Eerste Belle van Zuylenlezing

Vorige week ben ik met een vriendin naar de 'Eerste Belle van Zuylenlezing' geweest in de Stadsschouwburg in Utrecht. De lezing, georganiseerd naar aanleiding van de tweehonderste sterfdag van Belle van Zuylen en georganiseerd door de SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht), zou worden uitgesproken door Hella Haasse en Nelleke Noordervliet. Helaas bleek Hella Haasse al enige weken last te hebben van haar longen en was daardoor niet in staat te komen. Nelleke had daarom diezelfde middag nog hun lezing (die een tweespraak had moeten zijn) omgegooid.

Het werd in een leuke vorm gebracht: Belle van Zuylen in een theekrans-gesprek met andere eerbiedwekkende vrouwen uit de laat 17e, vroeg 18e eeuw. Zo waren er onder andere Maria Sybilla Merian, Betje Wolf en Mary Woolstonecraft. En Nelleke zelf natuurlijk. Ze 'spraken' over vrijheid van vrouwen: vrijheid om te leren, zichzelf te ontwikkelen, zelf keuzes te maken in relaties, huwelijken, minnaars etc. etc.

De manier waarop Noordervliet in staat is om de verschillende vrouwen tot leven te brengen en ze met elkaar te laten discussiëren, en daar bovenop de manier waarop Noordervliet er geen saaie voorleesbeurt van maakte maar een show, maakte het voor mij een bijzonder levendige 'lezing'.

Omdat Hella Haasse er niet was, werd Nelleke Noordervliet na haar lezing geïnterviewd door Ed van Eeden, die daar duidelijk zonder al te veel voorbereiding zat. Logisch, want pas die middag was de afwezigheid van Haasse definitief bekend geworden. Op zich wel een aardig interview, maar er had met enige voorbereiding meer ingezeten. Interessant mens, die Noordervliet!

Else.

Dan was het extra jammer dat Hella Haasse er niet was. Zij is in haar boek Daal-en-Bergse brieven in gesprek gegaan met de comtesse de Montreuil, de vrouwelijke hoofdpersoon van Leclos' Liaisons Dangereuses over deze onderwerpen. Die schijnt namelijk 'na afloop van de roman' naar Scheveningen te zijn verhuisd. Het boek van Haasse is uitermate boeiend en gaat ook over die onderwerpen die je hier beschrijft. Maar ach, heeft Nelleke Noordervliet, niet Tine, de vrouw van Multatuli tot leven gebracht in 'Tine of de dagen waar het leven woont'? Ook boeiend.

yvonnep

 

 

Nog meer over dit boek....: 

Relevante lnks

Genootschap Belle van Zuylen

Slot Zuylen/ Belle van Zuylen

Literatuurgeschiedenis.nl Belle van Zuylen

Het Utrechts archief, brieven van Belle van Zuylen

Historici.nl Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (Belle van Zuylen)

Langenoten NTR uitzending over Belle van Zuylen uitgezonden di 16 aug 2011

schrijver: 

boektitel: 

Een gevaarlijke verhouding of Daal-en-Bergse brieven

isbn: 

9789021434988

genre: