Gezondheid / Maatschappij : Fictie 


 

Het voorval, 
Annie Ernaux 
Het aangrijpende relaas van een abortus die de vertelster als studente onderging. (roman)
Zie ook Dossier Lezen

Abortus

Gewiste sporen 
Annelies Nolet (1999).
Het boek gaat over een vrouw die langzaam haar geheugen begint kwijt te raken. Ze herinnert zich op het laatst alleen nog haar jeugd. Ze heeft als 9-jarige lange tijd in een sanatorium gelegen. Als ze op een bepaald moment wordt opgenomen in een verzorgingstehuis, beleeft ze haar sanatoriumtijd opnieuw. Het is een indrukwekkend verhaal, vooral omdat de vrouw nog jong is. Haar kinderen (studentenleeftijd) kunnen het moeilijk
aanzien. Het boek is prachtig geschreven. In de tekstfragementen zie je door het typografiegebruik duidelijk wanneer heden en verleden in elkaar overlopen. Naar het eind van het verhaal toe lopen heden en verleden in elkaar over, net zoals dat in het geheugen van Pleun gebeurt.

Als een kind in het donker   
I. Liebeek-Hoving
Ralph Fernhout krijgt steeds vaker hoofdpijn en vergeet steeds meer zaken, thuis en op het werk. Hij blijkt Alzheimer te hebben. (meer)

 

Alzheimer

Heere Heeresma: Een dagje naar het strand
Ik heb zelden zo'n 'rotboek' gelezen. Rotboek in de zin dat ik gewoon niet kon doorlezen, ik bevond me in een neerwaartse spiraal en wilde die totale ondergang niet tegemoetgaan. Goed boek dus! Maar vreselijk. (...)
Ik heb zelden zo'n intense blik geworpen in het egoisme van een verslaving. (meer)

't Bolleken
Cyriel Buysse
Meneer Vital, zijn neef, student in de rechten, erft al de ontroerende en roerende goederen. Hij gaat op het landhuis wonen, met het vaste voornemen om als de zomer voorbij is, zijn studie af te ronden. Een ander vast voornemen is dat hij nooit teveel jenever zal gaan drinken, zoals zijn oom. Van beide voornemens komt niets. (meer)

Advocaat van de Hanen
AFTH van der Heijden -
AFTH lijkt realistisch een bepaalde tijdsgeest (anno 1985) weer te geven: de grote stad in oproer (de politiek die amper grip krijgt op de stad), het verval van een advocaat naar alcoholist, de problemen in zijn gezin (zijn beeldschone vrouw die weer een verhouding krijgt met haar jeugdliefde), de krakersscene, de argumenten van een alcoholist om te drinken, het gedrag van de drinker aan de bar en zijn zoektocht door de stad, de bewuste zelfvernietiging. Soms de indruk dat de woorden er waren om de woorden. (meer)

Sanctuary
William Faulkner

Faulkner zelf heeft problemen gehad met alcohollisme en in het boek Sanctuary "a dark, bitter novel about corruption and the middle-class hypocrisy that supports it" lijdt de hoofdpersoon ook onder deze ziekte.

Antoine en Julie
Simenon
Een "goochelaarsroman" waarin naast alcoholisme beroepsonzekerheid een rol speelt.

 

Alcoholisme

Moederziel
Jenny Diski

De hoofdpersoon is een anencephalitische baby, een kind zonder grote  hersenen, die ten hoogste twee jaar leven zal. Zij vertelt het verhaal tegen een verzonnen bijfiguur. (meer

   

Anencephalie

The curious incident of the dog in the night-time
Mark Haddon
Het verhaal wordt verteld door de vijftienjarige Christopher, die lijdt aan het syndroom van Asperger. Hij vindt de met een riek doorboorde hond van de buurvrouw op het gazon en is vastbesloten uit te zoeken wie dat op zijn geweten heeft. 

        

Asperger syndroom

Het betoverde kind
Sue Miller 

Het betoverde kind uit de titel is een zwaar autistische jongen met een paar trekken die Christopher, Mark Haddons creatie, ook had, zoals het angstige kreunen als alles teveel wordt. Deze jongen, Randall, is zwaarder gehandicapt en een enorme belasting voor het gezin waarin hij opgroeit. De ouders drijven uit elkaar net als bij Christopher, maar hij heeft ook nog een broer en vier zusjes en vooral het leven van de oudste kinderen wordt sterk beïnvloed door het bestaan van deze ''betoverde'' broer. Ik vond het een boeiend boek, een verslag van een familieleven waarin herkenbare zaken passeren. Ik denk dat in gezinnen van alles gebeurt dat levenslang invloed kan hebben, ook zonder de aanwezigheid van zo'n veeleisend kind, dus in zo'n gezin als dit zeker. Vond het wel raar, dat de vader, psychiater van beroep, aanvankelijk denkt dat het de schuld van zijn vrouw is dat Randall autistisch is, maar misschien werd er in de zestiger jaren nog zo primitief over gedacht. Ik weet wel dat moeders toen ook de schuld kregen van schizofrenie bij hun kinderen. Het vierde kind, Nina, vertelt het verhaal vanuit haar perspectief. Het roerendste personage vond ik haar broer Macklin die gedesoriënteerd raakt door de toestanden in het gezin. Wrang ook vond ik het dat de vader het de moeder kwalijk neemt dat zij zo competent optreedt. Zij wil bewijzen dat het nergens voor nodig is dat Randall in een inrichting wordt opgenomen en dat doet ze door tegen de klippen op te zorgen. Hij vindt het verkeerd dat zij haar zoon niet kan loslaten en ergert zich aan al haar bewijzen dat zij dit alles heel goed aankan. Hij laat het haar tenslotte alleen opknappen en heeft een tijdlang de ene verhouding na de andere. Kennelijk moeten zij allebei hun gelijk bewijzen. Het verloop is tamelijk tragisch, maar niet alleen maar. Momenten van geluk zijn er ook Vond het verhaal een levensechte beschrijving van familieleven en onderlinge beïnvloeding.
Jop

 

Autisme

Voorbije dagen
Gretta Mulrooney

Rory's moeder heeft een obsessie voor medicijnen (maar als ze echt ziek wordt, houdt ze dat stil),lijdt aan ingebeelde ziekten, jaagt op koopjes in uitdragerijen en heeft een geweldige vraatzucht, vaak gevolgd door verschrikkelijke diëten. (meer)

   

Bolemia

De borstendraagster
Th. van Os
Ik heb dit boek net gelezen. Was er door geboeid, maar gaf me ook een onaangenaam gevoel. Het boek is geschreven door een medicus in romanvorm. Het beschrijft het ziekteproces van een vrouw die lijdt aan een erfelijke vorm van borstkanker. Dit is slechts een onderdeel van het boek. Ook de gang van zaken in het ziekenhuis wordt besproken, de interactie tussen de specialisten, assistenten etc. Het eilandje waar ieder op werkt, zijn specialisme, de egotripperij: Wordt mijn naam genoemd in de vakbladen? Een detail waar ik aan moest wennen is dat van ieder persoon in het boek tussen haakjes wordt vermeld op welke leeftijd en waaraan hij of zij overlijdt. Ik heb het toch met interesse uitgelezen en vaak verzucht: ik hoop dat ik gezond blijf en niet aan zo'n stelletje word overgeleverd. Ik weet dat er ook goede artsen bestaan, maar ik heb ook wel eens te maken
gehad met het bureaucratische systeem van een ziekenhuis.....

