Luisterboek / Hoorspel
James Joyce: Molly
met Annewil Blankers
Vertaling John Vandenbergh
Regie: Willem Tollenaar
Eerste uitvoering: KRO, 1970


De Hoorspelfabriek bracht dit najaar een kleine 10-tal hoorspelen op de markt, waaronder ´Molly´, uit de Ulysses van James Joyce. Dit is een 3 uur durend hoorspel (3 CDs van ongeveer een uur elk), met Annewil Blankers in de hoofdrol, of beter gezegd, in de enige rol. Het is namelijk een monoloog. Een drie uur durende monoloog! Dat schrok me van tevoren wel een beetje af. Daarnaast, drie uur Annewil, zou me dat niet vreselijk gaan tegenstaan? Integendeel: ik heb er nu al drie keer drie uur geboeid naar geluisterd.

Het hoorspel is opgenomen in 1970, zo bleek tijdens het bestuderen van het bijgevoegde CD-boekje. Hierin is o.a. een interview met Annewil opgenomen voor de KRO-gids (gepubliceerd in november 1970). Annewil is dan 30, wat trouwens goed te horen is op de CD: er is duidelijk een jonge vrouw aan het woord.

Omdat ik de Ulysses nooit las was het voor mij hier en daar wel verwarrend, er kwamen nogal wat personages in het hoorspel naar voren die mij niets zeiden. Toen ik er met een collega over sprak, die de roman wel in zijn geheel had gelezen, viel e.e.a. veel meer op zijn plaats. Molly slaat op Molly Bloom, een van de drie hoofdpersonen uit de Ulysses, en het hoorspel betreft het allerlaatste deel van deze omvangrijke roman.

Molly ligt in bed, naast een slapende man (waarvan mij tijdens het luisteren niet duidelijk was of het háár man dan wel een minnaar was) en mijmert over haar leven. We volgen de onsamenhangende gedachtenstroom van Molly, terwijl zij wakker ligt en hoopt dat de slaap haar zal overmannen.

In het CD-boekje las ik dat dit deel van de Ulysses 25.000 woorden heeft in slechts acht zinnen, zonder een enkel leesteken! Ze denkt na over de mannen uit haar leven, over haar jeugd in Gibraltar, over haar echtgenoot, haar overleden zoontje, de man waarop zij nu verkikkerd is en met wie ze een afspraakje heeft etc etc. Een grote lange gedachtenstroom, van de hak op de tak springend en daardoor verwarrend maar je nooit vervelend. Je krijgt niet alleen een kijkje in het (liefdes)leven van Molly maar ook in hoe vrouwen en mannen aan het begin van de 20e eeuw in het Ierse Dublin leefden, werkten en zich probeerden te bevrijden van de knellende banden van hetgeen de maatschappij van hen verwachtte. Uiteindelijk is er een abrupt einde, wat doet vermoeden dat Molly eindelijk in slaap zal zijn gevallen.

Absoluut de moeite waard!!

 

 

Else.
december 2005

 


De Ierse schrijver James Joyce (voluit James Augustine Aloysius Joyce) (2 februari 1882 – 13 januari 1941) wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de 20ste eeuw. Hij werd op 2 februari 1882 geboren in een rijke katholieke familie in Dublin die door omstandigheden in armoede terecht kwam. Hij studeerde literatuur aan het Dublin University College, alwaar hij het katholicisme afzwoer.
(meer bij Wikipedia)

Ulysses van James Joyce wordt regelmatig de beste roman van de 20e eeuw genoemd, is het onderwerp geweest van veel kritiek en onderzoek en de oorzaak van veel verwarring. Maar wat wel eens vergeten wordt is dat het zeker de moeite waard is om te lezen.
(meer bij Wikipedia)

Bij Luistereenboek.nl kun je een fragment van dit hoorspel horen.

Anne Wil Blankers werd november 2005 65 jaar en vierde tegelijkertijd haar 40 jarig jubileum.  (Musical Museum)

Andere luisterboeken bij de grrls besproken

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 25/12/05  Eisjen

Terug naar top pagina