Ted van Lieshout: 3


Tellen met de kinderen in een veelvoud van 3 en ondertussen kunst ontdekken. Ted van Lieshout heeft het weer mooi voor elkaar. Hij heeft uiteenlopende kunstwerken uitgezocht waarover kindervingertjes kunnen dwalen om bijvoorbeeld de drie dochters van Frederik Hendrik te ontdekken op een schilderij van Gerard van Honthorst.

Image:Gerrit van Honthorst - Frederik Hendrik met familie.jpg
Grotere afbeelding bij Wikipedia

Of de zes kinderen in het bacchanaal van Gerard van van Opstal.


Grotere afbeelding bij het Rijksmuseum

Maar het kan ook vreselijk ingewikkeld worden. Als je bijvoorbeeld 63 gaatjes in een Delftsblauw visvergiet met Chinees landschap moet tellen.

Op de TH Boekenbos website, met besprekingen van kinder- en jeugdboeken, staat een prachtige bespreking van dit mooie boek, die ik hier dan ook wil gebruiken. Beter kan ik het gewoon niet vertellen en waarom zou je het wiel opnieuw uit willen vinden?...

"Schrijver/dichter Ted van Lieshout is een groot kunstliefhebber. Dat bleek al uit zijn reeks Papieren museum, waarin hij op een vaak heel originele wijze kinderen inwijdde in de fascinerende wereld van kunst. Op vraag van het Rijksmuseum maakte hij 3. Van Lieshout slaagt erin je zo te prikkelen dat je meteen naar Amsterdam wil treinen om de volledige collectie van dichtbij te bekijken. Het procedé dat hij toepast is nochtans te simpel voor woorden: naast foto's van schilderijen, objecten, foto's... uit het museum staat telkens een cijfer gedrukt: 3, 6, 9, 12... Als kijker ga je meteen op zoek om datgene te vinden wat overeenstemt met het getal. Meestal moet je daarvoor wat bij mekaar tellen, bijvoorbeeld 69 schaatsers op een Winterlandschap dat dateert uit 1615. Maar Van Lieshout speelt met ons verwachtingspatroon: bij het cijfer 33 bijvoorbeeld valt er niets te tellen, het getal staat letterlijk op een affiche uit 1933, in een ronduit schitterende art nouveautypografie. En soms begrijp je ook dat er geen beginnen aan is, en dat je het beeld gewoon op je af moet laten komen. Twee vliegen in één klap voor jonge (én oudere) kinderen: het plezier van het zoeken en het tellen, én vooral de uitnodiging om bewuster te kijken. Heerlijk om te merken hoe zo'n simpele 'educatieve' ingreep je zintuigen scherpt en je zoveel meer verwondering oplevert. Het gaat niet enkel om kunst in dit boekje, maar evenzeer om erfgoed, zoals een brief uit 1966 waaraan een medaille hangt, ter gelegenheid van het huwelijk van koningin Beatrix en prins Claus. Achteraan staat elk werk/voorwerp kort toegelicht, en kom je te weten of je hetzelfde bij mekaar hebt geteld als de auteur. Een pluim ook voor de eenvoudige en verzorgde vormgeving, en de zeer scherpe fotografie: sommige voorwerpen lijk je te kunnen aanraken."

Ik weet niet wie zich achter de website verbergt, maar in ieder geval mijn dank. Een perfecte beschrijving van dit boek.

 


Eisjen

 

 


Uitgeverij Nieuw Amsterdam werkt samen met het Rijksmuseum aan een reeks prachtige kinderboeken. Boeken die niet alleen de vele schatten van het Rijksmuseum laten zien, maar vooral ook kinderen op een originele manier in aanraking brengen met kunst. En wie anders dan Ted van Lieshout kan laten zien dat het vooral heel erg leuk is om naar kunst te kijken!

Kinderen kijken graag en goed, beter dan de meeste volwassenen. En ze houden van tellen.
Ted van Lieshout heeft voor dit boek 25 kunstwerken uitgezocht waarop iets te tellen valt: het aantal meisjes op een schilderij, onderdelen van een jurk, het aantal stoelen in het poppenhuis of de kopjes in een mooi servies. Op de linkerbladzijde van het boek staat enkel een groot cijfer en rechts is het kunstwerk afgebeeld; je weet niet wát je moet tellen, alleen hoevéél ervan zijn. Om de uitdaging nog verder te vergroten is in 3 de tafel van drie verwerkt, op de laatste bladzijde moet je 75 dingen tellen!
In verschillende talen staan de titel en maker van het werk en het materiaal achterin vermeld. Zo is het boek niet alleen voor Nederlanders, maar zeker ook voor de toerist een must have!

 


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 21/06/08  Eisjen