De lener - Rebecca Makkai

Nou, laat ik ook eens een boek nomineren en wel eentje die ik nu aan het lezen ben: De lener (The borrower) van Rebecca Makkai.

Het boek gaat over een bibliothecaresse in een klein plaatsje in Missouri. Haar vader is een Russische immigrant. Haar ouders hadden zoveel meer gehoopt na haar succesvol afronden van haar studie Engels, maar zelf kiest ze voor een baan als bibliothecaresse. Door de mensen die ze ontmoet wordt ze behandeld zoals men denkt dat een bibliothecaresse is, een eenzame, single vrouw die geen behoefte heeft aan andere contacten... Haar manager is, om het maar eens grof te zeggen, een bitch. Ik krijg ook niet echt de indruk dat het leven van een bibliothecaresse haarzelf nou zo gelukkig maakt... Maar daar is Ian, een 10 jarig jongetje dat hongert naar allerlei boeken. Helaas komt zijn streng gelovige moeder een lijstje brengen wat Ian allemaal mag en niet mag lezen... en de oppas komt daarna telkens mee om in de gaten te houden dat er ook niet iets anders mee naar huis gaat. Verder wordt Ian's leven volgepakt met muziek en taallessen. Op zondag gaat hij naar een training om te voorkomen dat hij homo zal worden...

Het leest apart. Soms "praat" de hoofdpersoon tegen de lezer, soms gooit ze er een hoofdstukje tussendoor in cursief alsof ze over iemand anders praat. Zelf kan ik dat wel waarderen, ik hou wel van een bijzondere vertelstijl. Ook zit er een groot gevoel voor zelfspot en humor in.

Van de blurp: "Een meeslepende debuutroman over boeken en een negendaagse reis door de Verenigde Staten. Jeugd-bibliothecaresse Lucy (26) slaat op de vlucht met een tienjarige, van huis weggelopen jongen, Ian. Hij haalt haar over om hem mee te nemen, maar in de media lijkt het op een kidnapping".

Ik vind het boek zeker een must voor diegenen die in een bibliotheek werken!

Gerda

schrijver: 

boektitel: 

De lener

isbn: 

9789022959961

genre: 

leeslijst: