Marcus Pfister: Frans Haas, een reis door schilderijenland


Al een hele tijd kijk ik met een schuin oog naar kinderboeken die kunst als onderwerp hebben. Er wordt de laatste jaren echt meer aandacht aan besteed. Zag je ze eerst alleen in het museum, nu komen ze ook gewoon in de boekwinkel. Heel voorzichtig had ik al een enkel boek aangeschaft. Zo had ik tussen de oude stripboeken van mijn kinderen de volgende boeken al verstopt:

  • Gradimir Smudja:
    • "Vincent van Gogh" en
    • "Het kunstenaarsbordeel" met in de hoofdrol Henri de Toulouse-Lautrec
  • Gerrit Komrij: "De snor van Dali"
  • Paul Phoelich: "Het ei van Brancusi" en
  • een kinderboekje uit het Aboriginal Art Museum in Utrecht "Aboriginal Kunst" (onder het mom van 'heb ik nodig voor de rondleidingen voor de komende Den Haag Sculptuur tentoonstelling die als thema "Down Under" heeft dit jaar').

Maar nu, nu ik mag vertellen dat ik oma ga worden, nu is het hek van de dam. Op de eerste dag van de boekenweek schafte ik meteen 5 titels aan en reed zingend (in mezelf) naar huis op de fiets. Thuisgekomen haalde ik de verstopte boeken te voorschijn en nu staat er dan een plankje "kinderen en kunst". Een plankje 'kinderen en geschiedenis' is in voorbereiding, maar je moet niet overdrijven vind ik! Niet alles tegelijk........  :-)

Van alles wat ik aangeschaft heb is het boek dat het eerste van pas komt (vanaf 4 jaar) meteen 'geweldig'. Genoten heb ik. Heb het al verschillende mensen onder de neus geduwd, die zonder dat ze oma of opa zijn of worden, meteen riepen 'oh wat goed... en wat leuk....' etc.

Het gaat over Frans Haas. Frans is eierschilder maar hij heeft er genoeg van. Elk jaar maar weer hetzelfde, nee hij doet het niet meer. Hij is kunstenaar en geen doodgewone eierschilder. Moeder-de-vrouw-Haas is helemaal overstuur want ze heeft al ik weet niet hoeveel eieren aangesleept en nou wil die man van haar niet! Na veel gesoebat van mevrouw Haas krijgt Frans midden in de nacht inspiratie en begint toch eieren te schilderen. Niet het doodgewone kleurtjes eieren gedoe, maar 'ware-kunst' eieren. Moeder Haas staat in stomme verbijstering als ze wakker wordt en het eerste product ziet. Een 'Juan Gris - ei'. Maar als er dan een beeldschone dame (Mona Lisa) verschijnt op een ei raakt ze er al wat meer van overtuigd dat het toch een geslaagd eieren-zoeken wordt met pasen.

Met veel fantasie en gevoel voor detail laat Marcus Pfister de lezers(tjes) een reis maken door schilderijenland van ver voor onze jaartelling (een portret van koningin Nefertari), via Rembrandt, Monet, van Gogh, Gauguin, Munch, Klee, Kandinsky, Matisse, Rothko, Dali, de Saint Phalle tot en met Keith Haring. Het is werkelijk lachen geblazen want waar het kan, met respect voor het onderwerp, verschijnen er hazenoren en hazenstaartjes in de afbeeldingen. De bewondering voor de 'oorspronkelijke' kunstenaars straalt er vanaf.

Op de website van Uitgeverij de Vier Windstreken lees ik:

"Voor Marcus Pfister bepaalt één ding de waarde van een boek: een boek moet kinderen en volwassenen dichter bij elkaar brengen en voor een intensiever contact tussen hen zorgen. Als dat lukt, is het boek geslaagd en heeft het zijn doel bereikt. Een goed boek vormt een brug tussen kind en volwassene. Het moet een reeks vragen ontketenen en tegelijkertijd de fantasie van het kind verruimen."

Daar is hij dus volledig in geslaagd. Het kan niet anders dan dat volwassene en kind hier ontzettend veel plezier mee hebben. Want achterin zit ook nog een uitklapbaar overzicht met daarin de originele afbeeldingen van de 'gebruikte' schilderijen en kun je het kind overeenkomsten proberen te laten vinden. Vragen zullen er vast gesteld worden en de fantasie van de volwassene wordt in ieder geval geprikkeld. Verder is het razend knap dat je in alle eenvoud zo herkenbaar de sfeer van een waar kunstwerk weet neer te zetten.

Uiteindelijk wordt het in het boek geen eieren-zoeken met pasen, maar een echte 'eier-expositie'. Op kleine heuveltjes van stenen en aarde worden de eieren tentoongesteld in de tuin en fluistert moeder Haas Frans in de oren, als ze stiekem zitten te kijken wat de kinderen ervan vinden:

"Je hebt gelijk, Frans. Ik geloof dat dit een heel bijzondere Pasen wordt."

Ik ben het helemaal met haar eens, wat zou ik graag zo'n expositie met pasen in mijn tuin hebben!

Eisjen
maart 2007

 

 

 

 

 

Vincent van Gogh Museum
Henri de Toulouse-Lautrec


Salvador Dali Museum
Brancusi

Den Haag Sculptuur
Rondleidingen.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Uitgeverij de Vier Windstreken

 

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 04/04/07  Eisjen