Australië

continent image 

Australië

 

 

 Aboriginals  Geschiedenis   Non - fictie   Reisverhalen

Veel titels op deze pagina hebben we te danken aan Natascha van 't Hooft, boekgrrl en schrijfster

  • Aboriginals
Berndt, Ronald M. The World of the first Australians _het_ boek over de aboriginals
Julia Blackburn

 

 

Droomtijd (...)een boek waarin het leven van de ‘vrouwelijke avonturier’ Daisy Bates wordt beschreven. Die leefde aan het begin van deze eeuw tussen de aboriginals in Australië 
Biografie met literatuuropgave 
Borsboom, Ad De clan van de Wilde Honing spirituele rijkdom van de Aborigines. (persoonlijke ervaringen van een antropoloog met de Aborigines in Arnhemland) 
Furlong, Monica Flight of the kingfischer Monica verteld over haar verblijf bij de Wirrumanu gemeenschap bij Balgo. Ze trekt met vergelijkingen tussen westerse godsdiensten en culturen aan de ene kant en de verhalen en rituelen van de Aboriginals aan de andere kant. Soms een beetje zweverig.
 
Malouf, D Herinneringen aan Babylon Ongeveer 1850, Australië: In een nederzetting van Engelse kolonisten spelen drie kinderen in een veld. Ineens springt er een wezen op hen af, ze schrikken zich wezenloos: is het een zwarte, voor wie ze altijd gewaarschuwd worden? Maar dan stamelt de verschijning: "niet schieten! Ik ben Engelse man" En onder bewaking van het oudste kind wordt hij naar de nederzetting gebracht. (meer)
Morgan, Sally Terug naar Corunna de koppige reis van een Aboriginal vrouw op zoek naar haar verleden.
   
Moriarty, John Saltwater Fella Een aangrijpende autobiografie over de strijd van deze Aboriginal. Als slachtoffer van de "stolen generation" weet hij zich "omhoog" te werken in de Australische maatschappij. Niet alleen verwerft hij aanzien als prof-voetballer, hij levert een belangrijke bijdrage aan de emancipatie van zijn volk en is lid van diverse besturen die daar een rol in spelen. Hij vindt daarbij een weg tussen het vasthouden aan cultuur en tradities aan de ene kant en overleven in een steeds veranderende maatschappelijke omgeving aan de andere kant.
 
Scot, Kendall Benang: uit het hart Een fascinerend boek. Een man op zoek naar zijn Aboriginal voorouders. Zijn blanke (over)grootvaders hadden zich ten doel gesteld om de eerste blanke uit Aboriginal voorouders te creëren.  Dit leidt tot een opeenvolging van tragische gebeurtenissen in het leven van hun nageslacht. Het boek is door een Aboriginal geschreven, in een stijl die veel aandacht vraagt. Werkelijkheid en onwerkelijkheid lopen door elkaar heen. Verhalen uit de dreamtime zijn verweven met dagelijkse gebeurtenissen.
 
Shaw, Bruce My country of the Pelican dreaming the life of an Australian Aborigine of the Gadjerong, Grant Ngabidj, 1904 - 1977 as told to Bruce Shaw
Wongar, Banumbir Karan De Aboriginal hoofdpersoon is onderdeel van de blanke wereld. Hij heeft op hun scholen gezeten, woont samen met een blanke vrouw en werkt in een centrum waar ze verantwoordelijk zijn voor nucleaire experimenten in de omgeving. Dan gebeurt er iets waardoor hij op zoek moet naar zijn oorsprong. Hij wordt daarbij geleid door mensen van deze wereld maar ook van de geestenwereld. Soms lastig omdat niet duidelijk is of iets in zijn hoofd afspeelt of in (onze) werkelijkheid.
 
