De lijst van al mijn wensen - Grégoire Delacourt

Dit boek gaat over Jocelyne die met Jocelyn getrouwd is en in het Franse stadje Arras woont. Ze is 46 en haar leven is niet helemaal zo gegaan als ze wilde. Ze heeft een heel rustig leventje met haar man, waarvan ze zich afvraagt of hij nog wel van haar houdt, ze is te dik, wat ze probeert niet erg te vinden, maar dat lukt niet zo, en ze heeft een fourniturenwinkeltje dat maar net kan bestaan.

Op een gegeven moment keert het tij: haar blog (over handwerken) wordt populair, en daarmee haar winkeltje, ze wint 18 miljoen in de lotto (terwijl ze eigenlijk nooit meespeelt, maar nu dus voor een keertje wel), en ook haar man lijkt meer van haar te houden dan ze dacht.

Ze heeft niemand, ook niet haar man, verteld van haar miljoenen. Eigenlijk weet ze niet zo goed wat ze ermee moet. Hoewel ze niet erg tevreden was over haar leventje tot dusver, verwacht ze dat haar leven heel erg zal veranderen (maar misschien wel in negatieve zin), als het bekend wordt dat zij de miljoenen gewonnen heeft.

Eerst maakt ze maar eens een lijstje met al haar wensen.

Als lezer gun je Jocelyne de miljoenen van harte, maar je snapt ook dat ze twijfelt hoe ze het aan zal pakken. Doordat ze de cheque van 18 miljoen op zak heeft, gaat ze nadenken over wat ze heel erg graag zou willen. Eigenlijk zijn de meeste van haar wensen niet zo overdreven, dat je daar heel veel geld voor nodig hebt.Voor sommige heb je zelfs helemaal geen geld nodig.

Uiteindelijk pakt het verhaal toch heel anders uit dan je zou verwachten. Eerst vond ik dat wat teleurstellend, maar later toch best mooi. Zoals je wel kunt verwachten, is de moraal van het verhaal dat geld (alleen) niet gelukkig maakt.

Het boek is heel mooi geschreven en soms heeft het aan één zin genoeg om iets duidelijk te maken aan de lezer. Het is een grappig en ook treurig verhaal tegelijk. Met wat zelfspot en zelfkennis vertelt Jocelyne over haar leven en de mensen om haar heen. Geen chick-lit-achtig boek, zoals ik wel een beetje verwachtte, maar een mooi geschreven verhaal over een vrouw die wat geluk verdient.

Judith

Nog meer over dit boek....: 

Via leesclub Orlando kun je hier een leesfragment ophalen.

Grégoire Delacourt heeft een eigen website.

boekcover: 

schrijver: 

boektitel: 

De lijst van al mijn wensen

isbn: 

9789022960066

genre: 

oorspronkelijke titel: 

La liste de mes envies

uitgever: 

jaar van uitgave: 

2012

vertaler: