Moskou-introductie

knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Naar aanleiding van de opmerking dat de staking van de Amsterdamse Vuilnisdienst het begin aanduidde van Chaos & Anarchie kwam de volgende reactie uit Moskou.

"Het begin van chaos en anarchie... Als je daar het vervolg op wilt zien moet je maar eens een keer hier in Moskou komen kijken. Je houdt het niet voor mogelijk."

Nieuwsgierig gemaakt vroegen we:

"Als je tijd hebt vertel ons hoe je dat ervaart Cathy. Ik heb nog wel eens aan je gedacht als ik al die berichten over Rusland hoorde en vroeg me dan af hoe je daar in leeft. Hoe ga je daar met je westerse mentaliteit mee om? Wat merk je aan de mensen om je heen? Verlangen ze weer naar de "rust" van het communisme of zien ze een uitweg in deze chaos?

Moskou-grrl antwoordde:

"Schrijven over iets waar je midden inzit is altijd verschrikkelijk moeilijk. Ik ben steeds bang dat ik niet voldoende afstand kan nemen van het gebeuren en daardoor een onjuist beeld weergeef en ook natuurlijk dat al die dingen de meeste mensen waarschijnlijk weinig interesseren. Maar goed, omdat er dantoch om gevraagd is...

Om te beginnen moet je natuurlijk weten dat ik hier toch al zo’n tien jaar woon, dat ik eerst twee jaar gewerkt heb voor een de Russische uitgeverij Progres (Lenin vertalen etc.), dan vier jaar in de TV journalistiek gewerkt heb en nu al zo'n vijf jaar les geef op een internationale prive-school (met ongeveer 35% Russische kinderen). Mijn partner is van Poolse nationaliteit en werkt al vijftien jaar in de TV journalistiek (Polen, Oost-Europa en Rusland).Ik ben hier aangekomen onder het communisme en heb de maatschappij zien veranderen van een vrij ordelijke wereld waarin iedereen zijn plaats wist in een ordeloze chaos waarin een kleine groep zich de macht en het geld toegeŽigend heeft en de meerderheid wanhopig rondzwalkt zonder ook maar de kleinste vorm van bestaanszekerheid.

Dit klinkt misschien allemaal een beetje theoretisch en misschien is het beter om bij concrete voorbeelden te blijven. Je leeft dus van dag tot dag met mensen om je heen die nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. De gepensioneerden, de mindervaliden zitten te bedelen in de metro en op straat (zelfs in -25 graden), zelfs de gezonde mensen die een job hebben worden vaak niet of weinig betaald. Een kennis van mij werkt in de Moskouse Kinderbibliotheek en verdient 850 roebel ( 120 gulden) per maand en dan nog krijgen ze vaak hun loon niet op tijd. De gemiddelde Moskoviet verdient ongeveer US $ 200 per maand en de prijzen voor voeding, kleding etc. liggen heel dicht bij de Europese prijzen. Het is dan ook geen wonder dat de meeste mensen hun werk niet au serieux nemen.

Het gevolg daarvan is dat je hier bijna niets kunt plannen. De bank of de winkel wordt vaak gesloten zonder waarschuwing, niemand is ooit op tijd, de meeste werknemers komen naar de werkplaats om koffie te drinken en uitvoerig te kletsen en te klagen over hoe slecht het gaat. De scholen hebben voor een aantal vakken nauwelijks leraren (te lage lonen), de bibliotheken hebben sinds jaren geen nieuwe boeken gekocht (geen geld) en de ziekenhuizen hebben vaak niet eens het hoogstnodige (zo hebben de diabetes patiŽnten een enorm probleem met insuline).

De rijke Russen leven in een heel andere wereld. Die van de bodyguards, de privť-ziekenhuizen, privť-scholen. Ze wonen in enorme huizen in bewaakte compounds even buiten Moskou en beschermen hun privileges nog veel meer dan de communisten dat ooit gedaan hebben.

En dan is er natuurlijk nog de misdaad... Maar goed, zo kan ik dus nog uren doorgaan , Ondertussen gaat hier het leven lekker chaotisch verder en gelukkig is het bijna vakantie.

Cathy."

Veel enthousiaste reacties op dit eerste verhaal en Cathy’s angst dat ze met haar schrijven onvoldoende afstand zou kunnen nemen en een onjuist beeld zou weergeven werd ongegrond verklaard.

"Juist omdat je er middenin zit en niet bang bent ook je gevoelens weer te geven, maakt het zo interessant als tijdsdocument. Als ik iets wil lezen wat alleen de feiten weergeeft, pak kwel de encyclopedie. Ik ben juist geÔnteresseerd in jouw zienswijze. Als ik iets niet snap of als ik het misschien onlogisch zou vinden klinken, kan ik je altijd om uitleg vragen. Dus wat mij betreft : ga er alsjeblieft op geregelde basis mee door. Ik heb er al een "mapje" voor gereserveerd in mijn Inbox."

"En daar ben ik het dan helemaal mee eens. Jij schrijft misschien lekker van je af en wij beleven het van binnen uit. Dus hier is nog een fan voor je moskou-mails."

"Hier nog een. Ik vind het heel bijzonder dat we dank zij internet "heet van de naald" horen hoe het in Moskou is. En dat we ook nog vragen mogen stellen vind ik helemaal te gek."

Terug naar Boekgrrl in Moskou Index

 

Terug naar top pagina

Laatste keer bijgewerkt: 03/01/01   Eisjen: http://home.wxs.nl/~vdk/