Komt een vrouw bij de dokter
Raymond van de Klundert

Stijn en Carmen behoren tot de hip, healthy and wealthy. Ze hebben beiden een eigen bedrijf en zijn de trotse ouders van de eenjarige Luna. Aan geld en vrienden geen gebrek. Ze leven als God in Amsterdam. Totdat bij de mooie en optimistische Carmen borstkanker wordt geconstateerd. (meer)

 

Borstkanker

Marise van Doorn: Vliegende varkens
Deze eersteling van Marise van Doorn is een boek naar mijn hart. Eline is lerares, en heeft een burn-out. Als ze een beetje doelloos thuis zit, gaat ze haar verleden 'opruimen', en ze schrijft het verhaal van de liefde in haar leven, de liefde die een drama werd. Of toch niet? (meer)

Burnout

The Anatomist
Federico Andahazi
Bizar boekje. De medisch ontdekking van de clitoris. Leest erg snel  weg - veel korte hoofdstukken, veel wit papier ertussen. Geen hoekjes omgevouwen dus geen literaire hoogstandjes ofzo maar toch een boek om lekker van te genieten. (meer)

  

Clitoris

Het stille kind
Pierre Péju

Haar moeder Thérèse heeft geen rust, Altijd en overal wil ze ervandoor. Haar verantwoordelijkheidsgevoel ten aanzien van Eva is net groot genoeg om Eva te laten leven. Nu haar dochter in coma ligt, voelt Thérèse zich machteloos, en ze verlaat zich helemaal op die grote dikke man, die zich schuldig voelt, en naast het bed van Eva gaat zitten, en de teksten uit zijn hoofd aan haar vertelt. (boekgrrls recensie)

St. Juttemis
Maria Stahlie

Een telefoontje brengt slecht nieuws: een man is in een soort coma opgenomen in een psychiatrische inrichting in Parijs, nadat hij een voor hem onbekende man zonder reden aangevallen heeft en daarna zijn eigen polsen heeft doorgesneden. Is het Christophe, Margots vriendje, haar maatje, haar "naaste naaste", zoals ze hem zelf noemt?
(boekgrrls recensie)

    

Coma

Annelies Nolet: Gewiste sporen
Vanaf het volgende hoofdstuk blikt Pleun steeds vaker terug op haar kindertijd, waarvan ze een een groot deel doorbracht in het sanatorium vanwege de tbc. Steeds vaker ook is ze gedesoriënteerd. Waar is ze nu? Had ze al brood gehaald? Pas als ze tegen haar man Frank vertelt dat vader is langsgeweest gaat hij begrijpen dat het niet goed met haar gaat. (meer)
 

Dementie

Chiara Tissen: Meisje loos
Ín één ruk uitgelezen. Geweldig, wat een boek. Verdrietig, maar zo intrigerend om een tiener te volgen die al sinds haar elfde weet dat haar moeder geen zin meer in het leven heeft en dan op haar zeventiende haar moeder begraaft. (meer)

98 redenen om te zijn
Clare Dudman
Dudman heeft zich uitvoerig gedocumenteerd over de stand van de psychiatrie in de tweede helft van de negentiende eeuw en de inspanningen van Hoffmann. De 98 redenen om te zijn, dat zijn de 98 patiënten die Hoffmann onder zijn hoede heeft. (...) Hannah is letterlijk met stomheid geslagen, maar haar gedachten worden weergegeven in cursieve stukjes die me aanvankelijk verveelden door de irrationaliteit maar op den duur bleek deze cursief afgedrukte informatie een goede tactiek van de schrijfster om de lezer de oorzaak van haar zware depressie te laten begrijpen en daarna het genezingsproces te laten volgen. (meer)

Vijf depressieve vertellingen
Franz Kafka 
De psychiater Jules Bemporad die een inleiding op deze verhalen schreef ziet Franz Kafka als een literair prototype van de depressieve mens. Citaat van Kafka: 'Het is net alsof iemand een gevangene is en niet alleen wil ontsnappen, wat misschien mogelijk is, maar daarnaast, en eigenlijk tegelijkertijd, de gevangenis als een lustoord voor zichzelf wil herbouwen. Maar als hij ontsnapt kan hij hem niet herbouwen en als hij hem herbouwt kan hij niet ontsnappen'. De depressiviteit een 'lustoord'. Ik heb alleen nog maar het eerste verhaal gelezen: Het Vonnis en dat eindigt absurd. De vader van de hoofdpersoon Georg steekt een zwaar veroordelende tirade af en eindigt met : En weet dus: Ik veroordeel je hierbij tot de dood door verdrinking. Georg rent het huis uit en verdrinkt zich ! Het was wel een openbaring om te lezen hoe Bemporad dit verhaal analyseert. Ik houd wel van graven, maar hier was ik niet op verdacht. Verheug me op de volgende ellende ;-) 
Jop

Tussen mes en keel
Tussen mes en keel is een openhartig verslag van de schrijver Geerten Meijsing waarin hij vertelt dat hij niet verder wil leven.

Dagboek van Eenzaamheid
May Sarton
(Engelse biografie)
'
Dagboek van eenzaamheid' is voor mijn een belangrijk boek. Het is een van de weinige boeken die ik regelmatig herlees. Het helpt me in tijden van te veel drukte om mijn blik weer naar binnen te richten, opzoek naar de essentie. En te kijken, mijn zintuigen we er open te zetten, en me niet alleen te irriteren aan bijvoorbeeld de drukte van de stad, maar te genieten van de ochtendrust in een Amsterdams park, of te kijken naar de hommels die de zee van bloemen en kruiden op mijn balkon hebben gevonden. Iedere keer komen er weer stukjes uit het werk van May Sarton in mijn dagboek terecht. De eerste was eens de brief van 18 september. Dit dagboek over depressie, het maakt zeker niet depressief, het behoedt eerder. Wel geeft het soms een soort stilte, die veel antwoorden kan geven wanneer je er naar durft te luisteren.

"Elders heb ik geschreven dat we van ons leven een mythe moeten maken; waar het om gaat is, dat als dat ons lukt, elk leed of onverklaarbare aanval door weer, werk of wederspoed omgezet kan worden - als we ons de discipline opleggen en hard genoeg nadenken - in een winst, in een groter inzicht in de betekenis van het leven, van menszijn, van de normale, dagelijkse gevaren."

Depressiviteit

Op de rug van vuile zwanen
Rene Stoute
Een roman over het dagelijkse leven van een drugsverslaafde. Een beschrijving van een Boekgrrl.

Drugsverslaving

Robert Haasnoot, Steenkind
Wouter is een jongen van ongeveer 15 jaar. Hij kan niet goed leren, is "leesblind", en houdt erg van mooi verhalen. Hij woont in een klein, streng gelovig vissersdorp annex badplaats aan de Hollandse kust. De duinen zijn z'n ontdekkingsterrein. Op een dag verdwijnen zijn ouders spoorloos. Wouter blijft achter met zijn oudere broer Stijn. Na een paar dagen spoelt het lijk van zijn vader aan. Van zijn moeder wordt alleen een hoopje kleren gevonden.
(meer)
 

Dyslexie

Carl Henning Wijkmark: De moderne dood
'Fascinatie en onbehagen' stond er boven een Zweedse recensie van dit boek en dat is precies wat dit boek oproept. Het is een fictief verslag van een symposium over de mogelijkheid van gedwongen euthanasie als oplossing voor het vergrijzingsvraagstuk. (meer)

Morgenlicht
Elizabeth Berg

Een wijkverpleegkundige krijgt haar jeugdliefde als patiënt toegewezen. Hij heeft een hersentumor en niet lang meer te leven.

Engelse versie: Never Change

 

Euthenasie
Hersentumor

Mevrouw was Stil vandaag
Lydia Rood 

Een boek voor iedereen met interesse in geestelijke gezondheidszorg, de verstandelijk gehandicaptenzorg en de ouderenzorg - geschreven in het kader van het 75-jarig jubileum van De Open Ankh (een landelijke netwerkorganisatie van zelfstandige zorgaanbieders). Nou ja, dit klinkt als een heel droge aanbeveling voor iets dat alles behalve een heel droog boek is. Eigenlijk zijn het 3 novellas. Van de blurb: 'Op haar eigen bijzondere wijze beschrijft Lydia Rood de gedachtewereld van deze 3 mensen, waarbij ze met hun verwarring de lezer weet te raken.'  'thematisch verwant aan 'Het boek Job' - over haar autistische broer - dat zeer goede kritieken kreeg.'
Een Boekgrrl.

    

Geestelijke gezondheidszorg

Nico de Beer:
De laatste schakel


Een jonge collega, nog maar amper zes maanden in dienst op de school waar Wildackers werkt, komt binnen de schoolmuren bij een geweldpleging om het leven. Wildackers, die een hechte band had opgebouwd met de vrouw, voelt zich medeschuldig aan haar dood en stort in.
Lees verder...
 

Geweld

Op leven en dood
Anna Blaman

De voorlaatste roman van de schrijfster waarin de strijd tegen de hartkwaal wordt beschreven en de pogingen om ermee te kunnen leven. 

Hartkwaal

Lelieblank, scharlaken rood
Michel Faber

Toevallig heb ik ook net deze passage gelezen. Een raar stuk. Ik weet niet of het gebruikelijk was, het lijkt me niet. De diagnose van Agnes is 'hysterie'. Verderop wordt gezegd dat de dokter wekelijks langskomt en dan een inwendig onderzoek bij haar doet. Ook houdt hij haar psychisch nogal onder de duim, ze mag niets van hem. Ik hou het er voorlopig op dat de dokter een eigenaardige machtswellusteling is, die erop kickt om dit soort onderzoeken bij vrouwen te doen.

   

Hysterie

Master Georgie
Beryl Bainbridge

"Homoseksualiteit; mannen (TW) - Engeland; 19e eeuw (TW)":
Wie verzint toch die trefwoorden die voorin bibliotheekboeken staan? (De afdeling trefwoorden waarschijnlijk: wat een baan). Bovengenoemd rijtje staat voorin een prachtboek wat ik aan het lezen ben. (meer)

     

Homoseksualiteit

Lelieblank, scharlaken rood
Michel Faber
Een boekgrrls verslag, waarin de hoofdpersoon aan deze ziekte lijdt. (meer)

Huidziekte, Ichtyosis

De ziekte van Bruno Sachs
Martin Winckler

Daar kom je langzamerhand achter door de verhalen te lezen die zijn  vrienden, geliefde, moeder, assistente,overbuurvrouw, werkster, collega's maar vooral zijn patiënten vertellen. Bruno Sachs is een plattelandsdokter in een Frans dorpje. Hij is pas begonnen, en de dorpelingen moeten het nog even aankijken.
(meer)

   

Huisarts

Voorbije dagen
Gretta Mulrooney

Rory's moeder heeft een obsessie voor medicijnen (maar als ze echt ziek wordt, houdt ze dat stil),lijdt aan ingebeelde ziekten, jaagt op koopjes in uitdragerijen en heeft een geweldige vraatzucht, vaak gevolgd door verschrikkelijke diëten. (meer)

Hypochondrie

Vrouwkje Tuinman: De grote acht
Ze is bang voor haar vader, zo erg dat ze het niet durft te zeggen, uit angst dat hij haar helemaal op zal eisen en nog zal winnen ook..dus ze zegt niets, ze gaat iedere keer weer naar hem toe, zelfs als hij incestueuze handelingen verricht. (meer)

Kathryn Harrison 'Verleiding'
 Nieuwsgierig geworden door het interview in de VPRO-gids met Kathryn Harrison heb ik The Kiss (Verleiding) gelezen. Het is een autobiografisch boekje (154 pp) waarin de incestueuze verhouding met haar vader centraal staat. Ook de verhouding van de dochter en de vader met de moeder/de vrouw speelt een cruciale rol in het gebeurde. Ik ben er zeer van onder de
indruk en door geraakt. Het vraagt veel moed om zo'n boek te schrijven. Het leest erg vlot. Mooi geschreven. Harrison analyseert helder, ingetogen en beklemmend hoe het zo ver heeft kunnen komen. De kracht van een obsessieve liefde. Ik kan het boekje aanbevelen en ga meer van deze schrijfster lezen.

Tora Trilogie
Herbjorg Wassmo 

Wat opvalt is dat Wassmo de meest complexe gevoelens en bekommernissen van een (jonge) vrouw weet te schetsen, op een heel aparte en persoonlijke manier : heel veel dingen, zoals het seksuele misbruik, de angsten van het kind, het apathische van moeder en dochter, ... worden eerder gesuggereerd dan echt benoemd. (meer)

Misbruik wordt gestraft
René Appel

(...)Een roman over een vader die ten onrechte wordt beschuldigd van incest. Dat komt allemaal door de akelige 'therapeut' Hans, die zonder veel kennis van zaken zg. verborgen herinneringen op haalt bij zijn slachtoffers. De oplossing van de dochter aan het eind was mooi gevonden. Het gaat in dit boek om de invloed die zo'n aantijging heeft op het leven van een man, die ook nog eens hoofd van een basisschool is. Hij kan beter timmerman worden... Ik lees Appel graag omdat hij goed schrijft. Toch word ik vaak somber van de kleinburgerlijke hoofdpersonen, die niet erg sympathiek worden beschreven.
(...)Vind het goed geschreven. Appels sterkste kant vind ik de karakters waarin ik echt kan geloven. Hij bouwt die op door wat hij de personages laat doen en door het taalgebruik dat hij ze meegeeft. Ik denk dat zijn werk als taalkundige hem daarbij goed van pas komt. Hier is het onder andere goed zichtbaar in de onderwijzer Eggers, die zijn schoolfrikkerigheid ook thuis botviert en daarmee zijn kinderen dusdanig onder druk zet, dat het faliekant misgaat. Adembenemend spannend is het niet, maar ik heb het boek geboeid gelezen.

 

Incest

John Coetzee: IJzeren Tijd (1992)
De ik-persoon, de oude blanke Zuidafrikaanse Mrs. Curren heeft net van haar dokter te horen gekregen dat ze zal overlijden aan de kanker waaraan ze lijdt. Ze is opgegeven. Als ze thuiskomt, treft ze in haar tuin een zwerver met zijn hond aan. Ze ontfermt zich tegen wil en dank over hem, en tegelijkertijd ontfermt hij zich over haar. (meer)

   

kanker

Terry Gamble. Van goeden huize
Maddie komt na 11 jaar weer terug op Sand Island, waar de familie een huis heeft. Vele zomers werden daar doorgebracht door de familie. Maddie is er dus 11 jaar niet geweest door een traumatische ervaring in de laatste zomer dat ze er was: de dood van haar dochtertje. Over deze dood voelt ze zich enorm schuldig. Hierdoor heeft zij een enorm drankprobleem gekregen. (meer)

De kleine blonde dood
Boudewijn Büch|
Later overlijdt het zoontje Mickey (vernoemd naar de grote held van zijn vader, Mick Jagger) en raakt Boudewijn, net als zijn vader voor hem, geobsedeerd door het leed dat het leven hem heeft aangedaan. Zijn vader droeg een oorlog mee, Boudewijn het feit dat hij zijn zoontje niet heeft kunnen redden. (meer)

Judy Merrill Larsen: Het ongeluk
Ontroerende roman over een moeder die haar kind verliest.
Ik heb dit boek in één adem uitgelezen. Je dompelt vanzelf onder in de persoon van Ellen, en ondergaat samen met haar alle stadia van boosheid, ongeloof, woede, verdriet, en het niet willen en kunnen aanvaarden van wat er gebeurd is.
Lees verder...
 

kinderdood

Hilde Vleugels: Scherven
Scherven gaat over kwetsbare en intieme onderwerpen: vergankelijkheid, vruchtbaarheid, seksualiteit, ziekte, schuldgevoel, over rouw en herstel en over nieuwe mogelijkheden. (meer)

Eisprong
Judith Uyterlinde 

In haar naaste omgeving bollen de buiken aanstootgevend op. Iedereen om haar heen lijkt zwanger te worden: haar jongere zusje, haar beste vriendin, mensen die helemaal geen kinderen willen, zelfs de grootste sukkels worden zwanger. Zij niet. Moet ze zich neerleggen bij haar falen? Moet ze doorgaan? De vergeefse pogingen gaan haar leven steeds meer beheersen.
(meer)

Met VLINDERNET door Londen
Peter Brusse: 
Ik heb zelden zo gelachen boven een boek met zo'n ernstig probleem. Een absolute aanrader voor iedereen die met het probleem van ongewenste kinderloosheid in aanraking komt, of is gekomen, of voor diegene die wil weten hoe of het leven dan kan gaan verlopen. (meer

     

kinderloosheid (ongewenst)

Mirjam Pressler: Rozengif door
Dit boek is gericht op vrouwen van 45+ die worstelen met hun al of niet gerealiseerde kinderwens, het laat zien wat knelpunten kunnen zijn met een jong-volwassen dochter. De uitvoerige psychologische observaties van de hoofdpersoon over haar eigen beweegredenen of acties vervelen en komen niet echt over. Rozengif is een knap gecomponeerd boek dat echter nauwelijks boeit door de afstand die het boek schept tussen lezer en hoofdpersoon.(meer)
 

kinderwens

David Plotz: Wonderkind op bestelling
Wonderkind op bestelling is het verhaal over één van de meest wonderlijke spermabanken in Amerika. In 1980 begon Robert Graham uitvinder van kunstof brillenglazen op 70 jarige leeftijd een nieuwe carrière door de Repository for Germinal Choise op te richten. (meer)
 

Kind op bestelling

Aprilheks 
Majgull Axelsson 
De (lijvige) roman gaat over vier zussen, waarvan er één, Desirée, zwaar gehandicapt in een verpleegtehuis ligt. De andere drie zussen, Brigitta, Margareta en Chistina weten niets van haar bestaan af. De zussen zijn allemaal geen bloedverwanten van elkaar en hun (pleeg)moeder Ellen is aleen de biologische moeder van Desirée. Ellen stond Desirée af, toen bleek dat deze bij de geboorte al zwaar gehandicapt was. Het was in die tijd (50'er jaren) gangbaar om gehandicapte kinderen af te staan en ze in 'verpleegtehuizen te stoppen', zoals Desirée dat zegt. Ze heeft het gevoel dat een van haar pleegzussen het leven dat voor haar bestemd was heeft gestolen. En ze wil weten wie. (meer op de website van Lian)

 

Lichamelijk gehandicapt

Leefwijzer
Site van en voor mensen met een handicap of een chronische ziekte

My sister's keeper
Jodi Picoult
Mag je een kind gebruiken om het leven van een ander kind te redden?
Lees verder...
 

Zijn broer
Philippe Besson 

Thomas en Lucas zijn broers. Thomas heeft een vorm van leukemie en Lucas is bij hem in zijn laatste maanden. In het ziekenhuis en later op het Île de Ré, waar de ouders in Saint-Clément-des-Baleines een zomerhuisje hebben. Daar (be)leven de twee mannen de laatste weken van Thomas tot alle geheimen zijn ontrafeld en Thomas klaar is met zijn leven.

    

Leukemie

Rim Sartori: Valse Tongen
Het verhaal is schrijnend en ontroerend en in een mooie stijl geschreven. Realistisch en lichtvoetig staat op de achterflap en dat is precies wat het is. Het leest vlot, je vindt er alles in, humor, liefde, passie, verdriet en spanning. Geen vals sentiment maar het laten zien zoals het is. (meer)

e onrustische geest
An unquiet mind
Kay Redfield Jamison 
De schrijfster is psychiater  en is zelf ook manisch depressief is. Voor mensen met manische depressiviteit is deze roman heel herkenbaar. Voor mensen in hun omgeving is het een aanrader als ze er wat meer over willen weten.

Bij de VMDB (vereniging van Manisch Depressieven en Betrokkenen) meer informatie over deze ziekte. 
De VMDB-boekenlijst per 1 april 2003

  

Kameraad Scheermes
Rogi Wieg 
Kameraad Scheermes is een boek over Rogi Wieg, een schrijver, dichter en kunstschilder die aan een major depression lijdt. Deze roman vertelt over zijn zelfmoordneigingen en -poging, zijn depressie, zijn opname in diverse klinieken en het kind dat hij verwekt in een kortstondig huwelijk. (meer bij majesticmoose)


Een onweerstaanbare droom
Joke G.M. Moeskops
Gedichtenbundel met daarin een Manisch Depressief Vierluik:

Wandeling in Manische stijl

Juichend ga ik door de straten
We dansen in het Parkhotel
Omarmen ieder die er bekend uitziet
Tjilpend van een te groot geluk
Onze tot nu toe verborgen tranen
Stromen uit in de Hofvijver

    

Manisch depressief

My sister's keeper
Jodi Picoult
Mag je een kind gebruiken om het leven van een ander kind te redden?
Lees verder...
 

Orgaandonatie

Marjan Berk: Vertigo
Een ontzettend vlot en makkelijk weglezend boek. De pijnlijkheid van het ouder wordende lichaam en de eenzaamheid als de partner wegvalt worden doordringend en tegelijkertijd lichtvoetig beschreven. Marjan Berk weet er een spannend verhaal van te maken.
Lees verder...

Ouder worden

 

Iedereen is tegenwoordig jonger dan ik
Cri Stelweg

In dit boek beschrijft Cri sprankelend, positief en met veel humor haar kijk op het ouder worden van zichzelf en haar leeftijdgenoten. Ik vond het jammer dat het boekje maar 121 blz. telde, ze had van mij nog even door mogen gaan...:-))

   

 

Stefan Brijs: Arend
"Arend had nooit geboren mogen worden. Zelf had hij zijn uiterste best gedaan om het niet zover te laten komen." Zo begint een aangrijpend verhaal over een jongen, die de zoon is van een alleenstaande moeder. (meer)

Hans Münstermann: De Bekoring
Als de moeder van Andreas Klein sterft, gaan zijn gedachten terug naar een zomerdag in 1960. Hij ziet hoe zij man en kinderen achterliet, vastbesloten om nooit meer terug te keren. Als in een film beleeft hij, samen met zijn familie, de vlucht van zijn moeder. Ze zien hoe zij wegsluipt uit haar alledaagse sleur. Ze voelen het stampende leven dat haar vastgrijpt.
Lees verder...

Stefan Brijs: Arend

"Arend had nooit geboren mogen worden. Zelf had hij zijn uiterste best gedaan om het niet zover te laten komen."

Zo begint een aangrijpend verhaal over een jongen, die de zoon is van een alleenstaande moeder. (meer)

J.M. Coetzee: De Meester van Sint Petersburg
Een voor mij onbekende titel van Coetzee. De meeste van zijn bekendste titels heeft hij daarna geschreven. Toch werd dit boek al omschreven als "Dit is kunst. Het bewijs is geleverd". Misschien is het zijn doorbraak geweest? In ieder geval is dit ergens wel een typisch Coetzee boek: scherp, analytisch, loom en krachtig worden de messen geslepen (en het verhaal opgebouwd). Het is een onthutsende roman over de gespannen relatie tussen vader en stiefzoon, die elkaar blijkbaar niet begrepen. (meer)

Eliette Abecassis: Mijn Vader
De roman "Mijn vader" van Abecassis is een monoloog van een vrouw die terugkijkt op haar relatie met haar vader. De roman start op het moment dat haar vader al 2 jaar dood is. Door het verhaal wat volgt, blijkt dat haar vader op allerlei mogelijk manieren haar leven willens en wetens doch ook weer onbewust heeft beinvloed. (meer)

De Grote Acht
Vrouwkje Tuinman
De hoofdpersoon uit dit boek, ze heeft geen naam, rijdt pony als ze bij haar vader de weekenden doorbrengt. Dat maakt het weekend nog enigszins draaglijk. Door de week is ze bij haar moeder, die haar eens per half jaar vraagt of ze het nog wel leuk vindt om naar haar vader te gaan. Maar wat moet een kind daarop antwoorden? Ze is bang voor haar vader, zo erg dat ze het niet durft te zeggen, uit angst dat hij haar helemaal op zal eisen en nog zal winnen ook..dus ze zegt niets, ze gaat iedere keer weer naar hem toe, zelfs als hij incestueuze handelingen verricht. (meer)

Tirza
Arnon Grünberg
Het is het beklemmende verhaal van een allesoverheersende, benauwende, ziekmakende liefde van een vader voor zijn dochter en van een man, die ooit besloot de liefde af te schaffen. Ook dit plan heeft hij niet tot een goed einde weten te brengen. Integendeel, met die liefde richt hij tenslotte zowel zichzelf als Tirza ten gronde. (meer)
 

Ouder - kind relatie

Bohumil Hrabal - Harlekijntjes miljoenen
Dit boek wordt verteld vanuit de moeder. Iedereen die iets van Hrabal gelezen heeft, kent die moeder wel. Ze was een opvallende verschijning, iedereen keek haar na, ze conformeerde zich niet. En dat doet ze nog steeds niet. Alleen nu blinkt ze uit doordat ze geen moeite doet om zich op te tutten, zelfs het slechtzittende kunstgebit heeft ze meteen na ontvangst vernietigd. En dat alles met trots!
Lees verder..

Ouder worden

Philip Roth: Alleman
Alleman is een kleine, sobere roman over ouder worden, aftakelen en doodgaan. De hoofdpersoon is een amerikaanse man van joodse origine. Was succesvol in de reclame - business. Hobby: schilderen. Drie maal getrouwd, drie kinderen uit twee huwelijken. Geboren in New Jersey als jongste zoon van een juwelier. Zal overlijden als hij 72 jaar is. (meer)

 

De vrouw in het vogelhuis
Pauline van de Ven
De kinderen vinden dat moeder niet meer alleen kan wonen in haar appartement zonder lift (achtenveertig traptreden ) en ze regelen na een bezichtiging van een modelflat met modelechtpaar een service-flat voor mams. Een ''paradijsje''. ''Het vogelhuis'', het appartement waar moeder zeer gelukkig was, wordt verkocht. Maar dan komt moeder tot bezinning ... 

 

Ouder wordende ouders en het dilemma 
van het plaatsen in een serviceflat

Lelieblank, scharlaken rood
Michel Faber
Een boekgrrls verslag dat speelt in de Victoriaanse tijd, waarin neuroses heel veel voorkwamen. (meer)

Eline Veere
Couperus

Van de Koele Meren des Doods
Frederik van Eeden

Doen Alsof
Adriaan van der Veen

 

Neurose

Carl Henning Wijkmark: De moderne dood
'Fascinatie en onbehagen' stond er boven een Zweedse recensie van dit boek en dat is precies wat dit boek oproept. Het is een fictief verslag van een symposium over de mogelijkheid van gedwongen euthanasie als oplossing voor het vergrijzingsvraagstuk. (meer)

Renate Dorrestein: Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voorDe nieuwe Dorrestein met de lange titel is daarnaast een lange aanklacht tegen de ouderenzorg in Nederland. 't Zal alleen maar slechter worden en het is nu al mensonterend. Het is alleen nog te danken aan daadkracht van de Bills en Anitaas, die in de verzorgingshuizen werken, dat er nog ietsje menselijkheid aanwezig is. (meer)

Anne Mei The: In de wachtkamer van de dood
Nooit kunnen bedenken dat er voodoo rituelen aan mijn doodsbed te pas zullen komen, erger: ook nooit bedacht dat de zorg in Nederland (randstad?) in verpleeghuizen op zulk een niveau ligt dat er nagenoeg geen gekwalificeerde mensen meer werken. In dit boek vnl. vrouwen die vanuit hun eigen cultuur het verachtelijk vinden als je de zorg voor je ouders uit handen geeft. (meer)

J.M. Coetzee: De Langzame Man
Een man van 60 wordt aangereden. Het gevolg is dat een been tot boven de knie wordt geamputeerd. Hij is boos en wil geen prothese. Hulp wil hij eigenlijk ook niet, maar dat moet echt. (meer)

Mevrouw was Stil vandaag
Lydia Rood

Een boek voor iedereen met interesse in geestelijke gezondheidszorg, de verstandelijk gehandicaptenzorg en de ouderenzorg - geschreven in het kader van het 75-jarig jubileum van De Open Ankh (een landelijke netwerkorganisatie van zelfstandige zorgaanbieders). Nou ja, dit klinkt als een heel droge aanbeveling voor iets dat alles behalve een heel droog
boek is. Eigenlijk zijn het 3 novellas. Van de blurb: 'Op haar eigen bijzondere wijze beschrijft Lydia Rood de gedachtewereld van deze 3 mensen, waarbij ze met hun verwarring de lezer weet te raken.'  'thematisch verwant aan 'Het boek Job' - over haar autistische broer - dat zeer goede kritieken kreeg.'
Een Boekgrrl.

 

Ouderenzorg

Renate Dorrestein: Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor
Lieve Pieter, dat horen vrouwen in de overgang echt al decennia, en het verbaast niemand, ook Dorrestein niet, lees maar in het tijdschrift Boek van februari/maart 2006 dat dit de reactie is op het eerste boekkarakter met overgangsklachten. Ik vind Heleen helemaal geen zeur. Jammer genoeg herken ik te veel van haar gedoe.  (meer)

Overgang

De Verwondering
Hugo Claus

Een 'overspannen' leraar blijkt bij nadere kennismaking krankzinnig te zijn, of zo goed als, en wordt als zodanig in hoofdzaak van binnen uit benaderd.
(Uit: "De zieke mens in roman en literatuur" van Simon Vestdijk.)

 

Overspannenheid

Correcties
Jonathan Franzen
Een uitgebreide bespreking van dit boek dat op de leeslijst stond bij de Boekgrrls.

De verdenking / The Suspect
Een psychologische thriller waarvan bij de 42 jarige hoofdpersoon onlangs Parkinson is geconstateerd.

 

Parkinson

Late liefde (onderaan webpagina) 
Bjørg Vik

In dit boek wordt beschreven hoe iemand op latere leeftijd na het overlijden van haar man opnieuw verliefd wordt en het leven weer oppakt.

 

Partnerverlies

Pat Barker: Trilogie 
(NIemandsland, Het oog in de deur en De Weg der Geesten)
De persoonlijke aanleiding van de schrijfster om deze trilogie over de Eerste Wereld Oorlog te schrijven was het feit dat haar grootvader in die oorlog had gevochten en gewond was geraakt en dat er daarom thuis over gesproken werd. Maar het onderwerp intrigeerde haar vooral door de observatie dat de menselijke soort in staat is zonder al te veel scrupules een deel van haar soortgenoten uit te roeien. (Biblioweb)
De psychiater in deze trilogie heeft werkelijk bestaan en behoort ook tot de koplopers van de behandeling van het PTSS.

Van dezelfde schrijfster: Double Vision
De hoofdpersoon trekt zich terug na te veel ellende gezien te hebben in diverse oorlogen. Een boekgrrls aanbeveling.

Robert Kearny: Crossfire
Like many veterans, Kearney suffered from nightmares as a result of his war experience. These began during the war. For me, this was one of the most useful insights in the book, and might help readers to understand war trauma a little better. Its symptoms can begin early, while the trauma is still being experienced. The term post-traumatic stress disorder (PTSD) was coined in the United States in the 1980s, specifically to describe the conditions suffered by Vietnam veterans, although it is now applied to survivors of all kinds of trauma.

CROSSFIRE comprises two separate histories of the men who served in Vietnam. One is the story of Kearney’s year of service in 1966 – 67 and his work in the Reconnaissance Platoon. The other narrative is set more than thirty years later, telling something of the difficulties veterans have faced since the war. The two narratives are interwoven, each shedding light upon the other as Kearney and his co-author Peter Haran reflect upon the lasting consequences of the conflict.
(Quadrant Magazine)

Gat in het water is een thriller van dezelfde schrijver, waarin de hoofdpersoon zichzelf als gek heeft voorgedaan om maar niet de Vietnam oorlog in te hoeven. Een aanbeveling van Boekgrrl Marjo

    

PTSS
post-traumatisch
stress syndroom
(Post war syndrom)

De gelukkige huisvrouw
Heleen van Rooyen
Naast dit boek bespreekt een boekgrrl nog twee andere boeken over PPD.

Postpartum depressie

Blauwbaard
Pauline Slot
De moeder van de hoofdpersoon in dit boek lijdt aan de ziekte Prosopagnosia. Een ziekte die veroorzaakt dat de patiënt geen gezichten meer herkent. De hoofdpersoon zelf is psychiater.
Boekgrrls bespreking.

   

Prosopagnosia
 

Alias Grace
Margaret Atwood

Een vrouw van 32 vertelt haar levensverhaal aan een dokter, niet een gewone dokter, maar een dokter die geesteszieken behandelt (een tegenwoordige psychiater, maar dat woord kom ik in het hele boek niet tegen). Zij, Grace, is op 16-jarige leeftijd (in 1843) tot levenslang veroordeeld vanwege de moord op haar werkgever en diens huishoudster. Gelijkertijd is James McDermott ter dood veroordeeld, aangezien ze de moorden samen zouden hebben gepleegd.

Clare Dudman - 98 redenen om te zijn
Clare Dudman heeft een boeiende roman geschreven over de psychiatrische zorg in de negentiende eeuw. En wie blijkt daarin de hoofdrol te spelen? De psychiater Heinrich Hoffmann (1809 - 1894) die ook de schrijver was van onder andere Struwwelpeter (Piet de Smeerpoets). Naast psychiatrische handboeken schreef Hoffmann boeken voor zijn kinderen en zijn patiëntjes. Verschillende versjes met plaatjes uit zijn  'Drollige Geschichten und lustige Bilder' staan ook in de roman van Dudman afgedrukt. (meer)
  

Psychiatrie

Greg Behrendt & Liz Tuccillo -
He's just not that into you.
Dit boek kocht ik ooit op het vliegveld omdat erop stond dat het van de schrijvers van Sex & the City is. En daar ben ik toevallig d�l op. Dus ik verwachtte iets chicklit-achtigs over relaties en sex enzo. Maar het bleek een zelfhelpgids te zijn om je als vrouw te kunnen bevrijden van die relaties met die foute mannen waar je toch telkens energie in blijft steken.
(meer)
 

Relatieproblemen

Veronica Hazelfhoff
Bezoek van Mr. P.

(kinderboek)
Nadat de reumatoloog van het Wilhelmina Kinderziekenhuis eind vorig jaar de jeugdroman ‘Bezoek van Mister P’ had gelezen, vertrouwde hij schrijfster Veronica Hazelhoff toe: ,,Voor ik eraan begon, dacht ik alles van reuma te weten, maar nu blijkt dat ik er bijna níets van weet."
Lees verder...
 

Reuma

Chiara Tissen: Meisje Loos
Ín één ruk uitgelezen. Geweldig, wat een boek. Verdrietig, maar zo intrigerend om een tiener te volgen die al sinds haar elfde weet dat haar moeder geen zin meer in het leven heeft en dan op haar zeventiende haar moeder begraaft.
(meer)

Hans Münstermann
De Bekoring
"Als de moeder van Andreas Klein sterft, gaan zijn gedachten terug naar een zomerdag in 1960. Hij ziet hoe zij man en kinderen achterliet, vastbesloten om nooit meer terug te keren. Als in een film beleeft hij, samen met zijn familie, de vlucht van zijn moeder. Ze zien hoe zij wegsluipt uit haar alledaagse sleur. Ze voelen het stampende leven dat haar vastgrijpt." (lees verder...)

Mariët Mesdag en Dick Stoffers:
De leegte heeft jouw vorm
Een gedichtenbundel en kunstboek onstaan tijdens een rouwproces. (meer)

Leo Pleysier: Wit is altijd schoon.
Een vrouw overlijdt en terwijl haar jongste zoon aan haar doodsbed waakt, praat ze gewoon door tegen hem. Bij leven was ze ook nooit te stuiten, ze ratelde maar door, en dat doet ze tot ze gekist en wel in de kerk ligt. Ze houdt in de gaten wie haar komt bezoeken, hoe ze er uit ziet, en vertelt intussen over de belevenissen van haar laatste levensdagen. (meer)

Jonathan Safran Foer: Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij
Ik word door 't verhaal van de jonge Oskar zo ontroerd en beroerd - zo je wil - dat ie in staat is me van m'n stuk te slaan. Universeel en privéverdriet vallen samen. Nou, dan moet je als schrijver van goeie huize komen! (meer)

Gerbrand Bakker: Boven is het stil
Helmer is de oudste helft van een tweeling. Zijn broer Henk is 35 jaar geleden echter omgekomen bij een ongeluk welke veroorzaakt werd door Henks vriendin Riet. Daardoor moest Henk stoppen met zijn studie Nederlands en het boerenbedrijf in. (meer)

Anna Enquist: De Thuiskomst
Veel rouw in alle soorten die rouw nu eenmaal kent. En als iemand rouw goed kan beschrijven is het Anna Enquist wel. (meer)

Jan Wijnen: Het kwade amen
De bespreking door de grrls van de Debutanten gaat door: Volgens de recensies gaan de 9 verhalen in Het kwade amen over allerlei vormen van verlies. Dat is deels ook zo maar opvallend is dat de personages in de verhalen allemaal wat mankeren. (meer)

Taichi Yamada: Strangers
Ik heb weer een boek gelezen waarvan ik zeker weet dat hij hoog  eindigt in mijn top-10 van dit jaar: Strangers, van Taichi Yamada.  Een PRACHTIG boek! Het is mooi geschreven, spannend en ontroerend.  Het is me lang niet gebeurd dat ik in de trein bijna zat te huilen... (meer)

Hilde Vleugels: Scherven
Scherven gaat over kwetsbare en intieme onderwerpen: vergankelijkheid, vruchtbaarheid, seksualiteit, ziekte, schuldgevoel, over rouw en herstel en over nieuwe mogelijkheden. (meer)

Margriet de Moor: De Verdronkene
De Moor's nieuwste is een magistraal boek. Qua compositie, qua thema, qua karakters, qua grote lijnen en details. Zo'n boek waar je in begint, snel inkomt en aan het eind steeds langzamer gaat lezen. (meer)

Trompet
Jackie Kay

Een mooi boek over rouwverwerking. Een boekgrrls aanbeveling

De ziel van Putter
Pauline van de Ven
Een fabel over de dood, die je in één keer uit wilt lezen. Het ontroert, geeft troost en verwarmt de ziel. Niet alleen de tekst maar ook de prachtige illustraties van de schrijfster zelf - op mooi ingeplakte plaatjes - zorgen voor al die emoties. (meer)

De wijde hemel 
Alice Sebold

Een heel bijzonder boek. De veertienjarige Susan Salmon wordt vermoord. Vanuit de hemel ziet zij toe hoe het leven verder gaat. Hoe vergaat het haar ouders, haar zusje, haar broertje, haar vrienden, haar moordenaar? (meer)

Buiten is het maandag
Bernlef
Mensen kunnen op verschillende manieren wegraken. Stijn Bekkering weet er alles van: Hij verliest zijn vrouw Geesje bij een auto-ongeluik. Hij heeft haar niet zien sterven en ook niet begraven zien worden omdat hij in coma lag. In zijn rouw-periode hoort hij dat zijn zoon Harry met de noorderzon is vertrokken. Voor Stijn en schoondochter Sandra is zijn plotselinge afwezigheid een schok.

Schaduwkind
P.F. Thomese

" (...)een proces van besef en verwerken van emoties rond het verlies van een kind. Ik hoop nooit terug te hoeven grijpen naar dit boek." (meer)

Paula
Isabel Allende
Als ze eraan begint heeft ze de hoop dat haar dochter zal herstellen, het boek is uiteindelijk voor haar dochter bedoeld als ze uit de coma ontwaken zal. Ze verteld haar van alles over de familie ed. Naarmate Paula langer in coma ligt gaat ze meer óver Paula schrijven dan áán haar. Het is geen hoogdravend literatuur, maar wel een aanrader. (meer)

    

Rouwverwerking

Bernlef: De onzichtbare jongen
(De vriendschap tussen twee jongens in het naoorlogse Amsterdam wordt getekend door de schizofrenie van een van hen.) Het eerste deel biedt een mooi verhaal. Tegen de achtergrond van het naoorlogse Amsterdam volgen we het leven van de jongens. 't Zijn wat eenzame figuren eigenlijk, hebben weinig contact met leeftijdgenoten. Hun passie geldt hun grote doelen. Wouters sprinttalent wordt opgemerkt en natuurlijk is hij een grote fan van Fanny Blankers-Koen. De Olympische Spelen in Londen worden ademloos gevolgd via de radiodistributie. (meer)

Omtrent Deedee
Hugo Claus

Een goed getekende schizofreen, op de omslag voorgesteld als een 'enigmatisch personage'. (Uit: "De zieke mens in roman en literatuur" van Simon Vestdijk.

 

Schizofrenie

Ian McEwan: Aan Chesil Beach
'Ze waren jong, welopgevoed en allebei nog maagd op deze avond voor hun huwelijksnacht, en ze leefden in een tijd dat een gesprek over seksuele problemen ronduit onmogelijk was.' (...) Het leest als een thriller, vol warmte, mededogen, begrip en tegelijkertijd mislijkmakend spannend.  Ik heb het boek in één spannende, trillende zucht uitgelezen. Een absolute, emotionele aanrader.
Lees verder...
 

Sexualiteit

Slaap:
Annelies Verbeke

Surrealistisch, enigzins donker verhaal over Maya, die aan een ernstige vorm van slapeloosheid lijdt. Geen vrolijk verhaal, eerder deprimerend: ze zwerft, dwaalt en doolt door een
wereld die steeds verder van haar af komt te staan, hoe hard ze er ook naar toe wil rennen.

  

Slaapproblemen

Philip Roth
Alleman
Alleman is een kleine, sobere roman over ouder worden, aftakelen en doodgaan. De hoofdpersoon is een amerikaanse man van joodse origine. Was succesvol in de reclame - business. Hobby: schilderen. Drie maal getrouwd, drie kinderen uit twee huwelijken. Geboren in New Jersey als jongste zoon van een juwelier. Zal overlijden als hij 72 jaar is.
(meer)

Los
Tom Naegels
Tom Naegels is journalist bij een Vlaamse krant, en heeft in dit boek enkele persoonlijke ervaringen verwerkt. Zijn opa -bompa- is bijna negentig en ligt in het ziekenhuis. Hij heeft besloten dat hij dood wil, maar ook in België kan dat niet zomaar. Het hele proces van de paperassen moet doorgewerkt worden voor euthanasie mogelijk is. Dus eet bompa niet meer. Tom gaat vaak bij hem op bezoek en ziet de aftakeling aan, waarbij hij zich steeds herinnert hoe strijdlustig zijn opa altijd was. Een van de dingen waar hij over tekeer kon gaan waren de asielzoekers, de buitenlanders die hele wijken van Antwerpen in bezit hebben genomen, ten koste van de Antwerpenaren zelf. Wat komen ze hier doen, vindt opa, wij Belgen hebben dit land ook zelf opgebouwd en zo gemaakt dat we er rustig en voorspoedig in kunnen leven. (meer)

Patrimonium
Philip Roth

"Ik ben nu ongeveer op 1/5 van Patrimonium van Philip Roth, die hierin schrijft over z'n stervende vader. Tot nu toe vind ik het wel mooi: hoe liefde voor, en ergernis over z'n vader voortdurend naast elkaar staan. Heel even vond ik dat-ie *te* laconiek beschreef wat zijn vader allemaal doormaakt, maar dat is eigenlijk juist erg herkenbaar - de enige manier om ermee om te gaan. (meer)

   

Sterven

Thomas Mann: De Toverberg
ik heb al meerdere Mann kenners horen zuchten 'Oh, dat moet ik zeker een keer herlezen'. Soms krijgen een bepaald soort klassieke boeken een onverdiend 'zwaar sfeertje' opgeplakt dat mensen tegenhoudt om ze in handen te nemen. Terwijl ze jUIst klassiekers zijn geworden omdat ze zo heerlijk leesbaar zijn! Wat een rare paradox eigenlijk...  (meer)
  

TBC

Het knipperleven
Karin Amatmoekrim

De ik-persoon in dit verhaal is jong, mooi en zal snel dood zijn. De schrijfster is jong, mooi en hopelijk mag zíj nog wel heel lang leven en schrijven. Want ik geloof dat ik best meer van haar wil lezen. Voor een 'nieuw Nederlands talent' schrijft ze in ieder geval nu al stukken beter dan menige 'oud Nederlands talent'. (meer)

   

Terminale ziekte

Anton Valens: Meester in de hygiëne (Debutant)
Nog een mening over het debuut van deze schrijver. 
"Ik heb ontzettend genoten van dit boek. Ik wil het op mijn plank hebben, om het terug te kunnen lezen. Het sluit aan bij mijn eigen ervaringen bij oudere mensen, waardoor ik wel bevooroordeeld was. Hoe zou iemand die geen enkele affiniteit met ouderen en/of de thuiszorg heeft dit boek lezen?" (meer)
 

Thuiszorg

Geestdrift
Thriller van Daniel Hecht, waarin de hoofdpersoon aan het Tournette Syndroom lijdt. 

 

Tournette syndroom

 

Jeffrey Eugenides: Middlesex
Het verhaal gaat over deze ik-persoon: als uiterlijk lijkend een meisje geboren (Calliope Helen Stephanides), maar genetisch gezien een jongen. Het vertelt zijn familiegeschiedenis en hoe het genetisch defect dat hem uiterlijk een meisje maakte, vanuit Griekenland naar de States komt in de jaren '20 van de vorige eeuw. Het geeft gelijk een beeld van hoe immigranten deels vasthouden aan hun oude gewoonten en aan de andere kant hun best doen om Amerikaanser dan de Amerikanen te worden. (meer)

Transsexualiteit

Het refrein is Hein
Bert Keizer. Leven en sterven in een verpleeghuis
10 jaar dagboeken en brieven omgebouwd tot het journaalachtige relaas 

 

Verpleegtehuis

Heere Heeresma: Een dagje naar het strand
Ik heb zelden zo'n 'rotboek' gelezen. Rotboek in de zin dat ik gewoon niet kon doorlezen, ik bevond me in een neerwaartse spiraal en wilde die totale ondergang niet tegemoetgaan. Goed boek dus! Maar vreselijk. (...)
Ik heb zelden zo'n intense blik geworpen in het egoisme van een verslaving. (meer)

Iced
Ray Shell

Dit boek is veel beter geschreven dan al die andere verslaafdengetuigenissen.Dat is ook niet gek, want het is niet
autobiografisch maar fictie. Het is een roman die barstenvol mooie zinnen zit. Cornelius Washington Jr, 44 jaar en zwaar verslaafd aan de crack wordt opgenomen in de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Daar schrijft hij zijn dagboek.

Hij vertelt over zijn jeugd, zijn eerste gebruik en zijn levensverwachtingen. Het verhaal is niet chronologisch verteld. Flarden van zijn trips, flarden liefde, flarden wanhoop en gelukkig ook humor.

Ik vind het ongelooflijk hoe deze Ray Shell (die een bekende Engelse acteur schijnt te zijn) met zijn verbeelding een (schat van een) junk kan neerzetten. Af en toe had ik een Catcher in the Rye gevoel, dan weer zag ik overeenkomsten met Irvine Welsh' leven- aan -de -onderkant verhalen. 

Op de rug van vuile zwanen
Rene Stoute

Het gaat over het alledaagse leven van een junk, en hoewel het speelt in de jaren zeventig, denk ik dat dat leven nog steeds wel zo in elkaar zit: eindeloos stelen om het volgende shot te kunnen scoren, alles en iedereen ondergeschikt maken aan de verslaving, de verloedering. (meer)

Verslaving drugs en drank

Mevrouw was Stil vandaag
Lydia Rood
Een boek voor iedereen met interesse in geestelijke gezondheidszorg, de verstandelijk gehandicaptenzorg en de ouderenzorg - geschreven in het kader van het 75-jarig jubileum van De Open Ankh (een landelijke netwerkorganisatie van zelfstandige zorgaanbieders). Nou ja, dit klinkt als een heel droge aanbeveling voor iets dat alles behalve een heel droog
boek is. Eigenlijk zijn het 3 novellas. Van de blurb: 'Op haar eigen bijzondere wijze beschrijft Lydia Rood de gedachtewereld van deze 3 mensen, waarbij ze met hun verwarring de lezer weet te raken.'  'thematisch verwant aan 'Het boek Job' - over haar autistische broer - dat zeer goede kritieken kreeg.'
Een Boekgrrl.

 

Verstandelijk
gehandicaptenzorg

Possessing the secret of joy
Alice Walker 

Met vingers voor mijn ogen, vaak wegkijkend, diep adem halend en dan verder lezend nadat ik mezelf streng had toegesproken "Het zijn maar woorden op papier - het doet heus geen pijn om ze te lezen." Maar het doet wel pijn - omdat je weet dat het nog gebeurd. (meer)

  

Vrouwenbesnijdenis

De dood van Maarten Koning
Voskuil
Precies zo moet Maarten Koning zich gevoeld hebben in de eerste twee jaren van zijn VUTtijd en hij er stukje bij beetje achter komt dat hij niet langer een bijdrage mag en kan leveren aan het wel en wee van 'zijn' afdeling. (meer)

  

VUT

Dromend van water
Gail Tsukiyama 
Hana lijdt aan het syndroom van Werner, een ziekte die iemand twee keer zo snel doet verouderen als normaal. Op haar achtendertigste ziet ze eruit alsof ze tachtig is. Cate, haar moeder, zorgt voor haar. (meer)

 

Werner, Syndroom van

Amoz Oz: Een verhaal van liefde en duisternis
Eigenlijk is het hele boek bovendien een soort eerbetoon aan zijn moeder, een bijzondere fijnzinnige, intellectuele vrouw, die echter niet opgewassen blijkt tegen het leven in Jeruzalem en als de jonge Amos 12 is zelfmoord pleegt. Het hele boek lijkt een poging die daad te begrijpen, er de voorgeschiedenis van te schetsen, als het ware te reiken naar de personen van toen, die ten tonele worden gevoerd alsof het ook toen al voor het kind Amos personages waren in de verhalen die hij koos om zijn leven vorm te geven. (meer)

Nescio: De uitvreter
Misschien zie ik nu in Japi een vroeg soort hippie, die het verdomd om aan de saaie maatschappij van domme kantoorbanen deel te nemen en daaruit de uiterste conclusie trekt. (meer)

Amos Oz: Een verhaal van liefde en duisternis
Eigenlijk is het hele boek bovendien een soort eerbetoon aan zijn moeder, een bijzondere fijnzinnige, intellectuele vrouw, die echter niet opgewassen blijkt tegen het leven in Jeruzalem en als de jonge Amos 12 is zelfmoord pleegt. Het hele boek lijkt een poging die daad te begrijpen, er de voorgeschiedenis van te schetsen, als het ware te reiken naar de personen van toen, die ten tonele worden gevoerd alsof het ook toen al voor het kind Amos personages waren in de verhalen die hij koos om zijn leven vorm te geven. (meer)

Chiara Tissen: De Valduik 
Chiara schrijft prachtige beeldende zinnen en het boek zit bijzonder goed in elkaar. Door de creatieve beroepen die ze de hoofdpersonen toebedeelt en de typische manier van schrijven over seks en dood deed ze me aan Jan Wolkers denken. (meer)

Tussen mes en keel
Tussen mes en keel is een openhartig verslag van de schrijver Geerten Meijsing waarin hij vertelt dat hij niet verder wil leven.

 

Zelfmoord

Verkleed als mens
Wouter van Oorschot

Een autobiografische vertelling waarin de schrijver/uitgever zijn leven op een rijtje zet om de zelfmoord van zijn broer te verwerken.Na de dood van zijn ouders gaat Wouter op zoek. Voordien werd er niet over gesproken. Mocht er niet over gesproken worden. De vertelling loopt via de psychiater en de mensen die hem kenden. Van Oorschot vertelt over zijn jeugd, zijn puberale zoektochten - vooral op sexueel gebied - zijn ouderschap en probeert al vertellende Guido te 'herscheppen', zodat hij hem opnieuw kan laten sterven en het echte missen kan beginnen. 



 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 07/03/09  Eisjen