Etnografische Romans

   

 

 

 

 

Etnografie (volkenkunde)



Taner Akcam:
De Armeense genocide, een reconstructie
Wie is deze historicus die als eerste het drama van 1915- de dood van honderdduizenden Armeniërs-genocide noemde; die bronnen gebruikte om voorbij de extremen van anti-Turkse propaganda en Turks nationalistische ontkenning te komen? En hoe actueel is dit onderwerp als in de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen het CDA twee kandidaten van Turkse komaf schrapte omdat ze de Armeense genocide ontkenden? En wat te denken van de uitspraak van de ambassadeur van Turkije in Nederland die zich afvraagt of de Armeense kwestie nou echt zo belangrijk is in het licht van toetreding van Turkije tot de Europese Unie?
Lees verder...

Hanaan as-Sjaikh: 
Vrouwen tussen hemel en zand / Het verhaal van Zahra

Abdelkader Benali: De Langverwachte  

Maurits Berger: De islam is een sinaasappel
Islam is een sinaasappel vertelt het relaas van Maurits Berger, advocaat uit Amsterdam. In zijn advocatenpraktijk komt hij steeds vaker in aarnaking met slamitische cliënten. Dit wekt in hem een verlangen op om meer van het Islamitisch familierecht te weten. Hij zegt zijn baan op en vertrekt naar Damascus om de Sharia te gaan bestuderen. Aldaar blijkt dat de beste leerstoel niet de universiteit is maar de praktijk: aan de voeten van een Sjeik in een moskee. (meer)

Geraldine le Blanc: Moedige meiden, wijze vrouwen & geliefde dochters
Is dit een vervelend boek? Niet per se. Als je houdt van volksverhalen en de lol kunt inzien van rare kronkels en de (vaak) 1-dimensionale karakters en je blij kunt verbazen over merkwaardige andere culturen, beleef je er vast plezier aan. Maar als iemand die zich hoopte te laten inspireren door moedige meiden en wijze vrouwen, ervoer ik vooral ergernis.

Juan Bonilla: De Nubische prins
Premiejager is zijn beroep. Moisés Froissard Calderón is altijd op jacht naar de mooiste lichamen die als model, prostituee, callgirl of stripper (m/v) dienst kunnen doen. In landen waar een economische crisis of natuurramp heeft plaatsgevonden of aan de West-Europese kusten waar illegale vluchtelingen zijn gestrand, werft hij personeel voor Club Olympus, een wereldwijd prostitutienetwerk. (...) Een krankzinnig, weerzinwekkend, spannend boek. Niet aan te raden voor het slapen gaan zoals ik probeerde........... (meer)

Jan Willem Bos: Land in de marge van Europa
Door de pagina's heen waait een wind van nostalgie, een weemoed voor oude waarden die verloren gaan. De schrijver heeft echter een scherpe blik, hij ziet ook de politieke en economische ontwikkelingen, waardoor een aantrekkelijk evenwicht ontstaat. (meer)

Anna Brouwer - Land van gebroken beloftes
Het boek is een verslag van ruim 450 pagina’s van een tweetal reizen door Rusland die de schrijfster maakte met de jongvolwassen dochter van een Russische vluchteling die zich in Nederland vestigde. 
Al met al een boek over een interessant land, een interessante familie en nog op een onderhoudende manier geschreven ook: een aanbeveling! (meer)

Theodore Dalrymple: Beschaving of wat ervan over is
Het door Ronald Kuilen in het Nederlands vertaalde boek heeft als ondertitel Nieuwe essays van een spraakmakend cultuurcriticus en heeft een woord vooraf van Chris Rutenfrans. Hierna begint de inleiding door Dalrymple en hij maakt hierin op drie paginas de benaming een spraakmakend cultuurcriticus direct waar, in korte vlijmscherpe bewoordingen zet hij zijn cultuurkritiek neer: ondanks de voortschrijdende vooruitgang en toenemende welvaart, dreigt onze cultuur in verval te raken: de grenzen van beschaving zijn de laatste honderd jaar erg kwetsbaar gebleken; miljoenen mensen kwamen om als gevolg van georganiseerd geweld (nazisme, communisme, de culturele revolutie in China, de Rode Khmer in Cambodja en de genocide in Rwanda). (meer)

Fatou Diome: De golven van de oceaan
"Is het echt waar dat in jullie land de mensen die niet werken toch een salaris van de staat krijgen en dat ze dat geld uit machines in de straat kunnen halen?" 

Waris Dirie & Corinna Milborn: Onze verborgen tranen Dat vrouwenbesnijdenis voorkomt in diverse Afrikaanse landen is bekend; maar hoe is dat in Europa? In Verborgen tranen neemt de schrijfster de lezer mee op haar onderzoeksreis door het moderne Europa. Ze beschrijft op persoonlijke, dramatische en overtuigende wijze over vrouwenbesnijdenis en toont harde feiten. (meer)

Stefan Ehlert: Wangari Maathai 

Barbara Ehrenreich: De achterkant van de Amerikaanse droom 
Nou, dat belooft wat. De schrijfster/journaliste gaat undercover en werkt o.a als
serveerster en schoonmaakster in verschillende staten van de VS. ontluisterend hoe ze erachter komt dat je met een loon van zeg 7 dollar per uur niet eens een etage kunt huren, laat staan een huis. 

Sylvain Ephimenco: Het land van Theo van Gogh, de multiculturele desintegratie
Pff, zelden zo'n boek gelezen waarvan ik niet goed weet hoe samen te vatten. "Het land van Theo van Gogh" is een optelsom van publicaties van de columnist Ephimenco, meestal voor Trouw. Een enkel hoofdstuk is speciaal voor dit boek geschreven, zoals de "Open brief aan Mohammed B., de schender".  (meer)

Christina Garcia: Dreaming in Cuban
Pilar, een kunstenares, wordt door haar moeder gevraagd een muurschildering te maken ter gelegenheid van de opening van haar tweede filiaal in de banketbakkerijbusiness.  

Al Galidi: Maanlichtmoerassen
Het boek gaat ook over het niet willen voldoen aan de verwachtingen.  Opgevoed worden in een keurslijf en je daarvan los willen maken. Maar dan ook merken dat je een buitenstaander bent, dat de anderen je niet accepteren, dat je gebruikt en misbruikt wordt.
Het boek gaat zeker ook over vriendschap. De vriendschap is juist voor degenen die buiten de norm vallen van levensbelang. (meer)

David Guterson: Ceders in de sneeuw
't Verhaal speelt in 1954 op San Piedro Island. Een (fictief?) eiland, vlak voor Seattle. Op het eiland leeft sinds lang een groot aantal Japanners.  De oorlog is voorbij. De Japanners zijn al lang weer terug uit hun kampen waarheen ze werden gebracht na Pearl Harbour. Maar de wonden zijn geslagen. De pijn en verdriet blijven. En de achterdocht en argwaan ten aanzien van die stoicijnse 'bruinen'. Want daar gaat deze roman denk ik over: over culturele verschillen die onoverbrugbaar lijken. (meer)

Yusef el Halal: Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken
Yusef el Halal is Marokkaan én Rotterdammer.
Hij houdt veel van zijn ouders maar heeft ook flink kritiek op ze.
Hij heeft een rij vriendinnen maar houdt alleen van Najoua, die hem afwijst. Hij wil een goede schrijver worden, en is dat ook, volgens eigen zeggen. Hij heeft een hekel aan uitgevers die in hem geïnteresseerd zijn omdat hij Marokkaan is maar ook aan de mooischrijverij van Hafid Bouazza. (meer)

Hanife Gashi & Sylvia Rizvi: 
Mijn leed draagt jouw naam, 
een waar gebeurd verhaal over eerwraak

“Mijn dochter Ulerika is dood, vermoord door haar vader. Ze was pas zestien jaar en stierf in Duitsland, op een nacht in maart, ruim twee jaar geleden. De oudste van mijn vier dochters liet het leven omdat ze net zo wilde zijn als haar Duitse klasgenoten. Ze wilde vriendinnen bezoeken, uitgaan en modieuze kleren dragen. En ze hield van een jongen die volgens haar vader niet Albanees genoeg was”. (meer)

Khaled Hosseini: De vliegeraar van Kabul
Moses Isegawa: Slangenkuil 

Kazuo Ishiguro: Versluierde heuvels 

Ismail Kadare - Leven, spel en dood van Florian Mazrek
Geïntrigeerd geraakt door een bespreking bij de Tros Nieuwsshow op zaterdagochtend heb ik me eindelijk eens aan de schrijver Kadare gewaagd. Ik had uiteraard al vaak van hem gehoord maar had nog nooit iets van hem gelezen omdat ik bang was dat z'n boeken voor mij misschien een beetje te zware kost zouden zijn. Maar omdat de boekbespreker op de radio het over humor had, en die humor me bij lezing van de eerste alinea's in de boekhandel ook aansprak, was ik verkocht. En gelukkig maar, want dit is een schitterend boek. Droog en humoristisch maar tegelijk uiterst serieus vertelt het over een zomer in Albanië, waar het bewind kampt met het probleem van de vluchtelingen.  (meer)

Ma Jian: De noedelmaker
'Elke week komen een schrijver van politieke propaganda en een professionele bloeddonor bij elkaar om te eten. Het is een onwaarschijnlijke vriendschap: de een lijdt voor zijn kunst, de ander is volgevreten en verdient goed geld. Tijdens zo?n maaltijd klaagt de schrijver over zijn nieuwe opdracht van de Partij: hij moet het verhaal optekenen van de gewone soldaat Lei Feng die zijn leven gaf voor de revolutie. Maar dat is niet waar hij over wil schrijven. Zijn gedachten worden bevolkt door de mensen die hij elke dag om zich heen ziet."
(meer)

Stine Jensen: 
Turkse vlinders, liefde tussen twee culturen
Weet je na lezing van dit boek alles wat je weten wilde over interculturele liefde? Niet wanneer je daarbij denkt aan representatief onderzoek en percentages en tabellen. Wel leer je een aantal mensen kennen die openhartig vertellen over hun ervaringen en verwachtingen en decepties. Ik vond dat een bijzondere ervaring. (meer)

Kalla en Czarnecka: Volwassen worden - cultuurverschijnsel en literair motief
Donderdag 19 september 2007 wordt een bijzondere bundel op de markt gebracht. De bundel heet 'Volwassen worden - cultuurverschijnsel en literair motief' en bevat een 15-tal bijdragen van Neerlandici over dit thema. De bijdragen zijn voornamelijk door Neerlandici van buiten onze landsgrenzen geschreven, vooral afkomstig uit Centraal Europa. De presentatie van de bundel vindt dan ook in Praag plaats.
Lees verder...

Rudyard Kipling: Kim
Het hele boek sleept je mee in de Indiase cultuur. Het is zo indringend beschreven dat je de warmte voelt, de geluiden hoort en de levenslessen van de Lama diep op je indringen, zoals ze dat ook bij Kim doen. Van het begin tot het eind waande ik me volkomen in een andere cultuur die diepe indruk op me maakte. Een absolute aanrader voor iedereen die van plan is India te bezoeken.
(meer)

Sabine Kuegler: Dochter van de jungle
Doe mij een boek waarin een vrouw aan survival doet, kookt over een houtvuur en lekker in de natuur scharrelt en dan heb ik al sterk de neiging om te genieten. Maar dit boek overtrof al mijn verwachtingen. (meer)

Fouad Laroui: Vreemdeling: aangenaam 

Marina Lewycka, Twee caravans
Het is erg goed geschreven en maakt dat ik nog meer zin heb om ook de tractors in Oekraïne te gaan lezen. Het is tegelijkertijd heel komisch en maatschappijkritisch, ironisch en liefdevol, soms ronduit ontroerend beschreven.
Lees verder...

Leslie Li: Hemelse dochter
In het eerste deel van het boek nemen beschrijvingen van maaltijden een belangrijke plaats in. Chinezen communiceren niet alleen door minimale gebaren en gelaatsuitdrukkingen maar ook door het maken van bepaalde gerechten die soms meer kunnen zeggen dan een uitgebreid gesprek. (meer)

Amin Maalouf:  Eeuwig zonder vrouwen
Dit is geschreven negen jaar voor nine/eleven, negen jaar voor de strijd van Bush en zijn havikken tegen de terreur. Het licht dat Alain op dit boek van Maalouf laat schijnen en de woorden die Maalouf zijn personnages laat zeggen doen je je hart voor onze wereld vasthouden. (meer)

Sayed Mansour: Het grijs tussen groen en blauw
Yoosief hoort dat zijn zoon een moord gepleegd heeft. Hij wil het niet goedpraten, maar geeft aan dat hij het misschien wel begrijpen kan. Niet alleen is hij zelf nooit een goede vader voor zijn zoon geweest, zegt hij, maar hij heeft zelf ook ooit een man vermoord. (meer)

Nicolaas Matsier: Het achtenveertigste uur
Mijn oog viel op dit boek omdat het in de 'recente aanwinstenkast' stond. De thematiek van de asielzoeker had me niet eerder geboeid, maar omdat ik Matsier een prettige schrijver vind nam ik dit boek mee. (meer)

Michel Moore: Stupid White Men 

Terézia Mora: Alle dagen
vertaald uit het Duits door Nelleke van Maaren
Het gaat hier om de hoofdpersoon uit Alle dagen, Abel Nema, die waarschijnlijk afkomstig is uit voormalig Joegoslavië. Hij vlucht op zijn negentiende naar B., wat onmiskenbaar staat voor Berlijn. Nema verdient zijn brood door voor een obscuur blaadje bizarre berichten van internet te vertalen. Eenzaam werk, precies zoals hij het zelf het liefst heeft. (meer)

Barbara Nadel: Belshazzar's Dochter
In deze debuutroman van Barbara Nadel maken we kennis met rechercheur Cetin Ikmen, een man van middelbare leeftijd, vader van acht, en binnenkort zelfs negen, kinderen. Hij voldoet aan het stereotiep van de rechercheur: eigenzinnig, knorrig en lust graag een borrel. 

Barbara Nadel: Versteend
Onder de indruk ben ik zeker. Een in originele décors opgezette thriller met ongewone thema's. Waar het conserveren van doden tot kunst wordt verheven en dat in een Moslim land als Turkije waar de doden binnen een dag begraven moeten worden volgens de wet.

Tom Naegels: Los
Tom Naegels is journalist bij een Vlaamse krant, en heeft in dit boek enkele persoonlijke ervaringen verwerkt. Zijn opa -bompa- is bijna negentig en ligt in het ziekenhuis. Hij heeft besloten dat hij dood wil, maar ook in België kan dat niet zomaar. Het hele proces van de paperassen moet doorgewerkt worden voor euthanasie mogelijk is. Dus eet bompa niet meer. Tom gaat vaak bij hem op bezoek en ziet de aftakeling aan, waarbij hij zich steeds herinnert hoe strijdlustig zijn opa altijd was. Een van de dingen waar hij over tekeer kon gaan waren de asielzoekers, de buitenlanders die hele wijken van Antwerpen in bezit hebben genomen, ten koste van de Antwerpenaren zelf. Wat komen ze hier doen, vindt opa, wij Belgen hebben dit land ook zelf opgebouwd en zo gemaakt dat we er rustig en voorspoedig in kunnen leven. (meer)

Asra Q Nomani: Eenzaam in Mekka, de pelgrimstocht van een moslima naar het hart van de islam
Eenzaam in Mekka is een waargebeurd en persoonlijk reisverslag van de in India geboren doch in Amerika opgroeiende moslima Asra Q. Nomani, journaliste van beroep. (meer)

Amélie Nothomb: Met Angst en Beven 
Kenzaburo Oë: De dag dat de keizer hoffelijk mijn tranen droogde

Orhan Pamuk: Sneeuw
Ik heb intussen het boek uit. Deels toch wel met bewondering voor de manier om scherp observerend de mensen te beschrijven, deels ook met ergenis om deze zelfde mensen. Die "russische sfeer"die jij noemt herken ik ook wel, maar wat me bij een boek als Oorlog en Vrede juist boeide in het trage verloop van het verhaal, ergerde me soms hier. (meer)

Elvis Peeters: De ontelbaren
Peeters ziet het erg somber in en schreef dit boek over een invasie waarbij de overheid machteloos staat. Ik zal het maar beschouwen als een sciencefictionachtig verhaal, in de hoop dat dit nooit werkelijkheid wordt, ik moet er niet aan denken. Maar het is wel een probleem dat ook in realiteit al boven onze hoofden groeit. In deel één is het verhaal nog erg vaag, weet je als lezer niet waar het boek nu eigenlijk over gaat. Maar even doorzetten, en al gauw leg je het boek niet meer weg en verdwijnt het ook niet uit je hoofd. (meer)

Ceylan Pektaş-Weber:
Moslima´s. Emancipatie achter de dijken
In dit unieke boek van Ceylan Pektaş-Weber komen wij
14 unieke vrouwen tegen, die „achter de dijken“ werken en leven, die zich inzetten voor de Nederlandse maatschappij, die proberen “de islam te vertalen naar de mogelijkheden van nu”. Als lezeres word je naar binnen getrokken in die verhalen. De vrouwen komen zelf aan het woord. (meer)

Petra Stienen: Dromen van een Arabische lente
Petra Stienen beschrijft hoe zij als Nederlandse diplomate werkt aan mensenrechten en asielbeleid, eerst in Caïro, dan in Damascus.
Lees verder...

Rosenboom, Thomas - Denkend aan Holland - Pamflet
De Kellendonk Lezingen zijn opgedragen aan de in 1990 overleden schrijver Frans Kellendonk die met zijn roman Mystiek Lichaam nogal wat stof deed opwaaien indertijd. Half februari van dit jaar was het Thomas Rosenboom die zijn zegje deed. Hij hield, volgens zijn uitgever, een pleidooi voor de verlegenheid. Dat deed hij volgens mij niet. Thomas Rosenboom pleitte met veel humor voor zelfbeheersing en deed een oproep tot opvoeding in de traditionele zin van het woord.

Myra Römer: Verhalen van Fita
De eerste verhalen gaan over Bea en Fita, twee zussen die wonen in Curaçao rond 1950. Zij zijn jonge kinderen die griezelen van de (volks)verhalen over o.a. het grijze mannetje dat 's nachts kinderen weghaalt en opeet.  

Kurban Said: Ali en Nino

Joann Sfar: De kat van de rabbijn - 3 / De Exodus
Je hoeft geen Jood te zijn, noch 'pied-noir' (letterlijk 'zwarte voet', of te wel de Franse kolonist en zijn afstammelingen in Afrika) om deze albums te waarderen. In deel één van deze serie, die zich afspeelt in Algerijë aan het begin van de 20ste eeuw, verorbert de kat de te luidruchtige papagaai in het huis van de rabbijn (zijn baas) en kan als gevolg daarvan praten. Hij legt dan ook meteen uit waarom de rabijn een kat heeft i.p.v. een hond. (meer)

Meir Shalev: De vier maaltijden
"Het is de geschiedenis van een veehandelaar die niet kon autorijden, een kind op wie de dood en de lust geen vat hebben, onverschrokken kraaien, papieren bootjes, een afgeknipte vlecht, een oom met een huid die een lucht van zaad verspreidde, twee granaatbomen en een hooivork die gemeen kon prikken. (.) Het is de geschiedenis van de mooiste vrouw ter wereld en een witte boot die haar naam droeg, de geschiedenis van een Italiaan die iedere vogel en elke viervoeter kon imiteren, die alles wist van danspassen en thuis was in de regels van de liefde. Het is de geschiedenis van een boom die wachtte, een olielamp die viel, een onvruchtbare koe, een stormachtige nacht en een albino die vogels naliet aan zijn buurman en zijn hele bestaan ontregelde." (meer)

Asne Seierstad: De boekhandelaar van Kaboel
In dit boek beschrijft Seierstad een familie in Afghanistan, waar ze een poos (4 maanden) bij in huis heeft gewoond, vlak na de val van de Taliban. Ze sprak met de verschillende familieleden, van wie er enkele behoorlijk Engels spreken. (meer)

Qiu Xiaolong: Dood van een Rode Heldin 
Een heel boeiend boek: een sterk verhaal in een uitermatig boeiende omgeving.Een ander facet dat dit boek boeiend maakt, zijn de gedichten, zowel van Chen zelf, als van oude(re) dichters, zowel uit China als elders, die regelmatig geciteerd worden. (meer)

Hans Werdmölder: Marokkaanse lieverdjes, crimineel en hinderlijk gedrag onder Marokkaanse jongeren.
In “Marokkaanse lieverdjes” noemt criminoloog en antropoloog Werdmolder het tijdelijk terugsturen van problematische jongeren naar Marokko als een van de aanbevelingen om de criminaliteit onder Marokkaanse jongeren op te lossen. Werdmolders aanbevelingen zijn duidelijk en taboedoorbrekend. Ga zowel de confrontatie met de jongeren aan en bepleit daarnaast spreiding en verdunning om marginalisering te voorkomen.(meer)

 




 

     

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 13/04/10  Eisjen

Terug naar top pagina