Heijmerikx, Ellen ~ Blinde wereld

Ik ga al ruim een jaar naar de tweemaandelijkse Literanita avonden in De Nieuwe Anita hier in Amsterdam. Eén keer in de 2 maanden lezen bekende en minder bekende schrijvers voor uit eigen werk naar aanleiding van een thema. Op www.literanita.nl kan je er meer over lezen indien je dat wil.

Vorig jaar februari was het thema Het zit in de familie en las Ellen Heijmerikx voor uit haar debuut Blinde wereld. Ik heb het niet echt met boeken over religie en sektes, maar dit intrigeerde me zo heftig dat ik haar boek heb gekocht. Het ligt door allerlei omstandigheden nog steeds op de Te Lezen stapel, maar misschien is dit een goed moment om het te gaan lezen.

De achterflap dan toch maar even:

Schrijnende roman over religie in de 21ste eeuw

Kieke en haar familie zijn lid van de Noorse broederschap, een uiterst religieuze groepering die meent het enige ware geloof te belijden; de rest van de mensheid is blind en zal bij de terugkomst van Jezus onverbiddelijk terechtkomen in grote verschrikkingen. Wie uit de gemeenschap treedt, zal verstoten worden. haar hele jeugd worden Kieke, haar broer en zussen onderworpen aan de strenge tucht van hun vader, een vooraanstaande broeder. De enige mensen bij wie ze zich geborgen voelt, zijn haar opa en de opstandige Liv. Kieke leert dat de geheimen in de gemeenschap - ontucht, abortus, homoseksualiteit - verorgen dienen te blijven. Maar als haar broer het geloof de rug toekeert en het zusje van Liv onder duistere omstandigheden het leven laat, moet Kieke een beslissing nemen: of ze onderwerpt zich volledig aan de regels, of ze neemt haar lot in eigen handen.

Ellen heeft de Academia Debutantenprijs 2010 gewonnen met dit boek. Het Parool noemt het 'Een voorbeeldig debuut' en Susan Smit zegt (o.a): "Heijmerikx heeft en huiveringwekkend document afgeleverd van stilistisch hoog niveau."

Ik ben in ieder geval zeer benieuwd.

Marion

leeslijst: