Hans Dorrestijn: De Spaanse kat speelt dubbelspel

Ik had zin in een makkelijk boek en dit werd het.

Wat vooraf ging:
Hans, taalgeleerde, verbonden aan het instituut van professor Doetje, heeft zijn Spaanse kat Piël leren spreken. De kat had zijn kwaliteiten maar ook zijn minder prettige kanten: hij schafte zich een gelaarsde katkostuum aan, en aan de bijhorende degen bleef het een en ander hangen, onder andere de vrouw van Hans. Ze kregen de politie achter zich aan maar wisten te ontsnappen en nog wel in de auto van de agenten. Vermomd als hoge officieren zijn ze onderweg naar Rheinland.... Eenmaal aangekomen in Dufborg melden ze zich bij de plaatselijke politie. Piël vertelt daar een verhaal dat ze op zoek zijn naar een Fruitvervalser die komkommers via manipulatie omteelt tot bananen. Commissaris Buttefanger is diep onder de indruk en ze krijgen het beste hotel en alles wat ze zich maar wensen kunnen. Dit alles dankzij de overtuigingskracht van Piël. Tot op een dag een journaliste hen komt interviewen, een evenbeeld van Hans zijn overleden vrouw.

De Spaanse kat merkt dat de journaliste heel bijdehand is en weet dat het goede leventjes over is. Hans dacht aldoor dat Piël alles verzonnen had maar Piël vertelt hem dat hij contact met het ministerie heeft. Maar nu heeft hij besloten dubbelspel te spelen en ze reizen af naar de Fruitvervalser. Maar alles loopt mis en Piël offert zich op voor Hans en geeft zich over aan de officieren. Hans weet te ontkomen en onderneemt te voet de lange reis naar huis. Eenmaal in Nederland krijgt hij een lift van een boer die hem afzet bij.... het gekkenhuis. Zolang Hans volhoudt dat hij zijn kat heeft leren spreken moet hij daar blijven. Dus zegt hij op gegeven moment dat hij het verzonnen heeft. Eenmaal thuis blijkt zijn vrouw nog te leven maar... Hans vindt overal aanwijzingen dat zijn avonturen met de sprekende kat niet een produkt van zijn overspannen fantasie waren....

Een prachtverhaal, met heel veel typische Dorrestijnhumor. Dorrestijn maakt van zichzelf een angsthaas, een sufkop, een doetje met af en toe heldere inzichten. Een heerlijk gek boekje.

ISBN 90.351.0431.5, hardcover met
tekeningen van Fred Julsing

Dettie
03.05.05

Nog meer over dit boek....: 

schrijver: 

boektitel: 

De Spaanse kat speelt dubbelspel

isbn: 

9789035104310

genre: