Hans Warren: Tussen Borssele en Parijs

Tussen Borssele en Parijs is ‘een deel’ uit Geheim Dagboek 1945-1951. Overigens een stuk uit een deel dat ik nog niet heb gelezen. Ik zal dat zeker nog doen, ik ga op zoek op internet om de serie volledig in mijn bezit te krijgen. Helaas was er bij ons in de
bibliotheek geen boek van deze serie meer te vinden. 'Er is geen interesse voor mevrouw.' Heel jammer. Een aantal heb ik zelf en een aantal heb ik ooit wel geleend in de bibliotheek, maar nu dus het deel opgestuurd gekregen via Eisjen. Helaas is het ook nog kwijt geraakt in de post, maar ze heeft er voor gezorgd dat ik het alsnog heb ontvangen. Nogmaals bedankt Eisjen.

Tussen Borssele en Parijs leest heel lekker weg. Het gaat 'gewoon' over het leven van alle dag in zijn geboorteplaats Borssele en over zijn avonturen in Parijs en Frankrijk. Hij is op een leeftijd dat hij zich losmaakt van huis, probeert iets te bereiken met schrijven,
vooral met dichten. Maar ligt nogal met zichzelf overhoop. Wil naar Frankrijk, maar wil ook zijn ouders ontzien. Verlangt ook werkelijk naar zijn ouders en naar zijn woonplaats, maar niet naar het kleinburgerlijke gedoe. Is hij in Borssele dan verlangt hij weer naar het grote Parijs.

Verteld over alle avontuurtjes die hij daar in Parijs op Pigalle meemaakt met jongens van allerlei pluimage. Marokkanen, Negroïde jongens. Ook verblijft hij een poosje in Frankrijk bij de zuster van zijn lievelingsschrijver Alain Fournier. Hij wordt daar hartelijk ontvangen, maar zij verteld dingen over schrijvers waar zij het niet mee eens is, waarvan Hans Warren nu juist wel gecharmeerd was. Hij voelt zich dan weer een minkukel omdat hij toch niet zegt wat hij er van vindt. Het over zich heen laat komen.

Hij laat ook zien dat hij verdriet heeft over het ziek zijn en met het overlijden van zijn moeder. Hij zorgt dan dat thuis alles op rolletjes loopt zoals zijn moeder het gedaan zou hebben. Planten verzorgend, rommel opruimend, portemonaie mee naar boven als ze naar bed ging, het zijn hele kleine dingen. Die heel goed weergegeven worden. Hij kan ook heel goed iets over de natuur, de omgeving van stad, dorp of iets anders vertellen. Het gaat ook allemaal heel natuurlijk in elkaar over. Zo zit je iets te lezen over krassende uilen die 's nachts over huis vliegen, twee tellen later gaat het over een bijzonder boek dat hij aan het lezen is. Verderop gaat het over zijn werkzaamheden op het gemeentehuis en nog weer verder over zijn homoseksualiteit. Het is net het echte leven :)

Lieneke

Nog meer over dit boek....: 

Hans Warren maakte naam door:

  • dichtbundels
  • Het Geheim dagboek
  • romans als Steen der hulp
  • vijftig jaar letterkundige kroniek in de Provinciale Zeeuwse Courant.

Hart van mijn land ik ben terug
Een literaire wandeling door het Zeeland van Hans Warren
Ronny Boogaart en Eric de Rooij
Aan de hand van gedichten en fragmenten uit Geheim Dagboek wandelen we door het Zeeland van Hans Warren. Dit boek bevat nooit eerder gepubliceerde tekeningen en foto's die Warren zelf maakte van de Zeeuwse natuur.
Uitgeverij en boekhandel Bas Lubberhuizen

bibliografie

Hans Warren homepage

necrologie

schrijver: 

boektitel: 

Tussen Borssele en Parijs

isbn: 

9789050186735

genre: