Oorlog


E.E. Cummings - De enorme zaal

Tweemaal Jirir Weil
lees verder

Laurent Binet - HhhH
Wat bezielt een mens een boek te gaan schrijven over een beroemde en uitvoerig gedocumenteerde verzetsactie in Praag '42?

Lees verder

Anoniem: Een vrouw in Berlijn 
Clara Asscher-Pinkhof: Danseres zonder benen

Stéphane Audeguy: De wolkenbibliotheek
‘Voor ons,’ schreef Le Nouvel Observateur, ‘is De wolkenbibliotheek ook bij een bewolkte hemel het eerste echte meesterwerk van deze nieuwe eeuw: een poëtische avonturenroman, die even verrijkend als betoverend is.’
Lees verder...

Sebastian Barry: Een lange, lange weg
Deze keer wordt de Great War gezien vanuit het Ierse standpunt. In die tijd waren er in Ierland twee kampen: Ieren die zich compleet onderdeel voelden van the Great Empire, en Ieren die zelfstandig wilden zijn.  (meer)

John Boyne: De jongen in de gestreepte pyjama
Het verhaal speelt zich af in 1943, Berlijn. De 9-jarige Bruno komt thuis en ziet dat Maria, hun dienstmeisje, zijn spullen inpakt. Ze moeten vertrekken. Vader is commandant en moet in opdracht van 'de Furie' met zijn gezin gaan wonen in 'Oudwis'.  (meer)

Gaston van Camp: De oorlog van Adriaan  (C-boek)
Het gaat over een Vlaamse jongen uit een eenvoudig en arm gezin, die volgens de onderwijzer moet doorleren. Hij komt op het seminarie en wordt daar sterk beïnvloed door meneer Servaes, een priester die geschiedenislessen geeft. (meer)

Susanna Clarke: Jonathan Strange & Mr. Norell
Begin 19e eeuw, London. Na 200 jaar afwezigheid doet de praktische magie zijn herintrede in het Victoriaanse Engeland. En wel in de onoogelijke persoon van Mr. Norrell. Deze oersaaie, opgedroogde kamergeleerde moet zorgen voor het heropleven van de hoogtijdagen van de Engelse magie. Met hem zouden de dagen van de Raven-King, die het Noordelijk deel van Engeland bestuurde en een sterke magier terug moeten keren? Pah! Om te bewijzen dat hij wel degelijk de praktische magie beheerst, brengt hij de pas gestorven vrouw van een van de ministers weer tot leven. Of lukt dat niet helemaal? Dan ontdekt nog iemand dat ook hij de gave heeft. En dat is de jonge, aantrekkelijke Jonathan Strange. Als deze twee hun krachten bundelen, lukt het de Engelsen eindelijk om Napoleon te verslaan en de oorlog met Frankrijk naar hun hand te zetten. (meer)

Heimito von Doderer: Ieder mens een moordenaar

Inez van Dullemen: Heldendroom
In het boek beschrijft de bejaarde Vera het leven van haar
pas overleden broer, Onno, terwijl ze waakt bij zijn lichaam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij geheel in de ban geraakt van het nazisme en heeft hij zich aangesloten bij de Jeugdstorm.
Lees verder...

Jim Dwyer en Kevin Flynn: 102 minuten
"De strijd om te overleven in het World Trade Center door de ogen van degenen die zich in de torens bevonden"
Jim Dwyer en Kevin Flynn zijn verslaggevers voor The New York Times. Ze maakte voor het boek gebruik van interviews, opgenomen telefoongesprekken, e-mails en radioberichten van reddingswerkers. Het boek is geen roman, het is een beschrijving van wat er gebeurde op die elfde september vanuit de mensen in de torens bekeken. Niets is geromatiseerd, alle gebeurtenissen worden door middel van voetnoten verantwoord. (meer)

