Judith Koelemeijer: Anna Boom


Er is een boek, nieuw op de markt, dat ik graag wil lezen en ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben. Dat is "Anna Boom", van Judith Koelemeijer (schrijfster van 'het zwijgen van Maria Zachea').

Anna Boom is het gereconstrueerde levensverhaal van een vrouw die als 22-jarige in aanraking komt met Raoul Wallenberg en hem helpt om Joden te redden. In de jaren na de oorlog leidt ze ook nog een bijzonder leven met een Franse gezant in Praag, een Zwitserse ingenieur, een Nederlandse KLM-directeur in Estoril. Ze is nu 87 jaar oud, heeft brieven ter beschikking gesteld aan Judith Koelemeijer en is door haar geinterviewd. Verder heeft Koelemeijer nog historisch onderzoek gedaan.

Als ik de inhoudsopgave lees, dan doet het me denken aan Geert Mak-boeken. De hoofdstukken lopen van 1942 in Boedapest, via Wenen, Praag, Amsterdam, Kitzbuhel etc. naar 1999 in Addis Abeba en Dusseldorf. Een boeiend boek, lijkt me.


Gerda
 

 

En dat is het Gerda.

Op een zondagavond, na Geert Mak's In Europa, dacht ik nog 'even' iets lezen voor het slapen gaan. Om tien voor twee sloeg ik het boek met een zucht dicht! Wat een boek. Wat een verhaal, geweldig. Echt diep onder de indruk was ik. En dan kost het natuurlijk ook nog moeite om in te slapen. Dus eerst maar eens een glaasje warme melk gemaakt en toen viel ik met dit intrigerende levensverhaal in slaap.

Anna groeit bizar op. Ze is de dochter van een rijke weduwe (haar vader overlijdt kort na haar geboorte aan TB) die haar van pension, naar pension in Europa sleept. De scholing die ze krijgt is beslist onvoldoende en ze is ook vaak alleen, zonder kinderen van haar leeftijd om zich heen. Haar moeder bewaakt haar angstvallig als ze ouder wordt. Als ze 22 is moet ze nog om negen uur naar bed en deelt de slaapkamer met haar moeder. Ze zijn dan weer terug in Nederland, omdat het overmaken van geld in die beginjaren van de oorlog steeds moeilijker wordt. Anna is echter verliefd geworden op een getrouwde man in Boedepest en neemt op een dag, tussen al het oorlogsgeweld door, gewoon de trein terug naar Boedepest om bij haar geliefde in de buurt te zijn.

Ze beweegt zich in die stad in twee volledig verschillende kringen. Haar geliefde is een aanhanger van de Duitsers en zij komt via een vriendin in de ondergrondse beweging die de Joden helpt. Alles op even luchtige wijze, alsof het haar allemaal maar overkomt en omdat ze gewoon wat doen wil. Tot de laatste maanden van de oorlog en de Russen de stad binnen vallen.

Wat er dan exact gebeurt wordt niet direct vertelt. Dat komt later. Als Anna al een heel saai huwelijk achter de rug heeft met een Zwitser en zij opnieuw heel gelukkig is getrouwd met een KLM-directeur. Jarenlang vertelt ze ook hem niets, totdat ze midden in de nacht door haar man wordt wakker gemaakt uit een nachtmerrie met de woorden "wat moet jij met een pistool". Dan komt ook dat deel van haar leven boven water en is haar man verbijsterd en diep onder de indruk.

Beslist een aanrader, dus een verdiende plek op onze nominatielijst.

Eisjen

Ik ben blij je enthousiaste verslag te lezen Eisjen! Het leek me al een mooi boek, maar nu helemaal. In de libelle staat trouwens deze week een interview met Judith Koelemeijer.

Mij lukte het ook niet om het boek weg te leggen. Een fascinerend leven. Al wilde ik dat Koelemeijer wat minder stijf zou schrijven.


 

 

Raoul Wallenberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nominatie leeslijst 2008

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 06/03/08  Eisjen