Aldecoa (Josefina)

Deel III van een trilogie. 
Deel I: Geschiedenis van een schooljuffrouw
Deel II: Vrouwen in het zwart

Dit keer is Gabriela weer aan het woord. Ze is uit Mexico teruggekeerd in Spanje. "Als Franco dood is, kom ik" had ze gezegd.

Franco is dood. Octavio, haar man is dood. Haar dochter, Juana, woont ook weer in Spanje, met haar eerste liefde Sergio, na een mislukt eerste huwelijk in Mexico waaruit Michael is geboren. Gabriela's kleinkind, haar "laatste liefde" .


Deel II van een trilogie. 
Deel I: Geschiedenis van een schooljuffrouw
Deel III: De kracht van het lot

Gabriela, de vertelster uit deel I, heeft het woord gegeven aan haar dochter.

Juana vertelt dat het voor haar moeder niet makkelijk was om onder Franco werk te vinden. Als weduwe van de man die deelnam aan de organisatie van de stakingen in de mijnen staat ze op een zwarte lijst. Door privéles te geven weet ze zichzelf, Juana en haar moeder in leven te houden. Via een vriendinnetje van Juana , bij we ze thuis worden uitgenodigd, komt Gabriela in contact met Octavio, een weduwnaar met een dochtertje iets jonger als Juana. Octavio weet hen te overtuigen naar Mexico te vertrekken als de spanningen onder het Franco-regime te hoog op lopen en Juana's moeder is overleden.


Voor iedereen met interesse in de ontwikkeling van het onderwijs, koloniale verhoudingen en de achtergrond van de Spaanse burgeroorlog, een absolute aanrader deze roman.

Van de achterflap.

'Gabriela López komt in 1923 van de kweekschool en wordt onderwijzeres in een plaatsje in het bergachtige noorden van Spanje. Haar ontwikkeling als vrouw, moeder en lerares speelt zich af tegen de achtergrond van de politieke situatie in de jaren twintig en dertig. Centraal in haar leven staat de periode van de Republiek: de jaren 31-38, waarin de 'verlichting' Spanje in zijn greep had en ook de vernieuwing van het onderwijs aan de orde was. Na de illusie van de Republiek kwam de Burgeroorlog en daarmee een hardhandig einde aan alle hoopgevende experimenten.'


Subscribe to Aldecoa (Josefina)