Markteconomie


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Het begint hier in Moskou al lelijk koud te worden. Vorige week viel de eerste sneeuw. Die bleef dan wel niet liggen maar sindsdien is het hier toch meestal onder het nulpunt. De winterjassen moesten uit de kast gehaald worden en die zagen er natuurlijk niet uit. Moskou is geen stad die vriendelijk voor je kleren is. Wit en geel, suede of zijde, vergeet het maar! Mooie nieuwe schoenen? Voor een half uurtje misschien. In de herfst en de lente is het modder, smurrie of halfgesmolten sneeuw. In de zomer zijn het gigantische stofwolken. Er ligt ook overal afval en automobilisten doen niets liever dan een paar argeloze voetgangers op een modderbad te trakteren.

We konden er dus niet om heen: er moesten nieuwe jassen gekocht worden. De vraag was alleen waar. De merkenwinkels zijn peperduur, niet alleen voor de gewone Russen, maar ook voor de gemiddelde buitenlander die toch niet slecht de kost verdient. Gewone winkels zijn er haast niet, omdat het huren van winkelruimte hier zo duur is, maar er is wel een andere oplossing: de markt. Rusland is een markteconomie in de meest letterlijke zin van het woord. Alles wordt hier verhandeld op de markt. Er zijn markten voor zowat alle verschillende goederen: een voor kledij, een voor autoonderdelen, een voor sanitair, een voor elektrische apparaten ... Iedere Moskoviet weet wat je op welke markt het goedkoopste kan kopen. De dichtsbijzijnde kledijmarkt voor ons is Konkovo. Allen daarheen dan maar.

Een markt hier ziet er totaal anders uit dan in Nederland of Belgie. Meestal zijn het een groot aantal containers naast elkaar, soms een weinig georganiseerde overdekte hangar waarr ond een aantal free-lancers ( oude baboesjka's zonder verkoopsvergunning) rondhangen, zolang de militsija hen niet wegstuurt of beboet. Zo ongeveer alles wat op de markt verkocht wordt is het land ingesmokkeld door Chinese of Turkse pendelaars (zo worden de handelaars genoemd die niets anders doen dan over en weer reizen met goedkope waren) en zeker de helft daarvan is alles behalve kosjer. Kijk maar eens naar de kledij. Nike, Adidas, Reebok etc. 100% echt. Komt uit dezelfde fabriek in China , met de echte labels etc. De prijs: een fractie van wat er in andere landen voor betaald wordt. Volgens een van mijn vrienden uit het handelsmilieu werkt het als volgt: elke fabriek in China produceert altijd 10% meer dan wat officieel wordt aangegeven. Die 10 % verdwijnt via de pendelaars voor een lagere prijs naar de Russische markt, omdat er daar geen vragen gesteld worden. De Russische koper is ook tevreden, want aan de westerse prijzen zou hij nooit wat kunnen kopen.

Er is ook een gigantische markt voor CD's en computersoftware. De kwaliteit is excellent, de keuze uitgebreid De gemiddelde prijs van een CD: 45 roebel ( 2US $). En dan nog maken de verkopers winst. Kan je nagaan wat voor winst er in de rest van de wereld gemaakt wordt op CD's.

Over politiek wordt er hier weinig gesproken. De meeste Russen vinden het moeilijk om een oordeel uit te spreken over die bommen in Tsjetsjenie. Ze mogen alle Tsjetsjenen dan wel bandieten vinden, dat van die vrouwen en kinderen gaat hen toch wel iets te ver. De Russische media doen ondertussen hun uiterste best om het negatieve imago van de Tsjetsjenen in stand te houden.De markt werd , volgens een hoge officier, gebombardeerd omdat het een wapenmarkt was. En vrouwen en kinderen hadden daar niets te zoeken tenzij ze in wapens handelden. Alle gekheid op een stokje! We kunnen er dus maar beter over zwijgen zei Galina, we hebben zo toch al problemen genoeg. En wij, wij hebben nu allebei een nieuwe jas. Van de markt. Helaas zien onze schoenen er door het marktlopen niet meer uit. Maar ja, een mens kan niet alles hebben! Zeker niet in Moskou.

From Russia with love,

Cathy.

 

           Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 03/01/01  Eisjen

Terug naar top pagina