Jonathan Safran Foer: Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij
Ik word door 't verhaal van de jonge Oskar zo ontroerd en beroerd - zo je wil - dat ie in staat is me van m'n stuk te slaan. Universeel en privéverdriet vallen samen. Nou, dan moet je als schrijver van goeie huize komen! (meer)

Jessica Durlacher:
De dochter
(...) een lekker weglezend boek en dat hoewel de inhoud over de oorlog/jodendom/Israel gaat. Ik lees al jaren in principe geen boeken meer die met WOII te maken hebben. Niet omdat het mij niet interesseert, maar omdat het mij zo kan raken dat ik vrijwel niet door kan gaan met lezen en er behoorlijk door van slag kan raken. (meer)
Emoticon
Het verhaal vindt plaats (meestal) in Israel in 2001. Een vrouw  die wat tijd in een kibboets doorbracht begin jaren 80 gaat terug. De
tiener zoon van haar beste vriendin gaat voor het eerst om vrijwilligerswerk te doen daar. De lezer maakt ook kennis met een opstandig Palestijns meisje. (meer)

 

Sebastian Faulks: Het lied van de loopgraven 
Margaret Forster: Diary of an ordinary woman 

Saul Friedländer: “Nazi-Duitsland en de Joden”.
Een standaardwerk wordt het genoemd en dat is het zeker.
Friedländer ordent en citeert uit alle mogelijke bronnen: uit dagboeken, partijverslagen, kranten, brieven enz. Hij ordent naar tijd en vanaf het begin van de oorlog ook naar land. Het is me een raadsel hoe hij al deze informatie zo goed leesbaar weet over te brengen.
Lees verder...

Stephen Fry: Geschiedenis maken
Fry is acteur (Ontdekking van de hemel), regisseur, schijnt de verteller te zijn van de audioversie van Harry Potter en hij schrijft. Deze keer een lijvig boek over hoe de wereld eruit zou hebben kunnen zien als Hitler nooit geboren was. Het is fascinerend, humoristisch, speels en spannend, ik heb genoten. (meer)

Nicholas Gage; Eleni 

Peter Gerritse: De verzetsvrouw en de SS'er
Een verslag van gesprekken met Joke en Jan Folmer (nicht en neef) dat leest als een spannende, historische roman. Een aanrader voor iedereen die wil begrijpen.  

David Guterson: Ceders in de sneeuw
't Verhaal speelt in 1954 op San Piedro Island. Een (fictief?) eiland, vlak voor Seattle. Op het eiland leeft sinds lang een groot aantal Japanners.  De oorlog is voorbij. De Japanners zijn al lang weer terug uit hun kampen waarheen ze werden gebracht na Pearl Harbour. Maar de wonden zijn geslagen. De pijn en verdriet blijven. En de achterdocht en argwaan ten aanzien van die stoicijnse 'bruinen'. Want daar gaat deze roman denk ik over: over culturele verschillen die onoverbrugbaar lijken. (meer)

Joanne Harris: vijf kwarten van de sinaasappel
Het boek heeft grotendeels aan de verwachtingen voldaan. Als het maar even kon pakte ik het boek, dus blijkbaar wilde ik lezen hoe het zou aflopen, of beter gezegd omdat ik wilde weten wat er in de oorlog was gebeurd. (meer)


Khaled Hosseini: De vliegeraar van Kabul
Kazuao, Ishiguro: Toen we wezen waren
Kazuao, Ishiguro: Versluierde heuvels

Edward Lucas: De nieuwe koude oorlog, hoe het Kremlin Rusland en de wereld bedreigt
Met termen zoals moord, cyberterrorisme- denk aan de cyberaanval op Estland in 2007-, nucleaire chantage en desinformatie kondigt de belangrijke Britse Rusland-kenner de nieuwe Koude Oorlog aan.
Lees verder...

Eileen MacDonald: Schiet eerst de vrouwen neer 
Al is het boek erg gedateerd, het is van 1991, het onderwerp is wel actueel, al is het maar omdat je eens de andere kant van het verhaal hoort. Het is geschreven door een Britse journaliste die interesse kreeg voor vrouwelijke terroristen, nadat ze hoorde dat bij het aanpakken van terroristen deze instructie werd aangeleerd: Schiet eerst de vrouwen neer. 

Javier Marias: Jouw gezicht morgen
Vol bewondering heb ik binnen 1,5 week (en dat is redelijk snel voor mijn doen) het laatste boek van Javier Marias uitgelezen. Het heet "Koorts en lans" en is het eerste deel van de trilogie "Jouw gezicht morgen". (meer)

Catherine Merridale: Ivans oorlog
(...) zij schreef een fascinerend en vaak onthutsend boek, dat leest als een spannende roman. In elf hoofdstukken beschrijft ze, voortdurend citerend en analyserend, zeer gedetailleerd het verloop van de strijd. Vanaf het chaotische begin in juni 1941, toen Hitler, ondanks een niet-aanvalsverdrag, de Sovjet-Unie binnenviel. Tot na het huiveringwekkende einde, waarin Berlijn werd ingenomen en Duitsland capituleerde. Maar waarin de Ivans zich, opgezweept door Hogerhand, aan wraak en wodka te buiten gingen en een orgie van geweld.
Lees verder...

Tony van der Meulen: De verzwegen moeder
"Toen ik twaalf was zei mijn zus tegen mij dat ze mijn zus niet was, maar mijn moeder." Aan het eind van de Tweede Wereld Oorlog was ze verliefd op een Canadees en wordt "ze" verwekt.  Een historische fictie waarin een vrouw op zoek gaat naar haar Canadese vader. 

Roger Moorehouse: Hitler - De aanslagen
Ondanks dat de uitkomst van iedere beraming al vantevoren bij de lezer bekend is levert dit een aantal keer best een spannend verhaal op, al zou ik dit boek geen pageturner of politieke thriller durven noemen (...)

Blake Morrison
Wat mijn moeder me nooit verteld heeft

In hoeverre kent een kind zijn ouders? Blake Morrison beseft dat hij hier erg te kort schiet, en doet in dit boek een poging zijn moeder beter te leren kennen.

Harry Mulisch: Het stenen bruidsbed 
Corinth worstelt met zijn oorlogsverleden en is na zijn misdaad kapot, heeft geen gevoel meer. Was als piloot een held, een machtswellusteling (de vergelijking van zijn bombardementen met klaarkomen). En na de oorlog wordt zijn heldendaad een oorlogsmisdaad.

Kenzaburo Oë: De dag dat de keizer hoffelijk mijn tranen droogde

S.T. Olivier: Goud op het spoor

Michael Ondaatje: Divisadero
Heerlijk boek. De sfeer, de beelden die opgeroepen worden, de intrigerende personages, echt geweldig. Ik was helemaal weg. Weg in de wereld van Anna, Claire en Coop. In de natuur van California en van Zuid-Frankrijk en in de kunstmatige wereld van de gokhuizen van Nevada.
Lees verder...

Bernard Schlink: De voorlezer.

Pierre Péju: De vermoorde onschuld
Paul is Fransman, 16 jaar oud, heeft zijn vader op 12-jarige leeftijd verloren. Vermoord, misschien vanwege zijn oorlogsverleden als verzetsheld, of omdat hij voorstander was van de Algerijnse onafhankelijkheid, de dader is nooit gevonden. Paul woont met zijn moeder in Parijs. Hij tekent om zich te uiten, vaak monsterlijke figuren. (meer)

Rosetta Loy: De bomen van de geest
In het naoorlogse Italië krabbelen mensen weer op uit de chaos die de oorlog en het fascisme hebben achtergelaten. In terugblikken lees je wat de oorlog heeft betekend voor de personages in dit boek. (meer)

Jorge Semprun: De grote reis
Buitengewoon prachtig en indrukwekkend, deze roman. Eigenlijk had 'k vrij intellectualistisch proza verwacht, maar niks daarvan. Soms nuchter/ironisch, soms emotioneel/ bezwerend, soms filosoferend vertelt Semprun (1923) zijn verhaal. 

Kamila Shamsie: Verbrande schaduwen
Op 9 augustus 1945 staat Hiroko Tanaka op de veranda van haar huis in Nagasaki. Ze is 21 jaar en verliefd op de man met wie ze spoedig zal trouwen, Konrad Weiss. Dan verandert de wereld in een witte wolk; het vuur en het geluid van de explosie worden gevolgd door de stilte. De wereld zoals Hiroko haar kende is verloren.
 

Schneider, Helga; Laat mij gaan, moeder
Een indringend boek over een vrouw van Duitse oorsprong, geboren in Wenen in de jaren dertig. Haar vader neemt als dienstplichtige deel aan het leger, maar niet met hart en ziel. Haar moeder echter is overtuigd SS-lid. Zij volgt een Härteausbildung, een hardheidstraining, een training om gemakkelijker met dingen om te gaan, zonder zelf geraakt te worden. Gaandeweg krijg je het idee dat ze die training helemaal niet nodig had. (meer)

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five
Slaughterhouse-Five van Kurt Vonnegut is een boek dat bekend staat als getuigenverslag van het bombardement van Dresden (1945), dat Vonnegut als krijgsgevangene persoonlijk meemaakte. Ik begon er met enige terughoudendheid aan, in de verwachting dat het een zwaar verhaal zou worden - wat wil je met zo'n titel? Maar dat bleek wel even anders. Want ik had niet verwacht dat het oorlogsverhaal zou worden afgewisseld met tijdreizen en ontvoering van hoofdpersoon Billy Pilgrim naar de planeet Tralfamadore..! (meer)

Michael Wallner - April in Parijs
Korporaal Michel Roth werkt als vertaler bij de Duitse Wehrmacht in Parijs in de Tweede Wereldoorlog. Hij moet verslagen schrijven van de gruwelijke verhoren door de SS-soldaten. Om aan deze werkelijkheid te ontsnappen, verkleedt hij zich 's avonds als de fransman Antoine en verkent Parijs. (meer)

Elie Wiesel: Nacht
Nacht was het eerste boek dat Elie Wiesel (1929) schreef. Het verscheen in 1958 in de Franse vertaling van het Jiddische manuscript. Sindsdien werkte hij aan een omvangrijk oeuvre. In 1986 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede om zijn inzet voor alle slachtoffers van onderdrukking. Wiesel is nu Amerikaans staatsburger en woont in New York. (meer)

H.G. Wells: Oorlog der Werelden.
Een klassieker die in 1938 de Amerikanen in paniek de straat op deed gaan, toen het als hoorspel op de radio was te horen. Nu weer actueel vanwege de nieuwe film van Spielberg met Tom Cruise in de hoofdrol. 

WOII - boeken
Zijn er nog meer grrls die in deze tijd de behoefte voelen om een WOII-boek te lezen? Waarbij 'behoefte' vooral niet te serieus moet worden opgevat, meer als interesse, zin, traditie, etc.(meer)

Mo Yan - Het Rode Korenveld
In andere boeken en uit verhalen had ik over de Japans-Chinese oorlog gehoord. Daar wilde ik allang meer over weten. En, vraag me niet waarom, omdat ik alle boeken van Chinese schrijvers wil lezen (behalve Lulu Wang) kocht ik dit boek meteen toen ik het in de ramsj zag liggen. Het is een boek dat je wat doet.  (meer)

 



 

WOII - boeken
Zijn er nog meer grrls die in deze tijd (rondom 5 mei 2006) de behoefte voelen om een WOII-boek te lezen? Waarbij 'behoefte' vooral niet te serieus moet worden opgevat, meer als interesse, zin, traditie, etc.
(meer)

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 28/09/09  Eisjen

Terug naar top pagina