Edward Lucas: De nieuwe koude oorlog, hoe het Kremlin Rusland en de wereld bedreigt


De Amerikaanse president Bush is eind maart vertrokken voor een Europese tournee langs Kiev (Oekraïne), Boekarest (Roemenië), Kroatië en Rusland. In Boekarest nam hij voor de zesde en laatste keer deel aan de NAVO-top en aan de NAVO- Rusland Raad. In een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin – het laatste officiële gesprek waar beide presidenten in functie zijn- verklaarde hij dat de Koude Oorlog definitief voorbij is. Niet iedereen denkt hier zo over. Neem de duizenden Oekraïners die tegen het bezoek van Bush betoogden. Ze verbrandden een beeltenis van de Amerikaanse president en zijn mordicus tegen de toetreding van Oekraïne bij de NAVO. En iets langer geleden - begin maart 2008 - waren er presidentsverkiezingen in Rusland en werd Dmitri Medvedev gekozen als nieuwe president met Poetin als premier aan zijn zijde. Kritiek uit het buitenland op deze verkiezingen, die niet eerlijk verlopen zouden zijn, verwierp hij. De volgende uitspraak laat tevens de machokant van Poetin zien:

’Laat ze liever hun vrouwen vertellen hoe ze soep moeten maken’.

En nu is er Edward Lucas met zijn spraakmakende en veel geroemde boek De nieuwe koude oorlog, hoe het Kremlin Rusland en de wereld bedreigt.

Met termen zoals moord, cyberterrorisme- denk aan de cyberaanval op Estland in 2007-, nucleaire chantage en desinformatie kondigt de belangrijke Britse Rusland-kenner de nieuwe Koude Oorlog aan. De betrokkenheid van Lucas bij Oost-Europa gaat terug tot zijn kinderjaren, toen zijn vader, de Oxford-filosoof John Lucas, al veel contact had met dissidenten in de Sovjet-Unie en haar satellietstaten. Zijn analyse is helder: na de chaos van de Jeltsin-jaren heeft de FSB, de opvolger van de KGB die anders dan de eenpartijstaat en de planeconomie nooit is verdwenen, de macht overgenomen. Niet als organisatie, maar door mensen op allerlei sleutelposities in de politiek en het zakenleven te zetten. Onder Poetin is de politieke vrijheid met 80 % beperkt, is de media onder volledige controle gebracht en zijn ouder stalinistische technieken, zoals het gebruik van psychiatrie om politieke tegenstanders uit te sluiten, weer in ere hersteld. Volgens Lucas heeft deze autocratische leider van Rusland door de moord op Anna Politkovskaja en Alexandr Litvinenko vele criticasters van zijn regime tot zwijgen gebracht.

‘In de nieuwe Koude Oorlog zijn het niet de tanks waar we bang voor moeten zijn, maar de banks. Nieuwe EU-lidstaten, landen in de Kaukasus, hebben nog niet genoeg tijd gehad om betrouwbare instituties op te bouwen. Dat betekent dat politici en hele politieke partijen te koop zijn. En de Russen hebben, dankzij de olieprijs, heel veel geld. En al die landen zijn voor hun energiebehoefte totaal afhankelijk van Rusland’, aldus Lucas.

Zijn adviezen zijn vergaand: Zet de Russen uit de Raad van Europa en zorg dat Europa niet afhankelijk wordt van Gazprom, de energie uit Rusland.

Met zijn verontrustende boek laat Lucas op overtuigende wijze, aan de hand van talloze voorbeelden, zien hoe de agressieve houding van het Kremlin een bedreiging kan vormen voor Rusland zelf, voor Europa, voor Amerika en voor de rest van de wereld.

Mijn advies is: volg de ontwikkelingen in Rusland en scherp je mening!

 


Lennie Haarsma
April 2008

 


Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2008, ISBN 978 90 468 0369 1

Edward Lucas (1962)volgt voor The Economist al meer dan 20 jaar de ontwikkelingen in Centraal- en Oost-Europa. Hij werkte eerder voor The Independent en voor de BBC World Service. Regelmatig levert hij bijdragen aan radio-en tv-programma’s. Vanuit de Baltische staten volgde hij de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Voor meer informatie www.edwardlucas.com

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 14/05/08  Eisjen