Zindering - Erotische verhalen voor vrouwen
Verzameld door Liesbet ZikkenheimerDeel 3 uit een serie boeken met erotische verhalen voor vrouwen. Ook deel 1 (Zinnen prikkelend) las ik. Volgens de blurb verhalen met passie, seks en liefde.

Misschien had ik de boeken vanuit een ander perspectief moeten lezen maar dat deed ik niet. Ik heb ze vergeleken en dat is niet in het voordeel van deze boeken uitgevallen. Vergeleken met de Engelstalige romans waar erotische scenes in veel gevallen een belangrijk onderdeel zijn van het verhaal en daar ook naadloos inpassen. Romans waar liefde op de eerste plaats komt en passie en seks een logisch gevolg en onderdeel van die liefde zijn. Wat dat betreft had het woordje liefde rustig weggelaten kunnen worden in de blurb van dit boek. In deze boeken zijn de erotische verhalen geen 'onderdeel van' maar doel op zich. Nu bestaat dat in de romanwereld ook en ik denk daarbij aan de boeken van Ellora's Cave, Red Sage en Blaze om er maar een paar te noemen. Maar zelfs in die series is de erotiek vaak, alhoewel soms aan geen enkele regel gebonden, nog altijd onderdeel van een groter geheel. Dat miste ik in deze boeken. En terecht want daar gaat het ook niet om. Het gaat hier puur en alleen om de erotiek of domweg platte sex. Zo opwindend mogelijk beschreven. Dat is nog niet zo simpel. Goed schrijven is op zich al een kunst en sex aantrekkelijk beschrijven is een nog grotere kunst. Kijk maar naar de boeken waarin "echte auteurs" dit geprobeerd hebben.

In de jaren zeventig hadden we de serie "Het land Coitha" samengesteld en vertaald door J. Bernlef. Ik heb er nog twee in de kast staan en heb eens even gekeken of die nu zoveel beter zijn dan deze verhalen die van de website Shespot (en nog een aantal andere sites) geplukt zijn. Ze zijn zeker niet opwindender maar wel een stuk beter geschreven, alhoewel ingehaald door de tijd. Neem alleen al het feit dat het ontzettend moeilijk is om bepaalde lichaamsdelen goed te omschrijven. Een verhaal kan nog zo leuk zijn maar op het moment dat het woord genotsheuveltje valt ben je mij helemaal kwijt. Bovendien gaat het hier om fantasieŽn. Daar is niks mis mee maar vaak is het wel zo dat een fantasie veel verder gaat dan dat wat je in werkelijkheid zou willen meemaken en juist dan gaat er niets boven je eigen fantasie. Pas als de fantasie van een ander beter is dan die van
jezelf kun je spreken van een geslaagde poging om erotiek/sex op papier te zetten. Deze verhalen konden in ieder geval niet tegen mijn eigen fantasie op. Net als veel romanlezeressen kan ik een goeie erotische scene zeker waarderen maar dan wel als onderdeel van een goed verhaal met hoofdpersonen waar ik een band mee heb. Ongetwijfeld is er een markt voor deze boeken want zoveel vrouwen, zoveel zinnen.


Zjanet

 


Zindering
ISBN 9077557288
femlitero

 

 

 

 

 

 Ellora's Cave
Red Sage Publishers
Blaze Authors

 

 

 
Het land Coitha
J. Bernlef

Shespot.nl

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 06/12/07  Eisjen