Hella de Jonge - Los van de wereld

Hella de Jonge (ja, de vrouw van Freek) heeft een boek geschreven over haar jeugd en de invloed die dat heeft gehad op haar verdere leven. Zij is de dochter van Eli Asser. Als ontheemde mensen komen haar ouders uit de oorlog. Ze hebben bijna niets en niemand meer over. Kinderen krijgen wordt hun manier om aan de buitenwereld te laten zien dat ze er nog zijn, levend en wel. Hella's moeder is door haar oma opgevoed, omdat haar moeder al vroeg weduwe werd en te jong en te zwak was om haar dochter op te voeden. Haar vader zegt geen jeugdherinneringen te hebben. Het enige dat hij kwijt wil is dat het gezin Asser op transport is gezet en dat wat hij heeft meegemaakt het ergste is dat er bestaat.

Hella wordt als een lastpak ervaren. Als ze ziek is, valt, of verdrietig is, wordt ze niet getroost, maar is de reactie van moeder: Dat hebben wij weer. Haar vader schrijft grappige teksten voor de radio (later ook tv). Thuis echter heerst er terreur als vader moet werken. Als Hella's oudere zus de deur uitgaat, wordt Hella (dan 17) ook de deur uitgezet: Je bent nu wel oud genoeg om voor jezelf te zorgen.

Hella ontmoet Freek. Ze krijgen drie kinderen, waarvan het tweede kind overlijdt aan wiegendood. De reactie van haar ouders: wat wij hebben meegemaakt, is veel erger. Ze breekt met haar familie. Op de begrafenis van haar moeder ziet ze iedereen nog eens terug en dan komt het voor Hella tot een uitbarsting.

Het eerste deel van het boek vond ik boeiend, onbegrijpelijk hoe je je kinderen geestelijk zo kunt verwaarlozen. Je zou toch denken dat je wilt dat je kinderen niet meemaken, wat je zelf hebt doorgemaakt. Maar zo werkt dat niet. Het tweede deel, waar Freek ten tonele komt, vond ik stukken minder. Ik erger me aan de verheerlijking van haar man. Zo liefdevol, warm etc. etc. Waarschijnlijk heeft ze dat zo ervaren, maar al snel had ik het gevoel: nu weet ik het wel.

Ik vermoed dat het boek in de damesbladen wel geroemd zal worden, maar wat mij betreft ontkracht ze het beklemmende deel van het boek door haar man zo naar voren te schuiven.

Yvon

Nog meer over dit boek....: 

'We stonden op het punt naar Frankrijk te vertrekken, de koffers waren al in de auto geladen, toen de telefoon ging. Ik nam op.
"Je moeder is dood en ook weer niet.
Het is maar een mededeling."
Het was mijn zuster die deze verwarrende woorden sprak.
"Wat bedoel je?"
"Zoals ik het zeg," beet ze kortaf.
Ik keek verdwaasd de kamer rond.
"We kunnen niet weg.
Mijn moeder is dood en ook weer niet."'
(Meer bij Hella de Jonge)

schrijver: 

boektitel: 

Los van de wereld

genre: