Irvin D. Yalom - De therapeut

Ik las dit boek omdat ik de Schopenhauerkuur van Yalom met plezier las, en de bieb dit boek van Yalom in de kast had staan. Ik legde ook dit met een tevreden gevoel weg toen het uit was. Maar vooral omdat het erg grappig is om te lezen.

We lezen mee met de lotgevallen van Ernest Lash, psychotherapeut, vanaf de aanleiding om therapeut te willen worden; een gesprek in kader van onderzoek naar (charimatische) therapeut die seksuele relatie met patiente had en daar veel heil in zag maar niet van ondervond. Het echte verhaal begint als een client van Ernest na jaren therapie eindelijk zijn vrouw verlaat, en die vrouw vervolgens de therapeut wil 'terugpakken'. Ernest bespreekt deze client in supervisie bij een oudere collega die zichzelf graag in de toekomst voorzitter van het plaatselijke instituut voor psycho-analyse ziet worden. Beide verhalen ontwikkelen zich.

Ik zal verder maar niets over de inhoud zeggen, want het wordt al  flauwer en flauwer, vooral als ik het in het kort navertel. Het is een ontzettende klucht, nog net niet met verstopte dames in de kast met hun echtgenoot op de bank en hun minnaar op de wc, maar wel bijna. De engelse titel - Lying on the couch - is erg veel beter getroffen dan de Nederlandse.

Er zit wel degelijk een thematiek in: Wat zijn de grenzen van therapie, zowel als je kijkt naar wat niet mág - de regels waaraan therapeuten zich moeten houden - als naar wat niet kán - wat wel of niet bereikt kan worden als de client niet oprecht is, of niet helemaal. En sinds ik in het echt een therapeut meemaakte die de (financiele) problemen van zijn ene client oploste met het vermogen van een andere, vind ik het allemaal ook niet zo vergezocht.

Het aangename gevoel was in bed liggen toen het boek uit was, en dan voor jezelf bedenken: Wat wist persoon A nu eigenlijk overal van, en wat B, etc. Tot op het eind is het verhaal vanuit de één compleet anders dan vanuit de ander. Het is dus wel allemaal nogal geconstrueerd, en dat heeft het gemeen met Philip uit de Schopenhauerkuur. Maar beslist ook een aardig boek.

Riek

Nog meer over dit boek....: 

schrijver: 

boektitel: 

De therapeut

isbn: 

9789050186766

genre: