en scheidde een paar jaar later. Daarna kreeg Angela een relatie met collega Joachim Stauer met wie ze pas in 1990 trouwde. Hij blijft altijd 'onzichtbaar' voor de buitenwereld, behalve bij sporadische gebeurtenissen als haar 50ste verjaardag. Verder wordt weinig bekend over haar persoonlijke leven.

Politieke leven
De val van de Muur maakte het mogelijk om zich breder te oriënteren en ontwikkelen en Angela verwerft zich een positie in de partij CDU. Angela Merkel klimt op in de hiërarchie van de partij CDU, strategisch gebruik makend van mogelijkheden en kansen. Hierbij kon zij niet bogen op of gebruik maken van haar netwerk, zij opereert steeds solo en geeft blijk van een eigenzinnigheid die haar steeds de juiste keuzes weet te laten maken. De val van Helmuth Kohl en de daarop volgende verwarring in de partij vragen veel van haar creativiteit en inventiviteit en biedt haar kansen. Ze blijkt een sterke drive en groot talent te hebben in het overwinnen van crises en is, in haar verschillende functies binnen de CDU, steeds de betrouwbare en hoopgevende figuur in de partij. De laatste ontwikkelingen (haar beëdiging tot bondskanselier en de hieraan voorafgaande strijd met Gerhard Schreuder) komen in het boek niet voor.

Oordeel
Het boek is vlot geschreven en geeft een goed beeld van de ontwikkelingen van de laatste 15 jaar in politiek Duitsland in het algemeen, en binnen de CDU in het bijzonder. De schets van Oost-Duitsland in de jaren '50 en '60 is zeker interessant en bevat relatief onbekende details. De vele, voor het buitenland onbekende, namen van actieve partijleden maken het boek minder interessant, kennis van de (CDU)- politiek is een voorwaarde om dit te kunnen waarderen.

Als biografie van Angela Merkel is het boek niet geslaagd, het persoonlijke verhaal komt niet uit de verf, blijft hangen in 'horen van' en citaten uit spaarzame interviews en televisieprogramma's. Veel personen uit de directe omgeving van Angela Merkel hebben, volgens de schrijfster, hieraan meegewerkt, maar dit boek geeft niet meer dan een beperkt beeld van de persoonlijkheid en drijfveren van deze ongetwijfeld boeiende en belangrijke vrouw uit de hedendaagse Duitse samenleving.

 

Karin V
07.01.2006

Nog meer over dit boek....: 

schrijver: 

boektitel: 

Angela Merkel

isbn: 

9789058313973

genre: