Relevante links

 • Filosofie online

 • Filosofie links 
  Pagina met links over filosofie en filosofen. De links zijn zorgvuldig geselecteerd en allemaal Nederlands. Daarnaast is er een parallele site met links naar Engelstalige websites.

 • Montaigne 
  Of de kunst om niet te sterven

  Filosofie, een oefening in sterven. Een essay van Ann Meskens.

 • Op Zeelandnet geeft Ton van den Born ook een lijstje met filosofisch getinte boeken.

 • Aspasia of Miletus
  "You'd think the woman who taught philosophy to Socrates would be the subject of a shelf full of books. But, alas, only two have been written about Aspasia of Miletus."

 

 

 

Filosofie
 
Joke J. Hermsen
Blindgangers
Na een non-fictie boek (Stil de tijd) en een essay (Windstilte van de ziel) was Joke Hermsen nog niet uitgeschreven over het fenomeen tijd. Met Blindgangers voegt ze aan dit rijtje nog een roman toe.
Marc van den Bossche (red) Meesterstukken uit de filosofie Tien Nederlandstalige filosofen kiezen een fragment van hun favoriete filosoof en geven er kommentaar op. Over leven en dood, goed en kwaad en andere zaken die de mens nauw aan het hart gaan.
Désanne van Brederode Mensen met een hobby Boekgrrls bespreking
Ave Verum Corpus
(Gegroet waarlijk lichaam) 
Het boek gaat over Lucia, die als studente filosofie verschillende liefdes op verschillende manieren beleefd en zoekt naar de "echte liefde" en verlangt naar het andere lichaam dat de hare zal vervolmaken. (meer)
Modern Dédain Dit pamflet beslaat slechts 47 bladzijden en ik heb het met belangstelling gelezen. Werd er vroeger opgekeken tegen intellectuelen, vandaag moet je je schamen als je je in zaken van de geest verdiept, volgens Désanne. De minachting neemt zulke groteske vormen aan dat zelfs media en educatieve instellingen die zeggen kunst en cultuur te propageren, dit doen in een taaltje dat volledig aansluit bij de van vooroordelen verzadigde massa. Het aanbod wordt aangepast aan geopiniepeilde behoeftes. (meer)
 
Carry van Bruggen Eva Haar schrijfstijl mag voor die tijd verrassend nieuw zijn geweest - nu is die traag, wijdlopig en vol ethisch-filosofische verwijzingen. Het schiet niet op kortom. De overwegingen en gedachten van Eva, de hoofdpersoon, zijn haast meer meditaties dan iets anders
Henri Cueco Gesprekken met mijn tuinman Een heerlijk boek voor een zonnige middag in de tuin. Voor een contemplatief moment, waarin een mens opnieuw leert kijken.
Lees verder...
Theodore Dalrymple Beschaving, of wat ervan over is Het door Ronald Kuilen in het Nederlands vertaalde boek heeft als ondertitel 'Nieuwe essays van een spraakmakend cultuurcriticus' en heeft een woord vooraf van Chris Rutenfrans. Hierna begint de inleiding door Dalrymple en hij maakt hierin op drie paginas de benaming een spraakmakend cultuurcriticus direct waar, in korte vlijmscherpe bewoordingen zet hij zijn cultuurkritiek neer: ondanks de voortschrijdende vooruitgang en toenemende welvaart, dreigt onze cultuur in verval te raken: de grenzen van beschaving zijn de laatste honderd jaar erg kwetsbaar gebleken; miljoenen mensen kwamen om als gevolg van georganiseerd geweld (nazisme, communisme, de culturele revolutie in China, de Rode Khmer in Cambodja en de genocide in Rwanda). (meer)
Bruce Duffy De wereld die ik aantrof (A'dam:Wereldbibliotheek 1990) van de flap : "De hoofdrol wordt gespeeld door een van de belangrijkste, meest poëtische en tot de verbeelding sprekende denkers van onze eeuw : Ludwig Wittgenstein. Zijn getergde tegenspelers : de filosofen Bertrand Russell en G.E.Moore. Op de achtergrond tijdgenoten als Freud, D.H.Lawrence, Lady Ottoline Morrell en Karl Kraus. In deze magistrale roman speelt Bruce Duffy een vermetel spel op de grenzen van geschiedenis, filosofie en verbeelding."
Mark Charitonov De lijnen van het lot,
of Het kistje van Milasjevitsj 
Roman, uit het Russisch vertaald
Paulo Coelho: De Alchemist Als rode draad in de boeken geeft hij aan dat het gaat  over een week uit het leven van gewone mensen die zich plotseling geconfronteerd zien met liefde, dood en macht. Zijn opvatting is altijd geweest dat ingrijpende  veranderingen in het individu evenzeer als in de  samenleving, zich steeds voltrekken binnen een kort  tijdsbestek.
Patricia Duncker De Foucault hallucinatie Dit boek gaat over een student die op zoek gaat naar een Franse schrijver die een bijzondere relatie had met de bekende filosoof Michel Foucault. Dit boek intrigeerde mij zo ontzettend, dat ik meer ben gaan lezen van Foucault zelf en me meer ben gaan verdiepen in de filosofie in het algemeen.
De Foucault Hallucinatie is voor mij ook een 5-ster boek - enige 'fout' eraan is dat het te kort is. Ook als filosofie je niet echt trekt - je kunt het ook gewoon lezen als een wonderschoon liefdesverhaal.

Het meest uitgeplozen en besproken boek ooit bij de boekgrrls. Een absolute aanrader. (meer)
Will Durant Story of Philosophy The lives and opinions of the World's greatest Philosophers. A brilliant and concise account of the lives and ideas of the great philosophers -- Plato, Aristotle, Bacon, Spinoza, Voltaire, Kant, Schopenhauer, Spencer, Nietzsche, Bergson, Croce, Russell, Santayana, James and Dewey -- The Story of Philosophy is one of the great books of our time. Few write for the nonspecialist as well as Will Durant, and this book is a splendid example of his eminently readable scholarship. Durant's insight and wit never cease to dazzle
Umberto Eco De naam van de roos  
Foer, Jonathan Safran Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij Ik word door 't verhaal van de jonge Oskar zo ontroerd en beroerd - zo je wil - dat ie in staat is me van m'n stuk te slaan. Universeel en privéverdriet vallen samen. Nou, dan moet je als schrijver van goeie huize komen! (meer)
Fokkema (redactie) Denkende schrijvers Denkende schrijvers - over filosofie en literatuur Kees 't hart, Gerrit Krol, Geerten Meijsing, Sybren Polet, M. Februari, AFTH van der Heijden, Nelleke Noordervliet, Dirk van Weelden (met een inleiding van Andre Klukhuhn) Bijleveld,
Boekgrrls Bespreking
Marjolijn Februari De literaire kring Op de achterflapt noteert de uitgever dat Marjolein Februari met De literaire kring  de grote Nederlandse roman schreef over de weldenkende klasse. Laat ik het daar nou mee eens zijn. Een absolute aanrader dit boek.
Lees verder...
Michel Foucault Discipline, toezicht en straf Ik las onlangs van Foucault: Discipline, toezicht en straf. De geboorte van de gevangenis (vert. van Surveiller et punir), en was er zeer door gefascineerd. Foucault beschrijft de 17e/18e eeuwse omslag in het straffen van een straf die gericht is op het lichaam naar een straf die gericht is op de ziel (grof gezegd: van lijfstraffen tot morele verbetering / heropvoeding), een ontwikkeling die zich in een relatief kort tijdsbestek heeft afgespeeld volgens Foucault. (meer)
Jostein Gaarder Sophie's World Een soort korte cursus 'Filosofie voor iedereen' in een goed verhaal verpakt. Aanrader ondanks het feit dat je eerst denkt dat het 'te jong' is misschien. Film is ontzettend mooi om te zien maar heeft veel minder info dan het boek.
Timeline bij dit boek
Maya  "De schrijver John Spooke kampt sinds zijn vrouw is overleden met een writer's block. Hij ontmoet op de Fiji-eilanden de evolutiebioloog Frank Andersen. Algauw merken ze dat ze het beiden moeilijk vinden te accepteren dat elke mens oeroude genen met zich meedraagt en toch maar zo kort te leven heeft.
Maya is een filosofische uitdaging en een boeiende roman in één" (van de Bibliotheek Groningen)
Vita Brevis
 
Over het leven van Aurelius Augustinus in de vorm van een brief van een verbitterde minnares die zo boos is dat hij haar opgegeven heeft voor God. 
Raimond Gaita Romulus, mijn vader
 
De auteur Gaita is in 1946 in Duitsland geboren en is hoogleraar filosofie in Engeland en Australie. Welja, niet echt een heel bijzonder levenspad zou een eerste reactie op de vorige zin kunnen zijn. Maar na het lezen van "Romulus, mijn vader" weet ik wel beter. (meer)
Joke Hermsen Nomadisch Narcisme  
Tweeduister  
De profielschets  Bernt is een man die in feite alleen maar zijn eigen lusten najaagt en dit tot in het extreme. Hij probeert de profielschets (vandaar de titel) van een nieuwe hoogleraar te laten aansluiten op zijn minnares, een Italiaanse hoogleraar.
(meer)
Herman Hesse Siddharta, een Indische vertelling Als zoon van een Brahman en voorzien van de nodige intelligentie lijkt ook voor Siddharta een toekomst als Brahman weggelegd. Dit kan hem echter niet bekoren en zijn innerlijke onrust voert hem mee op het pad van enkele Samaans, woudlopers/bedelaars die niets nodig hebben. (meer)
Narziss en Goldmund In het boek worden door Hesse op een treffende manier twee volstrekt tegengestelde levens geschetst zonder zich uit te spreken over goed of kwaad. Alles wat gebeurt lijkt ogenschijnlijk zomaar een verhaal, maar met elke gebeurtenis, met elke situatie wil Hesse ons iets meegeven. Ik vond de zinnen soms wat ouderwets geformuleerd, maar tegelijkertijd hoort dat bij dit boek en de tijd waarin het zich afspeelt. Het heeft iets mystieks en geheimzinnigs.(meer)
Demian en
Reis naar het Morgenland
Boekgrrls bespreking
Benjamin Hoff De Tao van Poeh (ISBN 906441064x). Een prachtig en begrijpelijk boek waarin de beginselen van het Chinese Taoisme worden uitgelegd aan de hand van Winnie-de-Poeh en zijn vriendjes. Absoluut niet kinderachtig en vol met toepasbare wijsheden.
Jos Kessels Geluk en wijsheid voor beginners Een inleiding in de filosofie. (ISBN 9053524975)
Lama Ole Nydahl Boeddha en de liefde Ieder levend wezen wil geluk ervaren. Een geslaagde relatie begint daar waar beiden het welzijn van de ander het belangrijkst vinden. En waar zij er niet meer op uit zijn er zelf beter van te worden. Volgens Nyldahl biedt Boeddha’s leer zowel inzicht als mogelijkheden om duurzaam en onafhankelijk van uiterlijke omstandigheden gelukkig te worden.
Lees verder...
Steven Lukes De wereld van professor Caritat Een historicus gaat op zoek naar de beste van alle werelden en bereist daartoe uiteenlopend gerealiseerde utopieën, maar houdt het nergens lang uit (ISBN: 9052265402). Oorspronkelijke titel: 
The curious enlightenment of Professor Caritat
Thomas Mann De toverberg  
Iris Murdoch de Unicorn Na enig zoeken in Peter Conradi's biografie van Murdoch kwam ik terecht op The Good als het meest typische filosofische begrip bij Murdoch. (meer)
The Philosopher's Pupil  
Message to the Planet. Iris Murdoch bij Books and Writers
Existentialists and Mystics de invloedrijkste en inspirerendste van haar essays en artikelen. Ook de artikelen met haar kritiek op het existentialisme uit de jaren '50 van de twintigste eeuw en haar belangrijke stuk 'The Sublime and the Good' staan erin evenals haar twee Platonische dialogen over kunst en religie. 
Mieke Mosmuller De man in het Vondelpark Roman
Robert Musil De man zonder eigenschappen In Duitsland werd in 1999 dit boek door schrijvers en recensenten verkozen tot 'Duitstalige roman van de eeuw', waarmee Musil grootheden als Kafka en Mann achter zich liet. De hoofdpersoon van het verhaal, de man zonder eigenschappen, verblijft in Wenen, in die tijd, 1913, één van de belangrijkste culturele steden van Europa. De wereld lijkt gek te zijn: een moordenaar van prostituees wacht in de gevangenis op zijn veroordeling. Clarisse, een door Nietzsche geïnspireerde man, wil hem bevrijden omdat er volgens hem 'muziek in de gevangene zit'. "De man zonder eigenschappen" is tot nu toe, met 1360 bladzijden, het dikste boek uit de reeks.
Geerten Meysing De ongeschreven leer een cijfer roman in 499 bladzijden
Harry Mulisch De Ontdekking van de Hemel.  
William Nicholson Schaduwzijde (...) volgens de cover is Schaduwzijde een "literaire thriller", volgens de achterflap "een filosofische masterclass", "een kruising tussen een thriller en een filosofische roman" en "een surrealistisch sprookje met grote ideeën en inhoud". Ik houd het maar op een bizar verhaal wat poogt literair te zijn en filosofische diepere lagen erin te brengen. (meer)
Cees Nooteboom  Het volgende verhaal Een oud-leraar klassieke talen en reisboekenschrijver wordt door een merkwaardige belevenis bewogen tot filosofische overpeinzingen. (ISBN 9029535520)
In Nederland Het is mij niet helemaal duidelijk wat Nooteboom met deze roman wil zeggen (als hij al iets wil zeggen). Het barst van kleine filosofische verwijzingen en uitspraken. Het lijkt een analyse te maken van het schrijven versus het filosoferen of het zoeken van de kaders wat literatuur is of zoiets. (meer)
Amelie Nothomb God's Ingewanden 
 
Ian Pears De droom van Scipio  
Connie Palmen De wetten Boekgrrls over deze romans
De Vriendschap
De weke krijger Boekgrrls bespreking
Claire Polders De Onfeilbare De personages krijgen een gezicht en sommige stukken van het boek zijn echt goed, zetten je aan het denken over je eigen identiteit en die van mensen om je heen. Ik heb aan het einde van het boek dan ook zeker gedacht over mijn eigen vriendschappen en de ontwikkelingen daarvan in relatie tot belangrijke gebeurtenissen in mijn leven. (meer)
Philip Robinson Maanvijver Robinson, die ook een hoveniers opleiding heeft gevolgd, beschrijft op zwoele wijze de smaak van druiven, de ervaring van de liefde bedrijven in een tunnel van taxis hagen en het exacte geluid van het huilen van een wijfjesvos in de bossen. Terwijl de spanning stijgt, wordt het duidelijk dat geweld en horror onder het landelijke fineer op de loer liggen - niet in het minst omdat het uitroeien van ziektes en het ruimen  van ongedierte en wild deel uit maken van het plattelandsleven (meer)
Ayn Rand Atlas Shrugged  
José Saramago De stad der blinden  
Fernando Savater Het goede leven Savater is een Spaanse filosoof die een boek voor zijn puberzoon schrijft om hem iets over levenskunst en filosofie uit te leggen. 
Uit de Groene Amsterdammer, waar de link achter Savater's boek naar toegaat: "Filosofie moet gewoon gaan over hoe je een gelukkig leven kan leiden en wat goed en slecht is voor de samenleving.
Philibert Schogt De vrouw van de filosoof De filosofie studente Vere Samson, is verrast wanneer zij in een boekhandel in Parijs het boekje 'Le printemps de Priape!" van de controversiële filosoof François Malmédy ziet liggen. Dit boekje was tijdens haar vakantie in Avingon de aanleiding tot een lang gesprek met de filosofiestudent Lucien. (meer)
José Carlos Somoza Het raadsel van de filosoof
 
Filosofische Thriller
In dit boek komt de filosoof Plato in al zijn gedaantes naar voren. Op elke bladzijde staat Plato in het duister achter een zuil. Het raadsel van de filosoof is pure filosofie in een zeer moderne literaire vorm.
Meer bij crimezone.nl
Yoram Stein Filosofisch elftal Waarom hebben we het zo druk ? Een rechter met een tulband? Zit de hoofddoek ook in het hoofd? Hoe machtig zijn de media ? Het einde van de beschaving?, Wat is eigenlijk het doel van onderwijs,? Een kleine greep uit de vele vragen die in deze bundel van Yoram Stein gesteld worden.
Boekgrrls bespreking
Antoine Verbij Denker achter de dijken. 

 

Non-fictie. De opmars van de filosofie in Nederland. Interessant te lezen hoe er in Nederland op allerlei plaatsen aan filosofie gedaan wordt. Nog geen vakantieplannen? Misschien is een filosofiereis iets.. Verbij ziet de belangstelling voor filosofie toenemen, maar is niet bang dat deze ooit net zo levensbepalend wordt in 's mans leven als religie ooit was.
Ad Verbrugge Tijd van onbehagen
Filosofische essays over een cultuur op drift
Het is erg lastig de 7 essays samen te vatten, maar de kern van Verbruggen' betoog kwam er voor mij erop neer dat door het loslaten van religie de culturen/samenlevingen (en de mensen die daarvan deel uit maken) op drift zijn geraakt en dat men minder goed in staat zijn om de bovenindividuele machten of sferische machten die elke men in/bij zich heeft, te kunnen beheersen. Daardoor ontstaat een toename van zinloos geweld en het werkelijk individualistisch denken ("maximum aan genot, een minimum aan pijn"). (meer)
Voltaire Candide of het optimisme Het boek was een achttiende-eeuwse Europese bestseller en is tot heden Voltaire's meest gelezen werk gebleven. In Candide beschreef hij het tafereel van het wrede Nederlandse optreden overzee dat in de wereldliteratuur het beroemdst is geworden. De lezer maakt een wereldreis met een jongeman, Candide, die onderweg tijdens de avonturen met enkele vaste metgezellen filosofeert over levensmysterieën. (meer op de website over Joannes Haafner)
  Laatste keer bijgewerk door
Eisjen
: 15/10/08