Hans den Hartog Jager: Karel Appel in essentie



Achterflap:

"Voor hem was een tube verf een raket: lees in enkele uren alles wat je over Karel Appel moeten weten."

Dat van die raket ontgaat me. Wat wil je met een tube verf als een raket? Brengt die je ergens snel? Leg je grote afstanden af? Ook na het boekje uitgelezen te hebben snap ik dat nog niet, maar ik ben stukken wijzer over Karel Appel en tegelijkertijd heb ik een paar bijzonder aangenaam uurtjes achter de rug.

Voor mij was Appel ook voornamelijk de man van 'ik rotzooi maar wat an', een uitspraak die ik onthouden heb uit de film die cineast Jan Vrijman in 1961 over Appel maakte. Appel smeet daarin met verf, vanaf zijn kwast of met emmertjes en 'rauwde' er doorheen met zijn handen. Toen hem de microfoon onder de neus werd geduwd deed hij die uitspraak. Iets wat in alle kranten terecht kwam en dat de 'ware' kunstliefhebber tot razernij bracht. Wat verbeelde die jongen uit de Dapperstraat zich wel, met niet meer dan twee jaar kunstacademie, een uitgesproken Amsterdams accent en duidelijk lak aan de burgerij en haar normen en waarden!

Het is een mooi verhaal dat van Appel. Zijn jeugd in de Dapperstraat, waar hij bij zijn vader in de kapperszaak werkte, en zijn ontwikkeling naar de roem. Hij noemde zichzelf een 'emotional artist', net als Rembrandt en Goya. En daar zijn er volgens hem maar weinig van en die horen niet bij 'movement'. Appel verbleef op dat moment al veel in de US en liet dat ook merken in zijn taalgebruik. Hij hoorde toen dan niet meer bij een 'movement', maar was wel één van de Nederlandse leden, naast Corneille en Constant, van de Cobra-beweging.
Het Cobra Museum heeft vanaf 9 februari t/m 1 juni dan ook een tentoonstelling over Appel onder de titel JAZZ, muziek waar Appel bezeten van was. In New York heeft hij ook diverse jazz musici geportretterd. Count Basie, Sarah Vaughn, Dizzy Gillespy en Miles Davis. De laatste was de enige die ontevreden was met zijn portret. Die vond het 'niet zwart genoeg'!

Iets wat ik helemaal niet wist, was dat Appel ook gedichten heeft geschreven. Een speurtocht op het internet bracht me bij dit gedicht:

Stad van het oosten en van het westen
mijn herinneringen zien jou altijd
stad van de markten en schepen
van haven en zeeën - van kranen en kroegen
van grachten en geuren
neergedrukt achter de wilde duinen van de zee

Dit gedicht staat op de site van de Vereniging van Schooldecanen en Leerlingenbegeleiders, waar het verthaal van Appel staat over zijn jeugd. Een mooi verhaal. Die internet zoektocht bracht me ook bij het Stedelijk Museum in Gent. Daar hebben ze een tentoonstelling in 2002 gehad met Sculpturen en Gedichten! Hadden de Poëzie en Sculptuur grrls moeten weten! Samen met Allen Ginsberg en Gregory Corso maakt Appel "Poëzie-schilderijen".

Ook vond ik op de franse site Boomer-café deze afbeelding van Appel met een gedicht:



Op de website van de Wereld Omroep kun je Appel horen in gesprek met Rudi Fuchs, naar aanleiding van de tentoonstelling "Je hoeft het niet te begrijpen".

Naar aanleiding van zo'n prima 'essentie-boekje' van den Hartog Jager kun je op het internet nog veel verder genieten.

 


Eisjen
januari 2008

 

Als redelijke fan van deze inderdaad veelzijdig kunstenaar stel ik me bij 'een tube verf als raket' voor de snelheid die je in zijn werk ziet; de snelheid waarmee de verf op het doek komt; of uit de tube spuit; zoiets. Een heftige snelle 'schilderbeleving'.

Dat vind ik een mooie uitleg. Bedankt.
 


Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN 9789025320546
Paperback
90 p.
geïllustreerd

Hans den Hartog Jager werkt op freelance-basis voor de NRC en Kunstschrift en heeft hij diverse monografische publicaties op zijn naam en is de auteur van de roman: Zelf God worden, waarin zijn fascinaties voor kunst, kijken en interpretatie bij elkaar komen.
lees verder...

Karel Appel


 

 

 

 

 

 

 


 

Leerlingbegeleiding.nl
Poëzie en Sculptuur
Allen Ginsberg
Gregory Corso
 

 

Boomer-café

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wereld Omroep

 

 

Eerder besproken in deze serie:
Andy Warhol in essentie

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 06/02/08  Eisjen