Debutanten

De boekgrrls lezen heel wat debutanten. Boekgrrls Marjo en Dettie houden zich daar actief mee bezig. Het resultaat daarvan is te vinden bij de Leestafel

Maurits de Bruijn - Broer

Lot Vekemans - Een bruidsjurk uit Warschau

Basje Boer: Kiestoon
Apart, bijzonder, verwarrend dat wel, maar ik merk dat het boek me bezighoudt, dat er toch wel erg bijzondere en fascinerende sferen gecreëerd zijn, dat het toch wel erg knap is om ieder hoofdstuk toch zo'n eigenheid van een persoon te geven. Hoe langer ik over dit boek nadenk hoe enthousiaster ik word. Ja, een goed boek!

Beitske Bouwman: Portrettensoep
Bouwman is genomineerd voor de Brabantse Letterenprijs, ze mag zeker op de Debutanten Shortlist!

Lineke Dijkzeul: De stille zonde
(...) een thema in dit boek: intimidatie. Op verschillende manieren. De eerste keer heeft Eva geen verweer, maar de tweede keer is ze sterk. Ik verklap het verder niet, maar het laatste stuk van het boek wordt zowaar nog een page-turner!
Het leest lekker weg, nergens ingewikkelde zinnen of uitweidingen, een boek om mee te ontspannen.

Tamar van den Dop en Thomas Verbogt: Blind
De foto's op de voor- en achterkant van het boek zijn heel mooi. Misschien de film ook. Maar het boek, tja... Het wordt aangeprezen als een sprookjesachtige vertelling, en dan speelt het sprookje van de Sneeuwkoningin van Andersen een grote rol. Het thema zou dan zijn: maakt echte liefde blind?

Anne-Gine Goemans: Ziekzoekers
Ziekzoekers zijn mensen die op de bollenvelden op zoek gaan naar zieke bollen. Een zieke bol kan de hele oogst ondermijnen, dus het is zaak om de bollenvelden stelselmatig te controleren.

Martine Kamphuis: Vrij
Ik wil niet beweren dat het een pageturner is, maar het is een lekker spannend verhaal. Het zakt even in als ze alleen in haar huis is en ze haar buren, speciaal de buurvrouw, gaat bespieden, maar het einde is weer erg verrassend. Geslaagd debuut dus.

Frank Ketelaar: Avond aan avond
Het verhaal is humoristisch en heeft ook tragische kanten, echter...The show must go on, wat er ook gebeurt. Het is naast de privéperikelen ook het verhaal van het gedraai en gesnier van de pers én het gemanipuleer van de manager en de artiest naar het publiek toe. Leuk boek, heeft weinig diepgang maar leest wel lekker weg.

Nathalie Koch: Streken
Gister in één adem Streken van Natalie Koch gelezen. Wat heerlijk, om weer eens een avond zo in een boek te wonen. Wat een debuut, zeg! Wauwie. Sommige thema's kwamen we wel erg bekend voor uit andere boeken, maar ze schrijft met zo'n vaart en zulke mooie beelden (ze doet - je kunt ook haast niet anders verwachten van een musicoloog) vooral hele mooie dingen met gehoor.

Bert Klunder: Een lijk kan heus wel even wachten
Bij een titel als deze denk ik dat ik een thriller of een detective ga
lezen, maar niets is minder waar. Zelfs al is dit al een beetje verteld in de inleiding, toch vereist het een omslag die ik zomaar niet maak.

Frénk van der Linden: De steniging
De ontknoping geeft de lezer een stomp in de maag, ik zag het niet aankomen. Een aantal vragen wordt niet beantwoord, maar dan kun je dat uit kleine dingetjes wel afleiden. Maar dat ene dat ik niet zal verklappen wordt juist uitgebreid beschreven. Het maakt het nog indringender. Het verhaal van Priscilla, een meisje dat totaal de weg kwijt is, maakt op mij een grote indruk.

Wiegertje Postma: Vijf strippen
Als je iedere dag opnieuw op eenzelfde tijdstip in een bus dezelfde mensen ziet, en als je liever dan een boek te lezen mensen bestudeert, dan ga je je onwillekeurig afvragen wie zij zijn, waar ze heen gaan. Wiegertje Postma verdreef daar niet alleen de tijd mee tijdens de busreis, maar ze schreef het ook nog op. Ze heeft niet gekozen voor één hoofdpersoon die de anderen bekijkt, maar laat de mensen zelf aan het woord.

