Boekgrrls

 

 

Vakantie in ItaliŽ en wat lees je dan?


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

"Over een maandje ga ik naar Toscane. Kan iemand me romans aanbevelen die zich in die streek afspelen. Kan ik al een beetje in de sfeer komen"

werd gevraagd op de Boekrrls' mailinglist.

  • Deze wist je vast al: A room with a view van E.M. Forster. Zelf niet gelezen (wel de film gezien met Lisa Bonham Carter), maar het grootste deel speelt in Toscane en je kunt goed de sfeer en het landschap 'proeven', werd me verteld. Hoofdpersonen komen uit het strenge, strakke Britse milieu (eind 19e eeuw of zo) in het frivole, vrolijke Italiaanse. Door de combinatie met de overweldigende natuur is de hoofdpersoon diep onder de indruk, terwijl haar strenge gouvernante dit alles ten zeerste afkeurt.
  • Frances Mayes: Een huis in Toscane, net vandaag voor vijf gulden op de kop getikt op de rommelmarkt.
  • Ook al speelt het verhaal zich niet af in Toscane, maar in het daarnaast gelegen UmbriŽ, is: After Hannibal van de schrijver Barry Unsworth heel geschikt om "het ItaliŽ-gevoel" te krijgen. Het is vertaald als : Na Hannibal - Een zomer in ItaliŽ. 
  • Much ado about nothing van Shakespeare (een tijdje terug is dat verfilmd en aldaar opgenomen) dus misschien wel aardig ;)
  • Een jaar in Toscane / E. Romer (een culinaire reis door de authentieke Toscaanse keuken)
  • Een huis in Italie / L. Saint Aubin de Teran
  • Frida Vogels: De naakte waarheid

En toen werd Helene Nolthenius uitgebreid genoemd.

> In 'buiten blijven' herinnert de ik-figuur zich de gebeurtenissen op het landgoed Valbianca, die zich voor het begin van de tweede-wereldoorlog afspeelden. Haar bezoek blijkt niet zomaar te zijn, vriendschappen hebben een andere betekenis dan zij dacht.

Het boek leest als een detective, en geeft ook openingen naar eigen speurtochten. De dichter Eigendorff wordt genoemd, ben op zoek gegaan of ik iets van hem kon vinden, maar helaas. Wel uittreksels van een door hem geschreven novelle.

Verder is er een aaneenschakeling van muzikale thema's; Rita verraad haar gedachten door de liederen die zij zingt; fuga's en contrapunten (heb de muziekencyclopedie er maar bij gepakt) bevatten verborgen boodschappen; en Tosca keer t regelmatig terug. Dus deze keer niet op zoek naar schilderijen die bij een boek horen, maar luisteren naar passende muziek.

"In de volgende dagen zou ik de vorstelijke laan van cipressen ontdekken, de ouderwetse kruidentuin en de overwoekerde loggia's. Ik zou een zwak krijgen voor het bemoste druipsteengrotje met het vijvertje in een kring van aronskelken; een kleine Amor spoot er water omhoog, een mager straaltje: de liefde was hier oud. Muurloze koepeltjes en verwaarloosde schuurtjes zouden er voor me opdoemen, en het afgelegen tuinhuis met dat wijde uitzicht… Maar al die dingen zouden, voor mij, als nieuwbouw blijven in een stad die ik antiek had gekend. In mijn hart is Valvianca nog steeds een betoverde rozenhof onder een maansikkel, waar beelden van hun voetstuk kunnen dalen en nixen bij de steiger kunnen zingen zonder dat ze iemand verbazen. Geen werkelijkheid."

> Gisteren kwam het bericht op het nieuws dat Helene Nolthenius is overleden.Dus moest ik meteen aan haar denken. Zij was hoogleraar in de muziekgeschiedenis (van de oudheid en de Middeleeuwen) en woonde in Toscane. Zij heeft een aantal boeken geschreven die zich afspelen in Toscane tijdens de Middeleeuwen o.a. 'Moord in Toscane' en 'Een monnk als speurder in de Middeleeuwen'. Lapo Mosca, een Florentijnse minderbroeder, heeft te weinig zitvlees om het strenge kloosterleven te volgen en wordt voor de lieve vrede er steeds op uitgestuurd om kwalijke zaakjes op te knappen in alle hoeken van Toscane. Het is een detective in een Middeleeuwse setting en leuk om te lezen. Mijn reis door Toscane werd er extra door verlevendigd, omdat al die plaatsjes waar ik doorheen reed ook voorkwamen in het boek. Het Middeleeuwse leven beschrijft zij levendig en waarachtig. Zij schreef verder: Babylon aan de RhŰne (Lapo gaat dan naar Avignon) en Een man uit het dal van Spoleto (over het leven van Franciscus van Assisi). Het is een van de schrijvers die ik iedereen aanbeveel, omdat ik er zelf zoveel plezier aan hebt beleefd.

> Hier is ter nog eentje, haar beroemdste: Duecento. Over het verband tussen muziek en schilderkunst in de italiaanse renaissance. Moet je wel gelezen hebben hoor, als je naar Toscane wil!
<

Nou als een mens dan nog niet in de sfeer gekomen is..... gebruik dan deze link:

http://www.freenet.demon.nl/lucia_tours/

 

transwurmli.GIF (2800 bytes)Eisjen.

 

          

Laatste keer bijgewerkt: 08/01/01  Eisjen

Terug naar top pagina