Hugo Claus; een zachte vernieling

Voor al diegenen die geïntereseerd zijn in de Cobra beweging is dit een interessant boek. Volgens de website van het Cobramuseum, maakte Claus deel uit van deze beweging. Ik citeer:

Wie zijn de Cobra kunstenaars?
De kern van de Cobra groep bestaat uit de kunstenaars die het manifest hebben ondertekend. Al gauw sluiten zich vele kunstenaars bij deze kern aan. Uiteindelijk zijn meer dan veertig kunstenaars lid of zijdelings betrokken bij Cobra. Niet alleen schilders, maar ook beeldhouwers, dichters, fotografen en filmers voelen zich aangetrokken tot de ideeën van Cobra. Hier volgt een lijst van de meest voorkomende namen in alfabetische volgorde:
uit Denemarken:
Mogens Balle
, Ejler Bille, Henry Heerup, Egill Jacobsen, Carl-Henning Pedersen.
uit België:
Pierre Alechinsky
, Hugo Claus, Reinhoud d'Haese.
uit Nederland:
Eugène Brands
, Lucebert, Anton Rooskens, Theo Wolvecamp.
Ook kunstenaars uit andere landen dan de oorspronkelijke drie doen mee: Jean Michel Atlan (Algerijë), Jacques Doucet (Frankrijk), William Gear en Stephen Gilbert (Schotland), Karl Otto Götz (Duitsland), Shinkichi Tajiri (Amerika).

Als je dan naar deze mensen kijkt en je leest het boek, dan vermoed ik dat het over hen gaat en krijg je denk ik een zeer goede indruk van hoe het er destijds aan toe ging.

De hoofdpersoon, die helemaal niets met kunst heeft maar als huisschilder werkzaam is, volgt zijn passie, de kleindochter die in de villa woont die hij moet schilderen, van Gent naar Parijs en komt daar terecht in een kunstenaars kolonie. Een wilde, behoorlijk destructieve periode volgt. De hoofdpersoon kijkt terug op deze tijd als hij leest over de dood van een dichter uit de groep. Erg boeiend om te lezen.

Van de achterflap:

Het is begin jaren vijftig. André, de verteller van deze roman, ontmoet Sabine de Comptine d'Aarselaer, die in haar persoon schoonheid, ironie en passie verenigt (een typische Claus-heldin). Hij volgt haar van Gent naar Parijs, van het moederland naar het artistieke centrum van de wereld. In haar gevolg komt hij terecht inde Blaams-Nederlandse kunstenaarskolonie van Parijs, een milieu dat Hugo Claus soms satirisch, soms vertederd, maar steeds trefzeker beschrijft. De gevolgen zijn vernielend. Maar wie wordt er vernield? Sabine, de gevallen engel, die l'amour fou belichaamt? Bernard, de tragische dichter, die niet kan ontsnappen aan zijn verleden? André, die wanhopig tracht liefde in de kiem te smoren.


Eisjen

Nog meer over dit boek....: 

Pierre Alechinsky: Mundial (allposters.com)

schrijver: 

boektitel: 

een zachte vernieling

isbn: 

9789023429838

genre: