Amos Oz: Mijn Michael


Ach, wat een prachtige Oz heb ik nou toch gelezen. Zoveel ontroerend en prachtig proza bij elkaar, 't is een groot cadeau. En in mijn broodnuchtere Nls zal ik aan deze roman geen recht kunnen doen.

De feiten dan maar. Jerusalem 1960. De ik-figuur heet Channa, is - op de nu-lijn - 30 jaar en getrouwd met Michael, geoloog. Ze hebben een zoontje, Jair. Toen ze trouwden waren beiden student, zij Hebreeuwse literatuur bij prof. Klausner ( Een Verhaal van ... gelezen, grrls?) Enfin, hij werkt jaren gestaag aan z'n promotie, zij laat haar opleiding schieten en wordt diepongelukkig.

Een behoorlijk 'plat' gegeven voor een roman, zou je zo zeggen. Maar dan heb je Oz niet gelezen. Hij schetst 't beeld van een neurotische, depressieve vrouw, geteisterd door slapeloosheid en nachtmerries over haar ooit wilde, romantische dromen. Ze houdt van 'mijn Michael'. Hij is lief, zorgzaam, betrokken. Maar

'Ik hield van zijn beheersing. Ik wilde dat hij zou ontploffen'
(pag. 107).

En op pag. 198:

'Mensen zijn geboren voor sneeuw. Om te zijn en niet om te rusten om te schreeuwen en niet om te fluisteren om aan te raken en niet om te kijken om te stromen en niet om te hunkeren'.

Al lezend vroeg ik me af wat ik met dit verhaal aan moest. Vrouw is ongelukkig in huwelijk. Briljant geschreven. So what? Oz? Tot een kwartje viel.

Pag 103:

'Ik ben te rusten gelegd. Geen enkele gebeurtenis kan mij meer raken. Dit is mijn plaats. Hier ben ik. Zoals ik ben. Alle dagen lijken op elkaar. Ik lijk op mezelf. ....Ik ben voorzichtig gereedgemaakt, ingepakt in mooi papier met een rood lint eromheen en op een plank gelegd, verkocht en uitgepakt, gebruikt en neergelegd....'

Oz. 'Een verhaal van...'. Zijn moeder die zelfmoord pleegde toen hij nog een jong kind was. Waarover hij altijd impliciet is blijven schrijven. Ik weet het - (Een Verhaal van ..., hfst 5!) : nooit alleen maar lezen vanuit de biografie van de schrijver. Maar ditmaal kwam ik er niet onderuit.

De laatste regels na een explosie van gewelddadige droombeelden:

'Een rustige wind zal de pijnbomen aanraken. De horizon zal langzaam bleek worden. En over de vlakten zal een een koude kalmte neerdalen'.Mart
 

 

 


1968
285 blz.

Nominatie leeslijst 2008

Ook bij de grrls besproken van Amos Oz: Een verhaal van liefde en duisternis

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 08/03/08  Eisjen