Helena Rentmeester: Pont du Gard
Duidelijk is dat Helena Rentmeester een gedegen kennis heeft van de Romeinse tijd. Zeer apart is ook dat ze de Nederlandse plaatsen waar Romeinse vondsten zijn gedaan er in betrekt evenals het Duitse Xanten. Het verhaal is erg afwisselend, het enige minpuntjes vond ik dat mensen wel makkelijk, bijna nonchalant, reageerden op het verhaal van Decimus. Alsof het heel gewoon is dat er een Romein uit 70 na Christus in het heden
rondloopt. Maar buiten dit kleine minpuntje heeft Helena Rentmeester een zeer prettig leesbaar verhaal geschreven met verrassende vondsten.

Annemiek Schrijver: Rachab
De hoofdrolspeelster in het boek is Manon. Het boek begint als zij in het ziekenhuis ligt en er wordt voor haar even gevochten. Gaandeweg ontdek je wat er voorgevallen is. Manon 'droomt' haar leven terwijl ze in coma ligt. Ook speelt haar popje Rachab een belangrijke rol in haar leven. Manon komt uit een orthodox christelijk milieu, Kamp 13 heet de gemeente waar haar ouders bij horen.

Philip Snijder: Zondagsgeld
Een achttal verhalen over het Bickerseiland, dat ik persoonlijk niet ken. Niet gekend heb, moet ik zeggen, want het is volgens de flap in de jaren zeventig van de vorige eeuw gesaneerd. Als ik de verhalen lees denk ik ook dat ik het niet had willen kennen, het is een achterbuurt geweest, een buurt die heel gezellig is voor de eigen bewoners, maar een ramp voor buitenstaanders. (...) Ik vind het een heel geslaagd debuut, al vraag ik me wel af of een tweede boek dit ooit zal kunnen evenaren.

Juanita Stachowitz: Zeekakkelobbes
Een mooie verhalenbundel met als rode draad de man en de vrouw in al hun variëteiten.

Joop Waardeloo: Waardeloos
Het rauwe leven van Joop Waardeloo
k zie bij Joop Waardeloo een man voor me die in gezelschap uitstekend deze verhalen kan vertellen want het was wel een enerverend en rauw leven waar inderdaad veel over te vertellen valt. Dan beleef je denkelijk een aangename avond, je hoort de stem erbij, ziet de uitdrukking, maar in een boek wordt het meer een opeenvolging, een opsomming van louche handeltjes met de gevolgen daarvan.

Esther Waij: Inez & Zo
Inez vraagt nonchalant aan haar man Oskar of alles goed is. Het antwoord dat ze krijgt zet haar leven op zijn kop. Nee het is niet goed, hij wil scheiden! en wel meteen.Inez weet niet wat haar overkomt, het ging toch prima tussen hen? Heeft hij een ander soms? Nee, maar hij ziet het niet meer zitten tussen hen.

Robert Welagen: Lipari
Op een strand op Lipari gebeurt niets. Men ligt er wat, men zwemt er wat. Zo ook de hoofdpersoon van het boek (nog geen honderd pagina's). Hij is naar Lipari gegaan 'omdat hij niet een heel jaar in de collegebanken wil doorbrengen.'

Janne IJmker: Achtendertig nachten
Een prachtig debuut, dat tegelijk een Bildungsroman en een historisch verhaal is. Misschien zou het ook nog wel een psychologische thriller genoemd kunnen worden en zelfs een streekroman. Het heeft diverse elementen.


 

Sedert 1995 organiseert Stichting Perspektief jaarlijks de DebutantenPrijs, een prijs voor het beste Nederlandstalige fictie debuut.
De DebutantenPrijs is als een lezersprijs bedacht waarbij in het bijzonder aandacht wordt gevraagd voor nieuw – en meestal jong – talent. Jaarlijks verschijnen er bij de professionele uitgeverijen tussen de 40 en 70 debuten. Een lezersprijs zou dus in principe moeten uitgaan van alle debuten die in de betreffende periode zijn verschenen. De ervaring heeft echter geleerd dat het verschijnen van een debuut niet altijd een garantie voor kwaliteit is. Daarnaast is het vrijwel ondoenlijk van lezers te verwachten dat zij aan al deze debuten plezier kunnen beleven.

Meer bij De DebutantenPrijs

genre: