Roth (Philip)

In januari 2007 was dit de roman die als maandboek werd gekozen. Blijkens de citaten gaven veel lezers de voorkeur aan de uitgave in de oorspronkelijke, engelstalige versie. Everyman.

Om te beginnen een korte samenvatting van deze roman, volgens de aanbeveling die werd geschreven. Zodat we weten waar het ook al weer over ging. Aansluitend zijn onze leeservaringen zoveel mogelijk geclusterd.

***
Alleman is een kleine, sobere roman over ouder worden, aftakelen en doodgaan. De hoofdpersoon is een amerikaanse man van joodse origine. Was succesvol in de reclame - business. Hobby: schilderen. Drie maal getrouwd, drie kinderen uit twee huwelijken. Geboren in New Jersey als jongste zoon van een juwelier. Zal overlijden als hij 72 jaar is.


In de zomer dat de Presidentiƫle Penis door ieders hoofd spookt, bekent Coleman Silk aan zijn vriend en schrijver, Nathan Zuckerman, dat "Viagra" hem, een 72 jarige ex-professor klassieke talen, in staat heeft gesteld een relatie te beginnen met de 34-jarige schoonmaakster van zijn ex-faculteit.

Het is niet zozeer de sexuele acitiviteit die de hoofdpersoon met de president van de US of A gemeen heeft, als wel het ritueel wat beiden ondergaan. Het ritueel van "zuivering". Zuivering in een Amerika waar hypocrieten graag slachtoffers maken door "onjuiste moraal" en "onjuist-politiek-gedrag" publiekelijk af te keuren en af te straffen.


Een boek over een moeilijke rol die soms in het leven vervuld moet worden.

"Ik ben nu ongeveer op 1/5 van Patrimonium van Philip Roth, die hierin schrijft over z'n stervende vader. Tot nu toe vind ik het wel mooi: hoe liefde voor, en ergernis over z'n vader voortdurend naast elkaar staan. Heel even vond ik dat-ie *te* laconiek beschreef wat zijn vader allemaal doormaakt, maar dat is eigenlijk juist erg herkenbaar - de enige manier om ermee om te gaan.

Ik heb het boek geleend en lees het daardoor in het Nederlands, maar op een enkele stijve zin na (die bij Roth ook best zo zou kunnen zijn want ik heb niet eerder wat van hem gelezen) geloof ik niet dat ik veel mis.

Wie ging mij voor?"

En inderdaad er waren andere grrls die het boek kenden:

"Ik vond het een ontroerend verhaal. Ik heb mijn exemplaar opgezocht en zie dat ik heel wat heb aangestreept:


Subscribe to Roth (Philip)