Wongar, B Walg het verhaal van een aboriginal vrouw
   
uitgeverij Elmar Aboriginal sprookjes en mythen

Een zeer toegankelijk overzicht van een (klein) aantal dreamtime stories. Antwoord op de vragen: hoe zijn de dieren ontstaan, waarom komt de zon op en gaat hij weer onder etc.
 

 

  • Geschiedenis
Dash, Mike De ondergang van de Batavia Niet zoveel over Australië. Wel een uitgebreide beschrijving van het tijdsbeeld waarin de Batavia op pad ging naar Nederlands Indië. Een gedegen analyse van wat er na de schipbreuk in 1629 op de eilanden voor de kust van Geraldton heeft plaatsgevonden. Hiermee geeft het boek een beschrijving van de aanloop van misschien wel de oudste blanke geschiedenis Down Under.
Edwards, Hugh Eilanden der boze geesten Laat je meeslepen met de zoektocht naar het wrak van het VOC-schip de Batavia, net voor de kust van Geraldton in Western Australia. De auteur was een van de duikers, dus verhalen uit de eerste hand.
Flannery, Tim Op zoek naar Australië Een fascinerend overzicht van de ontberingen van de eerste ontdekkingsreizigers in de achttiende eeuw tot in de twintigste eeuw. Lees over de eerste tochten door de Blue Mountains of dwars door de niets ontziende woestijn.
Flannery, Tim De ontdekking van Sydney Aan de hand van historisch materiaal, schetst de schrijver een indrukwekkend beeld van de ontstaansgeschiedenis van de stad Sydney.
Hughes, Robert  De fatale kust

Een zeer omvangrijk en indrukwekkend epos over de kolonisatie van Australië. Hoe gingen de kolonisten om met hun gevangenen en natuurlijk aandacht voor het vreselijke lot van de Aboriginals.

  • Non-fictie

Bail, Murray   Eucalyptus 

 

 

Vader huwt dochter alleen uit aan de man die alle honderden eucalyptusbomen op zijn plantage kan benoemen. Heet poetisch geschreven, en voornamelijk leuk als je wat van eucalyptusbomen weet.
Barr, Emily Bagage Tijdens een vakantie in Australië denkt Sophie dat ze haar vriendin ziet in een opaaldorpje in de outback. Toevallig en niet bijzonder, zul je denken. Behalve dan dat Daisy tien jaar daarvoor zelfmoord heeft gepleegd. Langszaam wordt duidelijk wat tien jaar geleden is gebeurd. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Daisy en Larry de vriend van Sophie en legt daardoor de worsteling tussen vriendschap en een journalistiek verhaal bloot.
 
Carlton, Patricia Het souvenir In het park van een klein dorpje is een moord gepleegd. Wie van de twee verdachte tienermeisjes heeft het gedaan? Of zijn ze allebei verantwoordelijk. Het verhaal wordt afwisselend verteld door de beide meisjes. Maar wie nam nou wie op sleeptouw?
 
Cook, Kenneth Aangeschoten Volgens de Boekenbijlage van  de NRC  (...)  "een roman die op buitengewone mooie wijze een afgelegen dorp neerzet, een plek waar de warmte en de leegte bepalend zijn voor het handelen van de bewoners".
  
Dietrich, William  Getting Back mystery/fiction en een goede beschrijving van Australië's 'outdoors'. 
Flanagan, Richard Het boek van Gould oftewel 
"Gould's Book of Fish".
Ik citeer uit de N.R.C. > Het boek is alles wat een Great Australian Novel kan zijn, en nog veel meer. Het werd al bekroond met de Commonwealth Writers Prize en is ook een sublieme roman, die haast uit zijn voegen barst van de originaliteit. Daarnaast is het ook een buitengewoon frustrerend boek, door de postmoderne spelletjes die Flanagan speelt, zijn gewild archaische stijl, de vele uitweidingen, de literaire verwijzingen en grapjes; er is niet zozeer sprake van een omgevallen boekenkast, als wel een omgevallen complete bibliotheek van de westerse literatuurgeschiedenis. En tenslotte is het een boek waaraan je, eenmaal bij het einde aangekomen, meteen weer van vooraf aan wilt beginnen, om te begrijpen wat je nu eigenlijk gelezen hebt. ( door Corien Vloet) 
Fuller, Elizabeth De stem van de aarde Met een vlotte pen geschreven verhaal over hoe een Amerikaanse en haar zoon in contact komen met de Aboriginals.
 
Henderson, Sarah Met blote handen Het verhaal van de Australische zakenvrouw van het jaar 1999. Hoe zij ondanks haar "louzy" echtgenoot het gevecht van de natuurelementen wint en van haar boerderij in de Kimberly´s een goedlopend bedrijf weet te maken. (Autobiografie) 
 
Francis, Dick Doodgeverfd Detective
  
Hergé Kuifje en Vlucht 714 naar Sydney
  
Strip
Irvine, Lucy Castaway Autobiografisch verhaal van een jaar op een onbewoond eiland in de buurt van Australië
  
Kneale, Matthew  English Passengers De kapitein van een schip, die alleen maar geinteresserd is in smokkel, moet een passagier naar Australië brengen die op zoek is naar de Hof van Eden. Het is 1857 en betreft een geologische/theologische expeditie. ISBN 0-241-14068-4
  
Krabbé, Tim De vertraging Verdwijnen is een terugkerend thema in de boeken van Tim Krabbé. Ook in dit boek duikt deze rode draad weer op. Het heden in Australië en het verleden in Oostende wordt op een ingenieuze manier aan elkaar gekoppeld. De typische kenmerken van Australië: afstand, leegte en het grijpen van je kansen, dragen de hoofpersonen door het verhaal heen.
 
McCullough, C De doornvogel
The thorn birds
  
roman
McCullough, C  Morgan's Run In a novel of sweeping narrative power unequaled since her own beloved worldwide bestseller The Thorn Birds, Colleen McCullough returns to Australia -- this time with the story of its birth.
uit BookBrowse 
ISBN 0-7434-1719-4
  
McKinley, Tamara 
  
Matilda's laatste dans Roman 
Morgan, Sally  Mijn plek Een boek met de compositie van een roman en de plot van een detective
Nyala, Hannah Dood spoor   Een spannend boek vol details over een overlevingstocht van een Amerikaanse in de outback van Australië. Na de moord op haar man blijft zij alleen achter in de woestijn. Op de hielen gezeten door de moordenaars gaat zij samen met het kind van haar man op weg naar de bewoonde wereld. Verrassende wendingen.
 
Shaw, Patricia Sterren in het zand Meeslepende historische roman van twee zussen die het moeten zien te rooien in het ruwe Queensland. Fatsoen, liefde en toevallige ontmoetingen vormen de rode draad in dit verhaal. 
  
Slot, Paulien Zuiderkruis roman
   
Temple, Peter Kwade schuld De detective Jack raakt verstrikt in een politiek schandaal. Ondanks dat Jack zelf ook regelmatig op het randje van de wet balanceert, krijg je toch plezier in deze sympathieke speurder. Veel onverwachte wendingen.  
 
Verne, Jules  De kinderen van kapitein Grant Een prachtig verhaal dat zich afspeelt lang geleden in de tijd van de grote ontdekkingsreizen. De kinderen van kapitein Grant zijn op zoek naar hun vader die ergens te wereld schipbreuk heeft geleden. Zal het voor de kust van Australië zijn geweest?  
 
Winton, Tim  Cloudstreet  
kroniek van twee families
Twee tot elkaar veroordeelde families, vol bizarre figuren. Heel erg West Australie
Winton, Tim  The collected shorter novels of  Tim Winton 
   
3 korte romans, prachtige verteltrant, schitterende sfeertekeningen van het leven in Australie. 
Winton, Tim Over de rand van de wereld Het boek is alleen al voor de prachtige foto van de boab op de omslag een aanrader. Maar ook het verhaal is prachtig. Twee mensen die worstelen met het verleden vinden elkaar in White Points een fictief vissersdorpje vlakbij Perth. Het einde speelt zich af op een eilandje in de fictieve Coronation Golf. Tussendoor prachtige beschrijvingen van bestaande gebieden zoals Broome en de Kimberly´s. Een rauw liefdesverhaal. 
 
  • Reisverhalen
Bryson, Bill  Tegenvoeters: een reis door Australië Al reizend observeert de schrijver de hebbelijk- en onhebbelijkheden van de Australiërs. De onderkoelde humor zorgt voor een brede grijns van het begin tot het einde.
 
Caufield, Annie Zon en schaduw Een reisverhaal met veel humor, relativering maar ook oog voor de problemen van Australië en de minder leuke kanten van het land. De rode draad is de geschiedenis van de Ieren. Maar al reizende verteld Annie over de prachtige natuur, de ontroerende gesprekken en de onthutsende houding van de blanke ten op zichten van de oorspronkelijke bewoners de Aboriginals.
 
Chatwin, Bruce Songlines
Gezongen Aarde
 
Reisliteratuur
Christmas, Linda The Riboon and the Ragged Journalistiek reisverslag nav 200 jarig bestaan Australië
 
Condon, Sean Verre horizon Tijdens de kilometers lange autorit dwars door Australië geeft Sean Condon vanaf de passagier stoel commentaar op zijn vaderland. Hij vertelt veel en aangedikt over de vervelende kanten van het reizen. Sean is erg bezig met zijn eigen ellende, vaak veroorzaakt door teveel alcohol en tovert daarmee een glimlach op je gezicht. Verwacht geen uitgebreide beschrijving van de schoonheid van het land of ontmoetingen met leuke mensen. Reizen is afzien voor Sean Condon.
 
Carey, Peter 30 dagen in Sydney Een mengeling van gesprekken, persoonlijke geschiedenis, vriendschappen en beschrijvingen geven een interessant beeld van het leven in Sydney
 
Davidson, Robin Tracks Reisliteratuur
  
Finkelstein, David +
London, Jack
Eindeloze verten
Greater Nowheres
  
Gunn, Aeneus We of the Never-Never Verslag van één van de eerste vrouwen die de Australische outback introk
   
Morgan, Marlo Australië op blote voeten Reisverhaal
 
Hooft, Natascha van 't Van Aboriginal tot Zuiderkruis Van Kakadu in het noorden, tot Flinders Rangers in het zuiden. Kangoeroes, koala´s en krokodillen. Vriendschappen en vluchtige ontmoetingen. 
 
Rijn, Frank van  De Rode Kangoeroe  Belevenissen van een reiziger door Australië ISBN 90389 05440
  
Smith, Rolf Koud bier en krokodillen Rolf Smith ontmoet op zijn fietstocht door Australië bijzondere mensen. Hij praat met ze en beschrijft op een humorvolle manier hun eigenaardigheden. Zijn tocht start en eindigt na ruim 15.000km
 
Willemsen, August en
Verhoeff, Bert
  Twee journalisten reizen door Australië en kijken met een kritisch oog naar dit land. Ook veel foto´s. De kwaliteit van de foto´s is niet erg hoog. Veel plaatjes die iedereen had kunnen maken. Ook de verhalen verdrinken soms in te veel beschouwingen. Er zit weinig vaart in.
 
Vries, Dolf Australië in een rugzak Vier keer ging Dolf de Vries naar Australië. De eerste keer, begin jaren zeventig, dacht hij:” dat is eens maar nooit weer, hoe kom ik zo snel mogelijk weg.” De tweede keer trad hij op voor emigranten en intrigeerde het land hem. Jaren later kwam hij terug voor de derde keer en raakte hij in de ban.

genre: