Multatuli / Loek Koopmans
De Japanse Steenhouwer


Multatuli (Eduard Douwes Dekker, 1820 -1887) vertelt in zijn boek Max Havelaar (1860) de parabel van de Japanse Steenhouwer. Die wenst zich niet te schikken in zijn nederig lot, en krijgt de kans via een aantal identiteitswisselingen steeds hogerop te komen. Hij verandert zelfs in de regen, en in de rots waarin hij had gehakt ó "doch tevreden was hij niet". Ten slotte keert hij terug in zijn oude beroep. Het is een verhaal met een moraal (een subtekst waaruit de lezer een les kan trekken); ambitie maakt ongelukkig, tevredenheid is beter dan verlangen.
Deze bekende parabel is overigens niet van hem, maar van de liberale voorman W.R. Baron van HoŽvell, die al voor Multatuli's optreden in Lebak tegen de uitbuiting van de Javaan agiteerde in zijn Tijdschrift voor Nederlandsch-IndiŽ.
(Bron Wikipedia)

Loek Koopmans  (1943) groeide op in Arnhem, waar hij aan de Kunstacademie zijn opleiding kreeg als grafisch ontwerper.
Hij werkt in de reclame, illustreerde veel educatieve boeken en maakte een tekenfilm. Langzaam ontwikkelde hij zich tot illustrator van prentenboeken, eerst in opdracht van verschillende uitgeverijen, later eigen verhalen. Zijn aquareltechniek (zorgvuldig opgebouwd uit vele lagen, waardoor rijke kleuren ontstaan) vindt aanlsuiting bij de belevingswereld van kleine kinderen. Het werk van Loek Koopmans werd in het verleden verscheidene malen bekroond binnen de Nederlandse Vereniging van Illustratoren.Ook werd zijn werk geselecteerd voor de Jaarlijkse Illustratorententoonstelling in Bologna, op de internationale kinderboekenbeurs. Zij boeken verschijnen in vele Europese landen, in Japan en de U.S.A.

De door Loek Koopmans geÔllustreerde parabel werd in het Nederlands uitgegeven als geschenk voor abonnees van het magazine van volksverhalen, sagen, legendes, sprookjes, broodje aap verhalen en verhalenvertellers Vertel Eens. Bij het prentenboekje hoort de CD "De Japanse Steenhouwer" waarop Wieteke van Dort de parabel vertelt. Het prentenboek verscheen eveneens in de reeks World Picture Book. Het verhaal wordt daarin verteld door Takahara Noriko.

Lees de parabel ...


klik op afbeelding voor groter formaat

Loek Koopmans

 

Vertel Eens 
Wieteke van Dort

Van 1 t/m 29 maart exposeert de kunstenaar met vrij werk en een overzicht van zijn illustraties in
de Koornmarktspoort te Kampen.
Geopend van dinsdag t/m zaterdag  van 11.00 - 17.00 uur.

 

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 03/02/08  Eisjen