Elenio Pico: Spookjes


Bang in de nacht, welk kind is dat nou wel eens niet? Trouwens, je zult de volwassenen de kost moeten geven die daar nog last van hebben. Alles wordt groter in de nacht. Je gedachten en de dingen om je heen komen op je af. De dreigende inktzwarte nacht, waarin niets meer oplicht. Je gedachten niet en de werkelijkheid niet.

Elenio Pico is kunstenaar met een bijzondere manier van kijken. Een manier van kijken die hij graag deelt met kinderen. Kijken is best moeilijk, want we zitten al zo vol van vooroordelen en al heel jong vol van angsten. Kijk maar eens naar puppies die in hun pasgeboren status al van die piepende angstdromen kunnen hebben. Babies en hele kleine kinderen hebben dat ook al. Van die diepe rimpels die dan boven hun oogjes verschijnen en een onrustig heen en weer vliegen van de pupillen onder de gesloten oogleden. Waarbij je dan als volwassene denkt: 'Waar kun jij je nu al zo druk over maken in je slaap?' Dus blijf dan maar eens objectief in de nacht! Probeer maar eens in het blauwzwarte donker te kijken en hopen op iets moois, denken aan iets positiefs.

Probeer het met Pico's Spookjes. Een boekje met een harde, diep donkerblauwe kaft, waarin een spookje is uitgesneden. De witte pagina erachter is te zien met vrolijke ogen en een mond. Het hele boek is verder wit en nachtblauw. Niets anders. En het vertelt van vrolijk dansende spookjes boven de zee die dezelfde is als in alle andere nachten... en de hemel ook.... Een zacht blazende wind brengt ze, de spookjes. Grote ogen en een mond kijken je aan. Soms lachen ze tussen de vlagen van de wind door. Ze vertellen hun geheim door hun ogen dicht te doen.

Onbevangen kijken in de nacht. Onbevangen kijken naar het spel met donker, licht en lijnen van Elenio Pico. Voor kinderen vanaf vier jaar, die hun hele eigen betekenis kunnen geven aan de onbevangen kunstwerken op elke pagina en misschien rustiger de blauwzwarte nacht in gaan.

Mooi gedaan, vooral die aller, allerlaatste pagina. Aan de binnenkant van het boek. Zo'n nacht wens je elk kind toe. Trouwens, ook iedere volwassene.

: )

 

Eisjen
november 2007


 

 

 


Tentoonstelling Canvas International Art

Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 20/11/07  Eisjen