De afvallige - Jan van Aken

Ik ben nog niet zo ver in het boek en omdat ik het druk heb met allerlei zaken, blijft het op dit moment even liggen. Maar ik kan niet wachten om verder te lezen. Het gaat om de 'De Afvallige' van Jan van Aken. Ik kocht het in de Boekenweek n.a.v. een zeer lovende recensie in de Volkskrant (die ik tevergeefs heb proberen terug te vinden). Het is een historische roman vanĀ  600 pagina's en het speelt zich af rond 376 na Chr.

Julianus was keizer van het van het Romeinse Rijk en de laatste uit de dynastie van Constantijn. Constantijn had de christelijke religie tot staatsgodsdienst uitgeroepen, maar Julianus die zo'n 60 jaar na Constantijn leefde, was niet zo'n voorstander van het (intolerante) christelijk geloof en hij probeerde de goden van het oude Rome weer in ere te herstellen. Julianus is 'De Afvallige' uit de titel. Hij werd vermoord, of sneuvelde in gevecht, dat is niet helemaal duidelijk en in het boek speelt de dood van Julianus een belangrijke rol. Ondertussen trekken de Gothen, opgejaagd door de Hunnen de Donau over het Romeinse Rijk in en tegen deze achtergrond figureren de hoofdpersonen uit het boek. Allerlei intriges vinden plaats en politieke spelletjes worden gespeeld en zoals in de recensies al te lezen was, het is allemaal heel knap en met veel kennis van zaken beschreven.

Volgens Arjen Fortuin van de NRC
"het boek is eerst en vooral een feest om te lezen", en "hoe veel geschiedenis er ook in 'De Afvallige' zit, de doelen van Van Aken zijn literair".

Ik zei al, ik ben nog niet zo ver, maar wat ik gelezen heb smaakt naar meer en morgen is het nu eenmaal al de deadline voor nominaties. Ik weet al dat ik van dit boek ga genieten (maar nu nog even niet).

Ineke

schrijver: 

boektitel: 

De afvallige

isbn: 

9789021446486

genre: 

leeslijst: