Coetzee (John Michael)

Oorspronkelijke titel Summertime
Vertaald door Peter Bergsma
288 pagina's | Cossee | juli 2009

Er waren twee reacties (2!) en twee toezeggingen, dat "ze "het gingen lezen, dat het nog bij de bieb besteld was en zo... Misschien zegt het iets over Coetzee, iets over de grrls, iets over mij...  Ik had wel reclame gemaakt, maar misschien niet op de juiste manier. Nadat twee grrls hadden geschreven dat ze het niet zo'n goed boek vonden vroeg ik: "Weten jullie misschien nog waarom jullie het niet zo'n goed boek vonden? Gezien jullie toch allebei Coetzee fan zijn?" Beetje agressief wel van mezelf, misschien schrok dat toch wel wat mensen af! De grrls waren niet geschrokken en kwamen terug:


Vol verwachting aan deze laatste Coetzee begonnen en enigszins teleurgesteld uitgelezen. Een man van 60 wordt aangereden. Het gevolg is dat een been tot boven de knie wordt geamputeerd. Hij is boos en wil geen prothese. Hulp wil hij eigenlijk ook niet, maar dat moet echt. De eerste thuiszorgverpleegkundige behandelt hem totaal infantiel en de tweede wordt hij verliefd op. Deze vrouw is getrouwd, heeft een man en drie kinderen; ze komen uit Kroatië en het boek speelt in Australië. Dan komt Coetzee weer met Elisabeth Costello op de proppen. Ze is een soort alter ego; staat ongevraagd op de stoep en bemoeit zich met zijn gevoelens. De hoofdpersoon (Paul Rayment) is dikwijls door haar geïrriteerd; nou ik ook. De rol van Marijana en haar gezin begreep ik soms niet. Dan kwam ze gewoon niet meer, dan ineens weer wel. Paul probeert het gezin a.h.w.


Waar gaat het boek in het kort over? Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee schetst in deze indrukwekkende, op zijn jeugd gebaseerde roman de moeizame weg naar volwassenheid. De negentien-jarige John verlaat zijn geboorteland Zuid-Afrika om in Londen het geluk te vinden. Hij verlangt naar een leven als succesvol dichter met een overvloed aan vrouwen en poëzie, maar ziet zich genoodzaakt een baan als computerprogrammeur te nemen. Het grootste en meeslepende leven dat hij zich gedroomd had, is vooralsnog een illusie. Eens te meer wordt hij geconfronteerd met de vraag wat hij wil met zijn leven.


De ik-persoon, de oude blanke Zuidafrikaanse Mrs. Curren heeft net van haar dokter te horen gekregen dat ze zal overlijden aan de kanker waaraan ze lijdt. Ze is opgegeven. Als ze thuiskomt, treft ze in haar tuin een zwerver met zijn hond aan. Ze ontfermt zich tegen wil en dank over hem, en tegelijkertijd ontfermt hij zich over haar.


Verliefde Oudere Professor wordt afgedankt door hoer en later door studente. Zijn grootste passie "vrouwen " wordt zijn ondergang. David Lurie is ook nog eens bewonderaar van Lord Byron, de dichter die ook zonder scrupules zijn driften volgde en vond, dat een man recht had op zijn lust. Deze man is Hoogleraar in de Communicatiewetenschap. Hij begrijpt echter niets van vrouwen en niets van zwarten. Ook niets van zijn dochter Lucy , die op een afgelegen boerderij een hondenpension heeft.


Subscribe to Coetzee (John Michael)