Baricco (Allessandro)

Een muzikale bespreking van deze schrijver door Paula en YvonneP:

Paula schreef:

"Vanmorgen na 14 uur in de auto gezeten te hebben teruggekeerd van een weekin Venetiƫ. Heerlijke week, veel zon, heel veel lopen, veel wijn en veel lekker eten. Alles veel. En via via waren we zo gelukkig om kaarten te krijgen voor de Biennale die pas vandaag voor het publiek is opengesteld. Ik was er erg van onder de indruk.

Maar vooral ook ben ik op zoek gegaan naar boeken van Alessandro Baricco. Met veel twijfel toch enkele exemplaren gekocht. Ik kan dan weliswaar Italiaans lezen maar toch niet zo makkelijk als Engels (en Nederlands natuurlijk). Vandaar de twijfel.


De Italiaanse schrijver Alessandro Baricco schreef Zijde; Uitgeverij De Geus liet het vertalen en maakte er een prachtig klein boekje van met een stofomslag van zijdepapier. Herve Joncourt woont in Lavilledieu, een Frans plaatsje dat volgens mij niet bestaat, maar als zou bestaan dan zou het in de Provence hebben gelegen. Om te leven koopt en verkoopt hij zijderupsen. Er treedt een ernstige ziekte op onder de rupsen en Joncourt moet zijn handel verleggen naar Japan. Daar ontmoet hij een geheimzinnige vrouw met niet oosterse ogen. Hij krijgt van haar een briefje in zijn handen gedrukt met de tekst 'Kom terug, of ik ga dood'. Joncourt gaat terug, zelfs met gevaar voor eigen leven, zelfs het geld verspillend van de zijdetelers.

Ach, wat is dat nu - een verhaal en dit keer gaat het over de zijdehandel. Baricco spreekt mij in de eerste zin al tegen.


Subscribe to Baricco (Allessandro)